A fasizmus és a baloldal nem fér össze – de nem úgy, ahogy gondoljuk

2022. április 05. 09:01

A választásnak több tanulsága is van. Az egyik legérdekesebb talán az, hogy a fasizmus és a baloldal nem fér össze – de nem úgy, ahogyan azt elsőre gondolnánk.

2022. április 05. 09:01
null
Pócza István
Mandiner

Ez a választás nem csupán a Fidesz-KDNP döbbenetes győzelme volt, hanem a közös ellenzéki összefogás döbbenetes veresége is. Az ellenzéki pártok ugyanis úgy maradtak alul, hogy – a jelenlegi feldolgozottsági adatok szerint – több százezer olyan szavazójuk, akikkel a korábbi tapasztalataik okán számoltak, egyszerűen távol maradt a voksolástól, vagy máshol leltek otthonra.

A választások utáni első elemzések arra engednek következtetni, hogy a távol maradók elsősorban a Jobbik korábbi, inkább radikális szavazói közül kerültek ki.

E tény minimum két szempontból is rendkívül érdekes.

Egyrészről rávilágít arra, hogy a Jobbik szavazóbázisa tényleg elhitte és komolyan vette a párt vezetőinek azon korábbi ígéreteit, hogy a 2000-es években kormányzó baloldalra és különösen Gyurcsány Ferenccel nem hajlandóak összeállni.

A Jobbik ugyan összeállt velük, de a szavazók ehhez láthatóan nem kívántak asszisztálni.

Másrészt azt az igen fontos következtetést is levonhatjuk, amelyet eddig a hazai baloldal leginkább politikai lejáratásnak bélyegzett: nevezetesen, hogy a baloldali (és liberális és zöld és stb.) szavazótábor igen könnyen szemet huny korábbi antiszemita és szélsőséges megnyilvánulások fölött. 

Vagyis a baloldal igenis nyitott a szélsőségek irányába.

Erre már a választási kampány során Márki-Zay Péter sok, véletlenül kicsusszant, de a kemény igazságot eláruló mondatai közül is következtetni lehetett: a csúfos vereséget szenvedett ellenzéki összefogás a "fasisztákat" is képviselni kívánta.

Jól visszaigazolják ezt a Jobbik vezetőinek múltbeli antiszemita megnyilvánulásairól a kampány során kiszivárgott bizonyítékok (Z. Kárpát mosolygós és Szilágyi kevésbé mosolygós karlendítése) , amelyek lényegében

eddig mindenféle következmény nélkül maradtak,

az egyébként oly sokszor és alaptalanul antiszemitizmussal vádolt hazai konzervatív oldal teljes megdöbbenését és a Magyarországot antiszemitizmussal előszeretettel vádló nyugat kínos hallgatását kiváltva. 

Kép forrása: Jakab Péter Fb

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2022. április 05. 16:51
Ha a népet kell kifosztani akkor a "fasizmus meg a "baloldaliak" meg a "cionisták" TELJES EGGYETÉRTÉSBEN ÖSSZE TUDNAK DOLGOZNI!!!
I_Isti
2022. április 05. 12:35
Szerintem van egy nagyon fontos dolog, aminek a jelentőségét nem lehet túlbecsülni. A facebook-meta már akkor tudta, hogy a mi hazánk be fog kerülni a parlamentbe, amikor még az összes mo-i közvéleménykutató úgy saccolta, hogy nem. Másképp, ha nem tudták volna, akkor nem lőtték volna le őket a facebookról - ezzel nagyon súlyosan és brutálisan beavatkozva a magyar parlamenti választásokba.
FAbika
2022. április 05. 11:11
A Mi Hazánknak zéró toleranciát kéne hirdetni az antiszemitizmussal szemben. Maradjanak a komcsinácik egy tömbben és kerüljenek közösen a történelem szemétdombjára.
hegyaljai
2022. április 05. 10:40
A szerző tanulságról beszél: "Az egyik legérdekesebb talán az, hogy a fasizmus és a baloldal nem fér össze – de nem úgy, ahogyan azt elsőre gondolnánk." Először mond egy kijelentő mondatot, utána elkezdi relativizálni. Ez a klasszikus dialektikus materializmus. Vélemény erről?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!