Cameron: Nem tudunk befogadni évi 300 ezer bevándorlót

2015. december 9. 19:33
Tarthatatlan a nettó bevándorlás évi 300 ezer fős mértéke Nagy-Britannia számára – szögezte le David Cameron brit miniszterelnök szerdán, bukaresti hivatalos látogatásán. Elismerte, hogy a románok és más európaiak jelentősen hozzájárultak a brit társadalom fejlődéshez, de megoldást kell találni a szociális rendszerre nehezedő, migráció miatti nyomásra.

 

Nagy Britannia egy megreformált Európai Unió tagja szeretne maradni, de a „nettó bevándorlás” évi 300 ezer fős szintje tarthatatlan számára - jelentette ki David Cameron brit miniszterelnök szerdán Bukarestben, miután Klaus Johannis román államfővel találkozott. A román elnöki hivatalban tartott közös sajtótájékoztatón Cameron kifejtette: maga is támogatja a polgárok szabad mozgásának elvét, elismeri, hogy a románok és más európaiak jelentősen hozzájárulnak a brit társadalom fejlődéshez, de megoldást kell találni arra, hogy csökkenjen az a nyomás, amely a migráció következtében nehezedik a brit szociális rendszerre.

Mint mondta, a román elnökkel biztonsági kérdésekről és a migráció okairól is szót váltottak, egyetértve abban, hogy a legsürgősebb feladat megfékezni a konfliktusokat és enyhíteni a szegénységet, amelyek elűzik otthonaikból az embereket. Cameron szerint Románia és a Nagy Britannia nemcsak az EU-ban a NATO-ban partnerek, hanem jó üzleti kapcsolatokat is ápolnak, partnerek az európai energetikai biztonság megerősítésében. Megjegyezte: Románia megújítja tengeri flottáját, és ez jó lehetőséget teremt a brit-román együttműködés fejlesztésére.

Klaus Johannis rámutatott, hogy Cameron személyében 16 éve először érkezett brit kormányfő hivatalos látogatásra Romániába. Azt is hangoztatta, hogy a Nagy Britanniában dolgozó román állampolgárok kiválóan beilleszkednek az ottani társadalomba, amelynek adófizető polgáraivá váltak. Johannis kifejezte reményét, hogy az EU-nak saját alapelveit tiszteletben tartva sikerül olyan megoldásokat találnia, amelyek a brit népszavazást az unióban maradás javára döntik el. Úgy vélte: Nagy Britanniának az európai közösségben a helye, az EU és Nagy Britannia is erősebb lesz, ha a britek a bennmaradás mellett döntenek.

A román elnök köszönetet mondott Cameronnak az október 30-i bukaresti tűzvész sebesült áldozatainak kezelésében nyújtott brit segítségért. A brit kormányfő egyébként személyesen felkereste a 60 emberéletet követelő tragédia helyszínét és virágot helyezett el a belvárosi Colectiv-klubnál kialakított kegyhelyen.

A brit miniszterelnök Dacian Ciolos román kormányfőt is tájékoztatta az EU megújítását célzó brit javaslatokról. Ciolos később egy sajtótájékoztatón annyit mondott ezekről: Románia nagyjából mindenben támogatni tudja London elképzeléseit, az uniós polgárok mozgási szabadságának esetleges korlátozását kivéve.

Fotó: Vlad Chirea

 

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés