A megbélyegzéstől félnek Molenbeekben

2015. december 11. 11:53
Molenbeek muszlim lakosai szerint nyugalom van a városban, ahol többen ismerték Salah Abdeslamot, a párizsi merényletek kitervelőjét. A muszlimok attól tartanak, hogy megbélyegzik őket, pedig ők is elítélik a terrortámadást.

Ismerték Salah Abdeslamot a párizsi merényletek főszervezőjét Molenbeekben, Brüsszel elővárosában, ahol a terrortámadások után jelentős razzia zajlott le. Abdeslam fivéreivel a Molenbeek-i főtér mellett, a városházával szemben lakott, egyik testvére, Mohamed a mai napig ott él. A TV2 Tények tudósítójának riportjából kiderül: Mohamed gyertyákat gyújtott az ablakában, és így emlékezik a párizsi merényletekben elhunytakról.

A Brüsszel elővárosában élők megdöbbentek, hogy a párizsi terrortámadások elkövetői közül többen is ott laktak. Az Abdeslam lakáshoz közeli kisbolt tulajdonosa elmondta: Molenbeekben nyugalom van. Ismerte Salahot látásból, de megdöbbentem, amikor megláttam a TV-ben a képét, nem ugyanaz az ember köszönt vissza a dzsihadista képeken. Nagyon szomorú, ami történt.

A kerületben kávézók és teázók vannak. Az egyik kávézó török tulajdonosa elmondta: nem fogadja el az erőszakot. Ezek a férfiak külföldre mentek, a helyi közösség pedig miattuk szenved. Mindenkit megráztak, és mindenki elítéli a merényleteket.

A polgármester-helyettes szerint tudták korábban is, hogy vannak problémák a kerületben, azonban a párizsi terrortámadások után kiderült, hogy sokkal nagyobbak, mint azt korábban gondolták.

Az első marokkói bevándorlók a '60-as években érkeztek Brüsszel ipari elővárosába. Jelenleg a kerület lakóinak nagyjából 40 százaléka muszlim. Egy muszlim önkormányzati képviselő elmondta: elutasítják, hogy az európai terror Molenbeekben született, hiszen a merénylők közül is többen franciák voltak és ott is éltek. A merényletek sok gyerek jövőjét árnyékolhatják be a képviselő szerint, ők fogják megfizetni az árát. Hasszán Rahali hozzátette, hogy a szörnyűség volt a merényletsorozat, azonban ennek semmi köze a vallásukhoz, az iszlámhoz.

A rendőrség folytatja a terrorellenes razziákat Molenbeekben, ahol több mint 100 razziát folytattak már le a novemberi merényletek óta. A razziák során legalább 800 szélsőségest azonosítottak, közülük 130-an az Iszlám Állam oldalán harcolnak. A belga belügyminisztérium szerint Belgiumban még legalább 300 potenciális terrorista lehet.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ők a megbélyegzéstől félnek, mi meg attól, hogy ebéd közben hátbalőnek minket Kalasnyikovval.

Nem minden muszlim terrorista, de a dzsihadisták között elég 'sok' muszlim van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés