Orbán Viktor téved, a kínai út nem járható Magyarország számára

2023. február 15. 17:24

A kormányzat egy évtizede csüng csodálattal a felemelkedő keleti országokon, mindenekelőtt Kínán.

2023. február 15. 17:24
null
Jávor Benedek
Jávor Benedek
hvg.hu

„A hazai akkumulátoripari beruházások kapcsán a kormány egyértelműen azt a narratívát képviseli, hogy Magyarország akkumulátor-nagyhatalommá tétele a hazai autógyártás jövőbeli stabilitásának a feltétele és az ország gazdasági felzárkózásának záloga. Szijjártó Péter ezen az alapon vádol rutinszerűen hazaárulással mindenkit, aki kritikát fogalmaz meg a kormányzat akkumulátoripari terveivel vagy a konkrét beruházásokkal kapcsolatban.

A helyzet azonban az, hogy ezen állítások szakmai, gazdaságpolitikai része (a többit most hagyjuk is) nincs érvekkel kellőképpen alátámasztva, mi több, Orbán Viktor egy tragikus félreértésén – vagy rosszabb esetben szándékos hazugságán – alapulnak.

A kormányzat egy évtizede csüng csodálattal a felemelkedő keleti országokon, mindenekelőtt Kínán, és a magyar felzárkózás útját a kínai modell hazai meghonosításában látja. Ennek lényege a fejlett országokból kiszerveződő gyártói kapacitások kedvezményekkel és direkt támogatásokkal, valamint olcsó bérekkel és rugalmas munkavállalói és környezetvédelmi szabályozással való becsábítása az országba. Ezt jelenti a „munkalapú társadalom”, az »újraiparosítás« és számos más sokat hangoztatott szlogen. A miniszterelnök reményei szerint ez a folyamat a magyar gazdaság megerősödését, az ország felzárkózását hozhatja magával. A miniszterelnök azonban ebben (is) téved. Miért nem járható a kínai út Magyarország számára?”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2023. február 16. 13:23
Kína mindenütt gyarmatosít, ahol befektet. Ez a baj.
Hajnóczi Kristóf
2023. február 16. 08:14
Ez is egy élősködő szabócsaládos áruló. Szegény Sifi őt is bevitte az elempébe, mert egy-két régebbi írása alapján értelmes zöldpolitikusnak tűnt, ez meg a többi élősködő szabócsaládossal együtt, élükön fenyőünnep árboc gelgejjel, belülről szétrohasztotta, majd otthagyta a zöldpártot. Most már az országot árulja a főváros pénzén egy nemlézető - és így számon sem kérhető - pozícióból.
nomatter
2023. február 16. 06:09
Ez a mocskos, szemét, patkány már nem régen nem magyar, Karácsony százmilliókat ad neki azért, hogy az országot szarozza. Kíváncsian várjuk, hogy jövőre még magyar párt(DK) színeiben indul az EP választásokon, vagy már más országban landol!
sheu
2023. február 16. 05:14
Néha mond értelmes gondolatokat is, de semmilyen jövőképük nincs. Abban kivételesen igaza van, hogy nem jó út ez, hogy hatalmas támogatásokkal idecsábítunk ipari beruházásokat, és erre építjük az iparunkat. Sem a Mercedes, sem az Audi, sem a többi akár keleti, akár nyugati ipari beruházás nem fogja modernizálni Magyarországot. Nekem az autógyárakkal nincs bajom, de ez csak egy apró szelete az iparunknak, és nincs benne semmi hungarikum.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!