Elfogadták a CDU menekültpolitikájáról szóló határozatot

2015. december 14. 21:19
Csak néhányan nem szavazták meg a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) menekültpolitikájáról szóló határozatot. A nyilatkozatban nem szerepelnek Angela Merkel bírálóinak követelései. A határozat alapján a cél a migráció irányítása, és a kiváltó okok megszüntetése. A határozat alapján kiderül, hogy Merkel továbbra is bízik a kvótarendszerben. A határozatban arra is javaslatot tettek, hogy a menekülteknek el kell fogadnia a német társadalmi értékeket.

Néhány ellenszavazat mellett és tartózkodás nélkül elfogadta hétfőn a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a párt menekültpolitikájáról szóló kongresszusi határozatot. A karlsruhei kongresszuson elfogadott dokumentumban nem szerepelnek a pártelnök-kancellár Angela Merkel menekültpolitikáját bíráló CDU-s politikusok követelései. 

A bajor testvérpárttal (CSU) és a szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó párt így nem áll ki amellett, hogy jelöljék ki a befogadható menekültek felső létszámhatárát, és nem áll ki amellett sem, hogy tagadják meg a belépést a biztonságos országokból érkező menedékkérőktől.

Angela Merkel csupán annyi engedményt tett bírálóinak, hogy a dokumentumba beemelték, hogy „érezhetően csökkenteni” kell a menedékkérők számát, különben a menekülthullám túlterheli Németországot.

Rendezetté kell tenni a migrációs folyamatokat

A Karlsruhei nyilatkozat a terrorról és a biztonságról, a menekülésről és az integrációról című dokumentum szerint a menedékkérők számát elsősorban a migrációs folyamatok rendezetté tételével lehet csökkenteni, ami az uniós külső határok védelmét és az embercsempészet felszámolását jelenti.

A második fő elv a „migráció irányítása”, ami az elutasított menedékkérők gyors hazatelepítését és a „védelemre szoruló kérelmezők méltányos európai elosztását” jelenti. A harmadik fő elv a küzdelem a menekülthullámot kiváltó okok megszüntetéséért a menekültek származási országában és a tranzitországokban.

Merkel továbbra is hisz a kvótákban

A menedékkérők, menekültek elosztásával kapcsolatban a határozatban az áll, hogy az Európai Bizottságnak a korábbi döntések alapján gondoskodnia kell a 160 ezer menekült tagállamok közötti elosztásáról, ami az „első lépés a terhek tartós, méltányos és igazságos elosztása felé”. Ezzel kapcsolatban Angela Merkel pártelnöki beszámolójában jelezte, hogy az „európai szolidaritás” biztosítása továbbra is fontos számára, de nem számít arra, hogy rövidesen kialakul a tagállamok teherbíró képessége alapján meghatározott kvótákon nyugvó elosztási rendszer. „Az európai malmok lassan őrölnek, de teszünk róla, hogy elkezdjenek őrölni” – mondta Angela Merkel.

A kongresszusi határozatban az integrációról egyebek mellett szerepel, hogy mindazoknak, akik védelmet kapnak Németországtól „jó szomszéddá és polgárrá” kell válniuk, és törvénybe kell foglalni a menekültek beilleszkedési kötelezettségét. A jogszabályban rögzíteni kell a menekültek és az őket befogadó állam jogait és kötelezettségeit, és szankciókkal kell sújtani mindazokat, akik megtagadják a beilleszkedést.

A CDU határozatában hangsúlyozza, hogy a menekülteknek meg kell tanulniuk németül és igazodniuk kell a társadalmi együttélés németországi szabályaihoz. Így tudomásul kell venniük, hogy a nők, a homoszexuálisok és a más vallásúak diszkriminálása vallási előírásokra hivatkozva elfogadhatatlan. „Ezért nemcsak elmagyarázzuk alkotmányos rendünket és értékrendünket, hanem ragaszkodunk betartásához és tiszteletéhez” – áll a dokumentumban.

Egyebek között azt is kiemelték, hogy a CDU elutasítja a test egészét takaró muzulmán női öltözékek nyilvános viselését. Ez politikai állásfoglalást jelent, a párt nem kíván törvényt alkotni az ilyen öltözékek viselésének tiltásáról.

A javaslattal még a bírálók többsége is elégedett volt, de azért maradtak kétkedők

A szavazás előtti vitában a legtöbben támogatásukról biztosították az elnökség határozati javaslatát, amely arra hivatott, hogy lezárja a menekültpolitikáról hónapok óta folytatott vitát. 

A Merkel-féle menekültpolitika eddigi bírálói közül is többen elmondták, hogy elégedettek a javaslattal. Néhányan viszont hangoztatták, hogy továbbra is ellenzik a kancellár irányvonalát. Köztük volt Armin Schuster parlamenti (Bundestag-) képviselő, a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség volt tisztje, aki kifejtette: a schengeni rendszer „megmentése” érdekében négy-öt hónapra meg kell szigorítani a szeptemberben visszaállított határőrizetet, állandó ellenőrző pontokat kell kialakítani és a biztonságos országból érkező menedékkérőktől meg kell tagadni a belépést. Thomas de Maiziere belügyminiszter arra hivatkozva utasította el kezdeményezését, hogy inkább az uniós külső határ védelmének őrizetére kell összepontosítani, és hatalmas „járulékos kárt” okozna, ha Németország Schuster javaslatát megvalósítva egyoldalú lépéseket tenne.  

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Anold Vaatz elnökségi tag, a Bundestag-frakció helyettes vezetője kiemelte, hogy Magyarország az egyetlen európai uniós tagállam, amely gondoskodott uniós külső határa biztosításáról, és ezért elismerés jár Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek.

Kifejtette, hogy szerinte a határozati javaslat „túl gyenge”, nem tartalmaz „jelzést”, amelynek „vételével” a menekültek arra belátásra jutnak, hogy nem érdemes elindulni Németországba, így nem várható tőle a menekülthullám csillapodása. Arnold Vaatz volt a CDU elnökségében az egyetlen, aki a testület vasárnapi ülésen nem fogadta el a határozati javaslatot. A hétfői vitában hangsúlyozta, hogy kongresszusi küldöttként sem szavaz az előterjesztésre.

A nagyjából 1000 küldött végül csaknem egyhangúlag fogadta el a határozatot. Kézfeltartással szavaztak, a szavazatokat nem számolták össze. Megfigyelők szerint 3-4 küldött emelte fel kezét, amikor a levezető elnök azt kérdezte, hogy ki utasítja el az indítványt.

*

Fotó: dpa/Uwe Anspach

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

„Ezért nemcsak elmagyarázzuk alkotmányos rendünket és értékrendünket, hanem ragaszkodunk betartásához és tiszteletéhez” – áll a dokumentumban."

Ha ez így megy tovább, Merkel valahol nagy állást kap, a német népnek meg az IÁ fogja írni az alkotmányt.

Azután most hazamegy ez az ezer lelkes küldött, és otthon a helyi párttagok meg nem párttagok majd jól kiosztják őket. Én még olyan némettel nem találkoztam akinek tetszik ez a sáskajárás, pedig német cégnél dolgozom.

Az a helyzet hogy Merkel is tudja hogy az idő nem neki dolgozik.

- Már most se tudják őket hova tenni, ha tavaszra újra beindul az áradat el nem tudom képzelni hova fogják őket bepakolni
- Jövőre még több migráncs még több balhét fog okozni. Ahogy telik az idő úgy fog kinyílni a csipájuk.
- Idő kérdése egy igazán komoly terrortámadás Németországban.
- Jövőre már megjelenik a munkanélküli statisztikákban ez a sok szorgos agysebész
- Szintén jövőre nyilvánvalóvá válik mennyibe kerül ez a német adófizetőknek

Szóval, lehet MOST örülni, sokáig már úgysem fog tartani.

Aztán vedd be az összes gyógyszered és igyál rá kis páleszt. Jó buli lesz meglátod.

Nyugalom! Finkelsteint és Birnbaumot már berendelték a Lendvai utcába készül a kommunikációs ellencsapás.

Tehát no para. Amíg Netanjahu két legfőbb tanácsadója áll mögöttünk és Izrael érdekei megegyeznek a mi érdekeinkkel addig nem lehet baj, és nem jön ide addig egy migráns sem.


http://www.szombat.org/politik..

Viccet félre téve. Amennyiben ügyesek akkor ezt a háttérhatalmi kapcsolatot kihasználják és lobbiznak.

Na azt már nem várom meg :) . Jó éjt! Léptem, fáradt vagyok.

A törököknek nincs mit magyarázni, ők 150 évig gyakorolták azt, amit Merkel velük együtt próbál megvalósítani.

Összekukcsolt kéz, Teréz anya tekintet... Ez lehet tényleg elhiszi, hogy ő Sandra Világbéke Bullock.... Bár egyelőre a Féktelenült nyomja csak... Döbbenet. 1000 marha...

Ez a nő egy számító, mindenre képes európai vezető.
Ahogy elnézem, nekünk nem lesz szerencsénk vele.

Úgy harminc év múlva kipukkan majd a migráns-úgy hozadéka.

A mi népünk pedig szegényebb lesz, mint a bangladesiek.

"Az a helyzet hogy Merkel is tudja hogy az idő nem neki dolgozik. "

Sajnos, mindenképpen neki dolgozik. A migránsáradat Németországban beindít egy fogyasztói spirált, ami javítja a gazdasági mutatókat.
Amikor pedig ez az egész kipukkan, Merkel már megtér ördögéhez.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés