Új Leszbosz születik?

2020. november 20. 09:30

Migrációs robbanás a Kanári-szigeteken.

2020. november 20. 09:30
Migrációkutató Intézet
Corvinák

„Az elmúlt hónapokban a turizmusáról híres Kanári-szigetek az elhúzódó európai migrációs válság új színtere lett. A szigeteken 2019-hez viszonyítva idén eddig csaknem 700 %-kal nőtt a tengeri érkezések száma, és novemberre átlépte a 11 000 főt. Az illegális bevándorlók fele október és november folyamán érkezett – volt olyan hétvégre, hogy 2 200 fő lépett partra a területen.

Az új trendben szerepet játszik a migrációs útvonalak átrendeződése, az a jelenség, hogy a szubszaharai lakosok, ha tehetik, elkerülik a polgárháborús Líbiát. Ugyanakkor a koronavírus-válság erősítette a Maghreb-térségben működő határvédelmet, ami szintén a kevésbé őrzött útvonalak, az Atlanti-óceán felé tereli az útra kelőket. A COVID-19 miatt ráadásul Spanyolország nem tudja működtetni egyébként meglehetősen jól működő kitoloncolási rendszerét, ami miatt sokan már egy »új Leszboszt« vizionálnak, immáron az Atlanti-óceánon.

A 2015-ben kitört, egész Európát érintő migrációs válság előtt az egyik legnagyobb nyilvánosságot a 2006-os, úgynevezett Cayuco-válság kapta, melyet a Kanári-szigeteket elérő afrikai migránsok halászbárkáiról neveztek el. Ekkor még a nyugat-afrikai migrációs útvonal is hasonló jelentőséggel bírt, mint később a középső-mediterrán. A Cayuco-válság pull factorai, azaz ezen az útvonalon történő migrációt vonzó tényezők között a szakirodalom a spanyol gazdaság teljesítményét, a földrajzi közelséget, illetve a más útvonalakon megvalósult szigorúbb határellenőrzést sorolja fel. A migrációt gerjesztő tényezők, azaz push factorok között pedig az afrikai származási országok politikai instabilitását, a gazdasági lehetőségek szűkülését és túlhalászást említi (utóbbi következtében 30 ezer cayuco vált feleslegessé, amit embercsempészek vásároltak fel).  

Ezek a tényezők a mai válságra is vonatkoztathatók. A 2019 áprilisában kitört harmadik líbiai polgárháború egyrészt még bizonytalanabbá tette a közép-mediterrán útvonal használatát és a líbiai boldogulást, és azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy a külföldiek a fokozódó erőszak áldozatául esnek. Ráadásul Líbia a COVID-19 járvány egyik észak-afrikai gócpontjává vált, és a koronavírus-fertőzöttek száma novemberre meghaladta a 70 000 főt, ami szintén nem tette vonzó célponttá az országot. Mindez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az IOM adatai szerint csökkent az országban tartózkodó külföldiek száma. Végül, de nem utolsó sorban a nemzet-közileg elismert líbiai kormány (GNA) által működtetett parti őrség a harcok ellenére komoly erőfeszítéseket tett az illegális migráció visszaszorítására, és csak ebben az évben november közepéig 11 000 főt akadályozott meg az európai átkelésben és toloncolt vissza a nyílt tengerről Észak-Afrikába.  Ez ismét fontos rizikófaktort jelentett a migránsok számára, hiszen azzal fenyegetett, hogy fölöslegesen fizetnek ki jelentős összeget az embercsempészeknek az útra kelés előtt – a líbiai parti őrség nagy eséllyel visszatoloncolja őket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2020. november 20. 15:46
Csak Fuerteventura érintett? A spanyoloknak kötelességük lenne elsüllyeszteni a felségvizeikre betolakodókat.
szemlelo
2020. november 20. 14:56
Bécsben hallottam, hogy 4-5 évvel ezelőtt a bécsi egyetem perzsa és arab diákjai között kerestek tolmácsokat, akik a Nickelsdorfnál jelentkező "menekültek" kihallgatásában segítettek. "És mindig az igazat fordították ezek a tolmácsok? Ó persze!"
nempolitizálok
2020. november 20. 12:08
Merkel! Vendégek!!!!!!
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. november 20. 10:59
"Éljünk, Lesbia, éljünk és szeressünk és a mord öregek sok zsémbelődő szitkát többre ne tartsuk egy garasnál. Lám, a nap lemehet s fölkelhet ismét: ránk, ha kurta napunk leáldoz egyszer, mindörökre lehull az éj s az álom. Adj hát csókot, ezert, utána százat, aztán újra ezert és újra százat és harmadszor ezert és újra százat. És ha már sokezerre gyűlt a csókunk - úgysem fontos a szám -, zavarjuk össze: ellenség nehogy elkivánja tőlünk, hírét hallva, hogy ennyit csókolózunk."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!