Merkel még egy évig maradhat

2018. október 29. 14:11

A vasárnap este katasztrofális volt Merkelnek, de jobban alakult, mint várni lehetett.

2018. október 29. 14:11
Mráz Ágoston Sámuel
Nézőpont Csoport


„A 12 milliós Bajorország után két héttel a 6 milliós Hessen is szavazott, s a berlini koalíció pártjait, az uniót (CDU) és a szocdemeket (SPD) itt is megbüntették, a zöldeket pedig megjutalmazták a választók. Az előrejelzések szerint minden esély megvan arra, hogy az eddigi CDU-Zöld koalíció, változatlan miniszterelnökkel hivatalban marad. Már 19 éve a CDU irányítja a tartományt, amihez most még öt évet hozzátehet. Az országot, Európát és a világot azonban nem ez foglalkoztatja, hanem az, meddig maradhat hivatalban Angela Merkel. A legvalószínűbb, hogy még egy évet. Miért?

1. A vasárnap este katasztrofális volt Merkelnek, de jobban alakult, mint várni lehetett. A CDU gyengülése és a Zöldek erősödése csak a hesseni kormányon belüli erőviszonyokat rendezi újra, bár lehetne, előreláthatóan nem lesz új koalíció a tartományban. A relatív jó eredmény látszata fenntartható.

2. Merkelnek így nem kell párton belüli rebelliótól tartania – noha sok újság támadja most – minden esélye megvan arra, hogy a CDU elnökeként idén decemberben elindul és ha gyenge eredménnyel is, de újraválasztják. Pártelnökként ugyan két évet nyerne, de ez inkább a szabadon megválasztott távozási időpont miatt fontos, nem a túlélés miatt.

3. A berlini kormánykoalíció – hagyományőrzők ezt nevezik nagykoalíciónak – bukásának másik okozója az SPD lehetne, de a kormánybuktatás a pártvezetésük távozását is jelentené, így Andrea Nahles szocdem elnök érthető módon a kritikus továbbkormányzást választotta. A 2019 végén esedékes ciklusfelezőig új impulzusokat, a vita félretételét és ehhez egy világos forgatókönyvet követelt csak a választás estéjén. Szerencséje, hogy az SPD Hessenben hatalmas vesztesége és 1946 óta legrosszabb eredménye ellenére a második legnagyobb párt maradt.

4. A vasárnap estihez hasonló, a CDU számára kritikus választás legközelebb jövő ősszel várható. 2019. szeptember 1-jén Szászország választ, ahol egyáltalán nem lehetetlen, hogy – mint a legutóbbi szövetségi választáson – az AfD megelőzi az uniót, amely meglehetősen kellemetlen lenne a keletnémet Merkelnek is.

5. A szövetségi kancellár addigra azonban már elérte, amit akar. A 2019-es EP-választást követően nyáron Európa jövője lesz napirenden Brüsszelben, s Merkel ott akar ülni a tárgyalóasztalnál. A jövőbeli európai pártrendszerről (Macron-párt, Európai Néppárt jövője), vezető tisztségekről (az Európai Parlament, Tanács, Bizottság és Központi Bank elnökei), a keretköltségvetésről (2021-2027), s ezáltal a szuverenitás és a migráció jövőjéről is dönteni fognak.

Ha Európa jövőjéről döntés született, jöhet a szászországi vereség vagy a szövetségi kormány félidős felülvizsgálata és akár Angela Merkel távozhat is. Addig szeretné ezt elkerülni, s a mai választás után ez alighanem sikerült is neki. Még egy évet nyert.”

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsusztina
2018. október 30. 09:05
Egy év is sok, ha olyan politikusról van szó, aki kockafejű kémikusként azt hiszi, hogy az emberek kevergetése is olyan kiszámítható eredménnyel jár, mint a kémiai elemeké.
Mbear
2018. október 29. 19:44
Ejnye, hogy már 8 éve minden nap megbukik Mürkül, ha nem tudnám milyen szakember ez a nyalonc azt mondanám téved.
Vadakat terelő juhász
2018. október 29. 18:48
Ha Merkel bukik , akkor jönnek a zöldek és a szocdemek. Akkor majd nagyon jó lesz fideszesnek lenni. :D
hátakkor
2018. október 29. 18:25
Persze maradhat, de májusig akarja kihúzni leginkább. "Ez egy olyan szakma, a mienk, hogy nagyon meg kell becsülni a következő napot is, ha az ember megért a hivatalában. Ezért szerénységre inteném magunkat arra vonatkozóan, hogy milyen ígéreteket tegyünk meg vállaljunk 2020 utánra. Úgyhogy az ilyen típusú fölvetéseket a sok puskaport szagolt veteránok türelmével és nyugalmával szoktam fogadni. Majd meglátjuk, ki hol lesz 2020-ban, és mit fog akkor csinálni.” A Főnök Renzinek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!