Minden magzat egy értékes ember

2018. október 24. 15:09

Problémaként, betegségként aposztrofálnak egy méhen belüli életet. Interjú.

2018. október 24. 15:09
Lukács József
Hetek

A Kádár-korszak első évtizedeiben gyakorlatilag fogamzásgátló eszköznek tekintették az abortuszt, sőt ez volt a születésszabályozás első számú eszköze. A közelmúltban a Hetek is írt arról a kutatásról, amely szerint – sajnálatos módon – a magyarok 78 százaléka támogatja, hogy voltaképpen feltételek nélkül elvégezhető legyen a terhességmegszakítás a nő kérésére. Mennyire változott a magyar társadalom hozzáállása a kérdéshez?

– Folyamatosan csökken az abortuszok száma, ami az életpártiak arányának növekedését mutatja. Szeretném kihangsúlyozni, hogy az abortusz nagyon sok esetben nemcsak a hölgy személyes döntése, hanem a férje vagy a szülei hoznak döntést, és ezt rákényszerítik a hölgyre. Ebből is látszik az, hogy ez egy össztársadalmi probléma – nagyon sokan érintettek. A számok ugyanakkor azt is mutatják, hogy még mindig sokan nem veszik emberszámba a még meg nem születetteket, mert nincs egy társadalmi konszenzus arról, hogy kit tekintünk embernek, pontosabban hogy hány napos korától tekintünk egy anyaméhen belüli életet embernek, különálló személynek. Ez a jelenlegi vita lényege is, így a Cseh–Dúró-vitáé is.

A Mércében leírt cikkében Cseh Katalin kizárólag a »nem várt terhesség« kifejezést használja egy várandós hölgy és a méhében élő magzat párosának megnevezésekor. Ez is tükrözi a jelenlegi többségi felfogást: problémaként, betegségként aposztrofálnak egy méhen belüli életet, aki lehet, hogy nem tervezték ugyan, de egy »élni akaró magzat«.

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2018. október 24. 16:08
"Kedvencem" az, amikor azt mondják az okosok, hogy a nőnek kell rendelkeznie a saját teste felett, miközben a felett elegánsan átsiklanak, hogy a magzatnak is joga lenne rendelkeznie a saját teste felett.
Horst_Tappert
2018. október 24. 15:41
Az abortusz gyilkosság. Minden esetben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!