CDU: A menekülteknek meg kell tanulniuk németül

2015. december 15. 18:25
A német kereszténydemokraták karlsruhei kongresszusa nyilatkozatot fogadott el, mely szerint a menekülteknek meg kell tanulniuk németül és igazodniuk kell a társadalmi együttélés németországi szabályaihoz, így tudomásul kell venniük, hogy a nők, a homoszexuálisok és a más vallásúak diszkriminálása vallási előírásokra hivatkozva elfogadhatatlan. Merkel alig engedett belső ellenzékének.

„A német Kereszténydemokrata Unió nemcsak megfogalmazza az emberek aggodalmait, hanem válaszokat is ad, megmutatja az utat a megoldás felé, erről szólt a párt karlsruhei kongresszusa, amely mindannyiunknak jót tett” – mondta kedden Angela Merkel pártelnök-kancellár a kongresszust záró beszédében. Angela Merkel kiemelte, hogy a kongresszuson sikerült közös álláspontra jutni a menekülés és a beilleszkedés, a terrorizmus elleni harc és a belbiztonság kérdéseiben. A Karlsruhéban kijelölt úton haladva Németország a saját érdekét szolgálja, és egyben segíti az Európai Uniót, hogy megadja mindazt a hozzájárulást a közös ügyek megoldásához, amelyet meg kell adnia, mondta Merkel.

Merkel legyűrte belső ellenzékét

A küldöttek a kétnapos kongresszuson csaknem 100 százalékos többséggel határozatot hoztak a párt menekültpolitikájáról. A Karlsruhei nyilatkozat a terrorról és a biztonságról, a menekülésről és az integrációról című határozatban nem szerepelnek a kancellárt bíráló CDU-s politikusok fő követelései, a befogadható menekültek száma felső határának bevezetése és a biztonságos országokból érkező menedékkérők visszautasítása a határon. Cserébe Angela Merkel beleegyezett, hogy a dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a párt az ország túlterheltségének elkerülése céljából törekszik a menedékkérők számának érezhető csökkentésére, és szerepel az a kitétel, hogy a szeptemberben visszaállított határellenőrzést adott esetben intenzívebbé lehet tenni.

A pártelnök-kancellár a kongresszusi zárszó után újságíróknak nyilatkozva örvendetesnek nevezte a kongresszustól kapott támogatást. A befogadható menekültek felső határának kijelöléséről azt mondta, hogy az egyoldalú és túlságosan statikus intézkedés lenne, miközben egy dinamikus folyamatról van szó, amelyet sok szereplő együttműködésével lehet irányítani. A csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozóról, amelynek középpontjában a menekültválság áll, azt mondta, hogy előrelépést vár, de nem számít áttörésre. A CDU a Karlsruhei nyilatkozatban a terrorizmussal kapcsolatban mindenekelőtt azt hangsúlyozza, hogy a németek nem engedhetnek a terroristáknak, nem változtathatják meg életmódjukat és ragaszkodniuk kell értékeikhez, a terrorizmust és a menekültek ügyét pedig nem szabad összemosni.

Elveik vannak, több is

A Németországba belépő menedékkérők számát elsősorban a migrációs folyamatok rendezetté tételével lehet csökkenteni, ami az uniós külső határok védelmét és az embercsempészet felszámolását jelenti. A második fő elv a migráció irányítása, ami az elutasított menedékkérők gyors hazatelepítését és a védelemre szoruló kérelmezők méltányos európai elosztását jelenti. A párt felszólította az Európai Bizottságot, hogy a korábbi döntések alapján gondoskodjon a 160 ezer menekült tagállamok közötti elosztásáról, ami az első lépés a terhek tartós, méltányos és igazságos elosztása felé.

A harmadik fő elv a küzdelem a menekülthullámot kiváltó okok megszüntetéséért a menekültek származási országában és a tranzitországokban. A kongresszusi határozatban az integrációról egyebek mellett szerepel, hogy mindazoknak, akik védelmet kapnak Németországtól jó szomszéddá és polgárrá kell válniuk, és törvénybe kell foglalni a menekültek beilleszkedési kötelezettségét. A jogszabályban rögzíteni kell a menekültek és az őket befogadó állam jogait és kötelezettségeit, és szankciókkal kell sújtani mindazokat, akik megtagadják a beilleszkedést. A CDU határozatában hangsúlyozza, hogy a menekülteknek meg kell tanulniuk németül és igazodniuk kell a társadalmi együttélés németországi szabályaihoz. Így tudomásul kell venniük, hogy a nők, a homoszexuálisok és a más vallásúak diszkriminálása vallási előírásokra hivatkozva elfogadhatatlan.

Nem lesz burkatörvény

„Ezért nemcsak elmagyarázzuk alkotmányos rendünket és értékrendünket, hanem ragaszkodunk betartásához és tiszteletéhez” – áll a dokumentumban. Azt is kiemelték, hogy a CDU elutasítja a test egészét takaró muzulmán női öltözékek nyilvános viselését. Ez csak politikai állásfoglalást jelent, törvényt nem alkotnak róla.

A küldöttek a menekültügy mellett egy sor további kérdésben is rögzítették a párt álláspontját, például határozatot hoztak arról, hogy a 2017-es országos parlamenti (Bundestag-) választás után törvényt kell alkotni a bevándorlásról. A jogszabályban a bevándorlásra vonatkozó eddigi előírásokat kell egységbe foglalni. Határozatot hoztak a muzulmán vallás szerepéről is, kiemelve, hogy a mintegy 4 milliós vallási közösség társadalom szerves részét alkotja, és az országban csak egy olyan iszlám kultúrának van helye, amely tiszteletben tartja a szabadság és a demokrácia értékeit.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én másként közelíteném meg a dolgot, ahogy Szíriában végre sikerülne békét teremteni (nem lehetetlen csak nehéz..), akkor térjenek haza, hogy legyen aki újjáépíti az országukat, azaz az Európában való tartózkodásukat ideiglenesnek kellene tekinteni.

Arcot is takaró öltözetben nem lehet vezetni, hiszen itt a szemkontaktus nagyon fontos lehet. Ráadásul ezt a bűnözők is simán kihasználhatják, hiszen nincs ekkor értelme a kameráknak (azt sem tudni, hogy férfi vagy nő...).

Na, ha egy kkeu-s országban csinálnának ilyet, micsoda felháborodás lenne:
A kávé habjában Angela Merkel arcmását szürcsölhették a szerencsések a német Kereszténydemokrata Párt kongresszusán, Karlsruhéban

Saccográfok szerint az év végéig meg lesz a másfél millió. Ez a 160 000 csak az előjáték lenne.

Pl azt csinálják, hogy utaznak a vonaton pár állomást, aztán amikor leszállnak, viszik más cuccát.

Ez már vicc.
Az óvodások sem veszik be ezt a hülyeséget.

A konzervatív arab országokban nem, a haladóbbakban igen.

És arra mi a mondás ha egy háborús menekült közli, hogy nem tanul meg németül és a gyerekeit csak a saját hite szerint neveli és öltözteti, mert a háború végével hazatér és hát ugye otthon úgy, mint az otthoniak... Mégsem hallgathat az a leányzó Modern Talkingot miniben... Erre mi a mondása a majd 1000 maflának?

Jó, de mindenhol fogadták őket miniszterelnökök és társaik.... Komolyan: közröhely, felháborító.

Na! Még az parádés lenne!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés