Merkel nem hajlandó változtatni a menekültpolitikáján

2015. december 12. 16:51
Kormányfői hitelessége védelmében elutasítja Angela Merkel, hogy változtasson a menekültpolitikáján. Nem fog tehát felső határt szabni a Németországba érkező migránsok számának, és arra sem hajlandó, hogy feltartóztassa a menekülthullámot az országhatáron. Minderről egy interjúban beszélt a kancellár a CDU hétfői kongresszusa előtt.

Kormányfői hitelessége védelmében utasítja el a befogadható menekültek létszámplafonjának megjelölésére vonatkozó követelést Angela Merkel német kancellár, aki erről a kongresszusra készülő jobbközép CDU elnökeként beszélt egy szombati interjúban, ismét világossá téve, hogy nem hajlandó módosítani menekültpolitikai irányvonalán.A CDU-ban és bajor testvérpártjában, a CSU-ban hónapok óta napirenden van az a követelés, hogy a kormány az ország menekültbefogadási kapacitásának korlátozottságára tekintettel jelöljön ki egy létszámplafont, vagyis előre rögzítse, hogy Németország legföljebb mennyi menekültet fogad be évente. A másik fő követelés a menekülthullám feltartóztatása az országhatáron.

Nem lehet megállítani a menekülthullámot a német-osztrák határon

Angela Merkel mindkét követelést elutasítja, és ezt pártja hétfőn kezdődő kongresszusa előtt ismét megerősítette. Két újságban, a  Augsburger Allgemeine és a Badische Neueste Nachrichten című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy rendszeresen tárgyal önkormányzati vezetőkkel és segélyszervezetekkel, így „nagyon jól tudja”, mekkora terhet ró a lakosságra a menekülthullám. 

Ám ha kancellárként ma kijelölnék egy határt, és holnap ezt a határt már nem lehetne betartani, mert mégiscsak többen jönnek, akkor nem tartottam be az ígéretemet és a gondok még nagyobbak lesznek, és nem kisebbek” – mondta. A létszámplafon vagy „felső határ egyoldalú és statikus, és megnehezít mindent, amit szeretnénk elérni” – folytatta a kancellár. A felső határ bevezetésének elutasítása „számomra őszinteség és hitelesség kérdése” – jelentette ki Angela Merkel.

Az országhatár védelmének erősítésére irányuló követelésekkel kapcsolatban azt mondta, „délibábot kerget, aki azt gondolja, hogy a menekültkérdést rendezni tudnánk a német-osztrák határon”.

Nemzetközi együttműködés kell

Hangsúlyozta, hogy célja a menekülthullám csillapítása, a Németországba belépő menedékkérők számának csökkentése, de a „nagy menekülthullámokon csak nemzetközi együttműködéssel lehet úrrá lenni”. Ezért a menekültügyi rendszer reformjáról szóló nemzeti intézkedések mellett az uniós külső határok ellenőrzésére kell összpontosítani, hogy csökkenjen az „illegális migráció”, továbbá küzdeni kell a menekülthullámot kiváltó okok megszüntetéséért, támogatni kell a sok menekültet befogadó, EU-n kívüli országokat és az uniós tagállamoknak át kell venniük menekültkontingenseket, menekültek előre meghatározott létszámú csoportjait.

A menekültkontingens „közös európai megállapodást jelent, és nem Németország által egyoldalúan kijelölt felső határt” – húzta alá Angela Merkel. Arra a kérdésre, miért biztos abban, hogy sikerül közös európai megállapodásra jutni, a kancellár elmondta: vannak eredmények, így alig néhány hét alatt sikerült tető alá hozni az EU és Törökország közös akciótervét, miszerint a felek szorosabban együttműködnek az illegális migráció ellenőrzésében, és az EU pénzügyi támogatást kap a területén élő menekültek ellátásához. 

Ehhez jön még a mi koncepciónk a legális migrációról a kontingensek révén” – tette hozzá a kancellár, kiemelve, hogy az akciótervet a huszonnyolcak mind támogatják, ami azt mutatja, hogy – mint mondta – „nem könnyen ugyan, de haladunk előre”.

A párton belül is sokan szigorítást követelnek

A hétfőn Karlsruhéban kezdődő kongresszusra készülve a pártelnök-kancellár menekültügyi vonalvezetését rosszalló csoportok, politikusok ismét rögzítették álláspontjukat. Például egy sor belügyekkel foglalkozó szakpolitikus Armin Schuster parlamenti (Bundestag-) képviselő, a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség volt tisztje vezetésével a határőrizet további erősítését, egyebek között állandó ellenőrzőpontok kialakítását sürgeti arra az időszakra, ameddig nem áll helyre az uniós külső határok hatékony ellenőrzése.

A CDU és a CSU közös ifjúsági szervezete (Junge Union) egy felső határ megjelölését követeli, éppen úgy, mint Reiner Haseloff Szász-Anhalt tartományi miniszterelnök, aki a hónapok óta húzódó vitában elsőként egy számot is megjelölt; a politikus egy pénteki lapinterjúban azt mondta, hogy szerinte Németország évente nagyjából 400 ezer menekült befogadására, integrációjára képes. A CDU/CSU egyik gazdasági tagozata, a közepes méretű vállalatok érdekeit képviselő egyesület (MIT) azt is követeli, hogy a menedékkérőket már az országba belépés előtt ellenőrizzék, és végső esetben tagadják meg tőlük a belépést.

Közös követelés, hogy a kormány juttassa el a világ minden sarkába azt az üzenetet, hogy Németország elérte befogadókapacitása határát. A követelés indoklása szerint egy ilyen üzenet ellensúlyozza az utóbbi hónapokban kialakult „szívóhatást”, és így csillapodik majd a menekülthullám.

A CDU elnöksége a menekültválság körül várható kongresszusi vita irányítására önálló határozati javaslatot terjeszt elő. Ennek szövegén még dolgoznak, és a vasárnap esti kihelyezett karlsruhei elnökségi ülésen véglegesítik. Főbb tartalmi elemeit csütörtökön ismertették. 

A „Karlsruhei nyilatkozat a terrorról és a biztonságról, a menekülésről és az integrációról” című dokumentumban nem szerepel a létszámplafon gondolata és az országhatár ellenőrzésének további erősítéséről sem lesz szó benne, vagyis az elnökség nem enged a bírálóknak. Ugyanakkor azt reméli, hogy az indítvánnyal mégis egyesíteni tudják majd a küldötteket. A javaslatban ugyan a kormány hivatalos menekültpolitikáját vázolják fel, de bővítik egy sor elemmel, például azzal, hogy törvényben kell rögzíteni a menekültek beilleszkedési, integrációs kötelezettségét, valamint azzal, hogy a CDU elutasítja a test egészét takaró muzulmán női öltözékek nyilvános viselését.

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes interjú volt hallható tegnap a Klub Rádióban Balázs Péter volt külügyminiszterrel, egykori berlini nagykövettel.

Balázs Péter szerint Merkel pozíciója stabil, a politikai palettán nincs érdemi kihívója, így kormányválsággal sem lehet számolni.

Merkel ma a garancia arra nézve, hogy Európa ne kerüljön a nácik, fasiszták kezére, s arra is, hogy megregulázzon kvázi olyan fasiszta diktátorokat is, mint Orbán Viktor. Európának a demokrácia fenntartása érdekében szüksége van Merkelre.

Amennyiben Merkel kiesik, vége az európai demokráciáknak. A V4-ek az új jobboldali lengyel kormány okán okozhatnak majd fejtörést Merkelnek és az EU-nak, de a végén le fogják törni a szarvukat. Magyarország számára egyetlen út létezik, Merkel és általa az atlantizmus.

Európának, benne Németországnak szüksége van a migránsokra, a magyar kormány ebben a kérdésben kifejezetten rasszista irányvonalat képvisel.

Még jó, hogy nem ebből a szerencsétlen seggnyalóból köztársasági elnök.

Európa rákfenéje nem a migráció, hanem maga Németország.

Hazárdjátékozik a nyanya, és ő erre a játékra egész Európát tette fel.

"Hangsúlyozta, hogy célja a menekülthullám csillapítása, a Németországba belépő menedékkérők számának csökkentése, de a „nagy menekülthullámokon csak nemzetközi együttműködéssel lehet úrrá lenni”.

Én meg úgy látom, hogy ez kizárólag azok ügye, akik számolatlanul és ellenőrizetlenül telepítik be őket.

Inkabb pusztuljon Europa mintsem belassa hogy hulye volt.
Ezert ne menjen no politikusnak.

Naná, hogy nem változtat Merkel. Egy korrekt politikus, mint ő, elvek mentén cselekszik, és akkor is kitart mellettük, ha pillanatnyi népszerűségvesztéssel járnak. Csak az Orbán-féle populista szélkakasok változtatják a politikájukat naponta.

Kíváncsi vagyok, a minket remélhetőleg nem nagyon érintő, végkimenetelre, mert a Németországba bevándorolni szándékozók száma nyolcjegyű lehet.

Irány a jéghegy! mondta a Titanic kapitánya.

Soha.
A kancellári székből viszik az "öregotthonba".

"Uram! Az ökör a konzekvens!" (Bismarck)

Túlzottan hitt az akarat mindenhatóságában és kevésbé a valóságban. Lengyelország megtámadásával hagyta magát csőbe húzni. Volt oka félni a kétfrontos háborútól, de csak magára vethetett, hogy belekeveredett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés