A menekülteket nem lehet Európa szélein letelepíteni, ők a centrumba vágynak

2015. december 9. 12:55

Zsolt Péter
24.hu
Egyik oldalról érvelhetünk amellett, hogy a népvándorlás elgyengíti, és legyőzi Európát, másik oldalról viszont, hogy megerősíti, mert a terrorizmussal szemben egységesíti a külpolitikáját.

A központi fejlett térségek nem érezték a probléma súlyát, ahogy például mi sem éreztük az erdélyi magyarok gondját addig, amíg nálunk épp ők töltötték fel az egészségügyi intézményeinket. Végül is azonban a rendszer felszedte volna a saját sínjeit, méghozzá úgy, hogy ahhoz, hogy a központ működhessen elszívta volna a kelet-európai, a görög, a török, a spanyol a portugál stb. munkaerőt, majd a széleken társadalmi zavargások törtek volna ki.

A szélek humanitárius katasztrófa közelébe kerültek volna a filléres nyugdíjakkal, a beteg és ellátatlan idősekkel, az őket fosztogató helyi bűnözéssel.

Végezetül aztán innen indult volna el a szegények áradata, ám ezek a szegények mások lettek volna, mint az arab bevándorlók. Ők ugyanis alkoholisták, kábítószeresek, jóléthez szokott, magas fizetést elváró, alacsony munkamorálú stb. tömegek lettek volna. (Angliában is nehezen néz a társadalom szembe azzal a ténnyel, hogy a valódi gond nem a bevándorló kelet-európaiakkal van, hanem a saját, lecsúszott segélyekhez szokott munkásosztályukkal.) Alighanem azután, hogy Európa kitermelte a saját »barbár polgáraikat« a belső határok megszűnte után ezt önmagára is szabadította volna.

Ám épp ezt a forgatókönyvet írta át most a muszlim migráció. Ennek a következménye voltaképp az, hogy a centrum országokba kellő számú dolgozni akaró és tudó is érkezik. Ennek pedig nem csupán a centrum országok számára van az a jótékony hatása, hogy az olcsó és fiatal munkaerő fenntarthatóvá teszi a rendszert.

Azonban, hogy átlássuk az olcsóságukból származó további következményt, kicsit érdemes konkretizálni is, hogy mik is az arányok: egy bevándorló hajlamos dolgozni akár 3-4 euróért is, míg az EU átlagos munkaerőköltsége 25 euró.

Nagyok a különbségek, mert a magyarországi munkaerőköltség 5-6 szorosa is lehet a centrumban. Lehet tehát, hogy egy muszlim bevándorló végül is kevesebbet fog keresni Németországban, mint ha Magyarországon maradt volna, de sokkal valószínűbb, hogy többet. Viszont nem annyival többet, amennyiért a kelet-európainak érdemes lenne Nyugatra mennie.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Persze, nem tudjuk, mit hoz a jövő. Ha valamikor sok volt a bizonytalansági tényező, az biztos, hogy most van.
Én (ezért is!) szívesen olvasok egy olyan hipotézist, mely szerint K-Európa még jól is jöhet ki a migráns áradatból. Pláne, ahhoz képest, ami egyébként/gyarmatként várt volna rá.

"A központi fejlett térségek nem érezték a probléma súlyát, ahogy például mi sem éreztük az erdélyi magyarok gondját addig, amíg nálunk épp ők töltötték fel az egészségügyi intézményeinket."

Bezzeg a balliberálisok azonnal érezték a gondokat, amikor az állampolgárság megadásáról volt szó és azonnal megjelentek a 23 millió románnal. Ugye micsoda humánusak és hazafiak voltak?

Elmennek maguk firkászok a sunyiba a játszadozásukkal, az akarom vemhes, ha akarom nem vemhes liberális attitűddel.

"8,3 euró óránként..."

Pedig a dupláját is kérhetnék. Bundesmutti, meg az osztrák taxis biztos megadná.

"Persze, nem tudjuk, mit hoz a jövő."

Tudjuk.
Napsütést, esőt, ködöt, havat, meg egyre több pszichiátria kezelésre szorulót. Az OPNI-t meg bezárták.

Már megint egy okostojás, aki azt is tudja mi lesz a jövőben.

Azt mondja, hogy a mi szegényeink "ugyanis alkoholisták, kábítószeresek, jóléthez szokott, magas fizetést elváró, alacsony munkamorálú stb. tömegek lettek volna". No persze a jóléthez szokott magyar telepi cigányok, akik Németországban keresnek munkát. Meg az alkoholista, kábítószeres magyar hajléktalan, aki Londonba megy dolgozni. Ja, hogy nem rájuk gondolt az édes úrfi, hanem a szakképzett magyar vidéki munkanélküli fiatalokra? És mitől is lennének ők kábszeresek és alacsony munkamorálúak?

Mert ezek a friss bevándorlók olyan magas munkamorállal rendelkeznek, ugye? És honnan tetszik venni azt, hogy ők hajlamosak "dolgozni akár 3-4 euróért is"? Milyen munkára tetszik gondolni? Kukázás, krumpliszedés, vagy agykutatás?

Vicc az egész okfejtés. Azért mennek a centrumba, mert ott akkora segélyt kapnak akkor is ha nem dolgoznak, amelyből meg tudnak élni. Évekig tanulják majd a nyelvet, de azután sem lesz tartós munkájuk, mert amit képesek lesznek betölteni, abból egymást szorítják majd ki. Tanulni csak akkor tudnak, ha megfelelően bírják a nyelvet, de vajon mekkora hányadukban lesz ehhez motiváció, ha a segély és az időnként leeső tedd ide - tedd oda alkalmi munka elég lesz a megélhetéshez? A muszlim nők eleve nem fognak munkát keresni, inkább gyerekeket szülnek otthon.

Honnan támad ezekben az okostojásokban rendre az a késztetés, hogy az európai embereket tendenciózusan a muszlim bevándorlók alá értékeljék?

"egy bevándorló hajlamos dolgozni akár 3-4 euróért is, míg az EU átlagos munkaerőköltsége 25 euró."

Ja, az egyik alma, a másik meg körte. Nem egyenlő a munkabér a munkaerő költségével.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés