Sikerült végre megértenem, hogy miért beszélnek oly sokan pátosszal Antall József munkásságáról

2022. október 20. 18:50

Egy rendhagyó történelemórának is beillő filmmel segítettek eligazodni a magyar politika útvesztőiben!

2022. október 20. 18:50
null
Viharsarki Kanapé
Viharsarki Kanapé

„Gyerünk a moziba be!

Hivatalosan mától látható a magyar mozikban az 1990-es ősz egyik meghatározó eseményét, az ország egészét megbénító taxisblokád mozzanatait feldolgozó Blokád című film.

Azon szerencsések között voltam, akik egy nappal a premier előtt a Mandiner jóvoltából megtekinthették Tősér Ádám alkotását, amelyet három szempont kapcsán is csak méltatni tudok.

Némileg kaptam egy átfogó képet azoknak a napoknak a történéseiről és sikerült végre megértenem, hogy miért beszélnek a környezetemben oly sokan pátosszal Antall József, egykori miniszterelnök munkásságáról.

Emellett magukkal ragadtak Antall '56-os visszaemlékezései, amelyek dinamikát is adtak egyben a több mint másfél órás filmnek. A szemem előtt megelevenedő forradalmi hevület, valamint a tanár és a diákok közötti bizalmas kapcsolat derekasan bevallom könnyeket csalt a szemembe.

33 éves vagyok, pár hónappal a rendszerváltás előtt születtem, és sajnos sok egykori diáktársammal egyetemben keveset tanultam már a gimnáziumban az 1956 utáni időszakról, mert már mindenki az érettségi lázában égett az utolsó hónapokban, és ezekre az évtizedekre már nem igazán jutott kapacitás.

Pedig fontos lenne, hogy vagy akkor az iskolapadban vagy némileg utána képbe kerüljünk ezeknek a sorsfordító éveknek a törtenetével, mert a jelenlegi folyamartokat is sokszor csak azok ismeretében érthetjük meg.

Ezért köszönet illeti Tősér Ádám rendezőt, Köbli Norbert forgatókönyvírót és nem utolsó sorban Lajos Tamás producert, hogy egy rendhagyó történelemórának is beillő filmmel segítettek sokunknak eligazodni a rendszerváltozás időszakát képező magyar politika útvesztőiben!”

Nyitókép: Viharsarki Kanapé Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CharlieBrown
2022. október 24. 17:25
A filmet még nem láttam. Viszont az eseményeket átéltem. És azt tudom, hogy mi nincs benne a "nagy államférfiról" és munkásságáról. Kommunisták el nem számoltatása. Sunyi paktumozgatás a zsidó SZDSZ-el, kulcspozíciók átengedése. Állami vagyonleltár nem készült. Minden mozdíthatót eladtak aka "privatizáltak" ész nélkül, fillérekért. Hazánkat részeit megszállva tartó országok darabokra hullottak, halvány lepkefingnyi kísérlet sem történt határrevízióra. Államadósságot csakazértis kifizetjük. Ez az alak SEMMIT nem tett az országért. Kielégítette hiú nagyravágyását, hogy ő márpedig miniszterelnök lesz. Bemutatott egy szélsőliberális kormányzást nemzeti álarcban, pont, mint ma a Zsidesz. Betegsége miatt el se kellett volna vállalnia, de ha már igen, lett volna bátor akármiben. De nem. Egy megalázkodó, totálisan alkalmatlan alak, tömérdek kárt okozott az országnak.
Galerida
2022. október 21. 10:00
A komcsik az ország lerablásában érdekelt nyugati "barátainkkal" együtt olyan helyzetet teremtettek, hogy Antalnak minimális lehetősége volt megvalósítani az elképzeléseit. A "befektetők" kivonták az összes pénzüket a MNB-ből és csak Kadhafinak köszönhetően nem lett az ország fizetésképtelen. Aztán az MSZP-SZDSZ kormány hálából elkótyavetyélte a megmaradt állami vagyont...
galancza
2022. október 21. 07:48
anti jocó beépített komcsi-liberálbolsi volt. A rendszerváltás tudatos sírásója. Bár az is tény hogy sokkal jobb volt, mint bármelyik balos kurmány előtte és utána. Ha ma csak anti jocó lenne a balos-ballikos patkányokkal szemben , akkor nyilván anti jocóra szavaznék, de ettől függetlenül szar alak olt. Ahogy hóbagoly is. Persze árpi patkány náluk is sokkal aljasabb volt.
Kanóc
2022. október 20. 22:40
Az már eleve elkeserítő, ha egy mozifilmből szerez valaki tudomást saját koráról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!