Moszkva? Ankara? Brüsszel?

2022. október 14. 16:17

Vajon mi az oka annak, hogy Magyarország NATO-tagként és EU-országként nem ratifikálta még két állam csatlakozását?

2022. október 14. 16:17
null
Vadai Ágnes
Népszava

„Oroszország Ukrajnát ért agressziójának egyik következménye az lett, hogy Finnország és Svédország az idén május közepén hivatalosan is beadta a csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Törökország ugyan először vonakodott, ám az ún. Madridi Memorandum aláírása után a madridi NATO-csúcson mind a 30 tagállam támogatta a két ország csatlakozását.

Ahhoz azonban, hogy Finnország és Svédország valóban taggá váljon, szükséges még az is, hogy a madridi döntést mind a 30 parlament megszavazza. 28 tagország e cikk írásakor már túl volt ezen az eljáráson. Törökország és Magyarország azonban még nem.

Vajon mi az oka annak, hogy Magyarország NATO-tagként és EU-országként nem ratifikálta még e két állam csatlakozását? Egészen biztosan nem a Demokratikus Koalíción múlik, hiszen határozati javaslatot nyújtottam be és a Házbizottság ülésén is sürgettem, hogy minél hamarabb adjuk áldásunkat a NATO újabb, északi irányba történő bővítésére. Az Országgyűlés előzetes üléstervéből azonban világosan látszik, hogy a folyamatot leghamarabb október 24-én lehet megkezdeni. Miközben Szlovákia, amely a 28. ratifikáló ország volt, a döntést már szeptember 27-én meghozta.

Magyarország NATO-tagsága és a szervezet bővítése egészen idén tavaszig nem képezte vita tárgyát a magyar politikai életben. Az áprilisi választásokhoz vezető úton az orosz agresszió mellé azonban megérkezett az is, amivel nem sokan számoltak. A miniszterelnöktől a külügyminiszteren át a honvédelmi miniszterig a teljes kormánypárti papagájkommandó össze-vissza beszélt arról, hogy kell-e nekünk a NATO, hogy megvéd-e bennünket a NATO.”

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2022. október 15. 20:03
Vadai az ÁVÓ Párt kegyetlen pribékjei közül messze a legbutább. Annyira képes, hogy papagájként visszamondja a többi hazaáruló gazember mantráit.
Kivűlálló
2022. október 15. 16:22
"Vajon mi az oka annak, hogy Magyarország NATO-tagként és EU-országként nem ratifikálta még két állam csatlakozását?" Mondjuk az, hülye picsa, hogy nem látja helyesnek...?! Törökország sem ratifikálta még! Amúgy meg ebbe beleszólásotok csak annyi van, mint eszetek... (semmi)!
kishegyi
2022. október 15. 15:38
Az az oka, Vadkan asszonyság, hogy nem lehet csak úgy felrúgni a kialakított megállapodásokat. Ausztria, Svájc semlegessége (Ausztria is épp elég volt, hogy változott), svéd, finn NATO-ba nem léphet, ukránok szintúgy nem, mind, mind meg lett változtatva, állandóan zrikálva az oroszokat. Konkrét, orosz magatartás ismerete hiányában meg nem gondolták, hogy lesz úgy, hogy ha addig cseszegetik a medvét, míg az el nem veszti a türelmét, akkor megindul. No, ezért (is), meg azért persze Putyin bá' mániákus hatalmi törekvései miatt is tartunk most, ahol tartunk. Lévén, hogy anno a SZU beleegyezett Ukrajna létrejöttébe...
Kétes
2022. október 15. 14:01
Vajon mi a az oka, hogy Szlovákia és Románia nem ismerte el Koszovót? Nem! Nem a szerbekkel való barátságuk, hanem a magyar kisebbség felvidéki és erdélyi léte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!