Már az ellenzéki szavazók elsöprő többsége is egyetért a kerítéssel

2015. december 19. 16:31
Már a teljes népesség 87 százaléka egyetért a fizikai határzár építésével, az elmúlt hónapokban az egyébként ellenzéki érzelmű polgárok körében is nagymértékben nőtt a határzár támogatottsága – derül ki a Medián HVG számára készült felméréséből. A társadalomban erősödnek a menekültekkel, idegenekkel kapcsolatos ellenérzések, miközben az összeesküvés-elméleteknek is egyre több híve akad – mutat rá a kutatás.

A gazdasági helyzet, a munkanélküliség, a menekültügy a legfontosabb társadalmi probléma a lakosság szerint a Medián közvélemény-kutatása alapján. A HVG számára készült felmérésből az is kiderül, a „félelem” szóról a válaszadók 23 százaléka rögtön a terrortámadásokra, a migránsokra asszociált, további 9 százalék pedig a háborúra. A menekültválság mint fenyegetés a betegségek, a bűnözés vagy az elszegényedés problémáját is háttérbe szorította. 

A Medián kutatása szerint a melegek és a zsidók megítélése nem változott számottevően a magyar társadalomban. Az itt élő színes bőrűek számát korlátozni kívánók aránya azonban egy év alatt 47-ről 60 százalékra, a menekültek befogadását elutasítóké 66-ról 83 százalékra nőtt. A Magyarországon élő nemzetiségekkel kapcsolatos szimpátiaindexben az arabok pontszáma 12 év átlagában 38 pont volt, most novemberben már csak 30, a „feketéké” pedig 42-ről 37-re csökkent.

Javul a kormány megítélése

A kutatás arról is beszámol: a közvélemény leginkább a rendőrség munkájával van megelégedve, a legelégedetlenebb pedig a baloldal és az Egyesült Államok szerepével. A magyar kormány megítélése az ősz eleje óta javult, miközben a civil szervezeteké és Németországé valamelyest romlott.

Az igazi kérdés a Medián kutatása alapján már egyre kevésbé az, hogy támogatja-e a társadalom a kormány menekültpolitikáját (hiszen ebben széles a konszenzus), hanem inkább az, hogy a menekültek távol tartására milyen eszközök megengedhetők.

Ellenzékiek is egyetértenek a határzárral

A társadalomban jelentősen növekszik az uniós menekültkvótával szembeni ellenérzés is, miközben a fizikai határzárral az elsöprő többség egyetért. A szeptemberi 68 helyett novemberben már a teljes népesség 87 százaléka értett egyet a fizikai határzár létesítésével. A két jobboldali párt szavazói eddig is támogatták a határzárat, a mostanra meggyőzött, „átállt” szavazók nagy része a kerítésügyben a baloldaliakhoz sorolható. Az ellenzéki választók körében a kerítés támogatottsága több mint 30 százalékponttal emelkedett, annak ellenére, hogy a Medián által ezzel kapcsolatban feltett kérdés tartalmazta az utalást a kormány szerepére is.

A menekülthullámmal kapcsolatban egyre támogatottabbak a lakosság körében az összeesküvés-elméletek, különösen az USA, Izrael vagy éppen Soros György szerepét emelik ki sokan a témával kapcsolatban, ráadásul már a baloldali szavazók körében is növekszik az Amerikával kapcsolatos összeesküvés-hívők aránya.

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

LOL

Érik a gyümölcs. Ha így folytatják 2018-ban lesz kétharmad Fidesz és egyharmad Jobbik.
Ekkor énekelhetik; Megcsináltuk. Igen! Igen! Igen!

Szegénykém, kissé szétesnek a gondolataid. De azért megkérdezem tőled, hogy a változatlanul meglévő, nyitott határátkelőket miért nem keresik fel ezek bevándorlók? Vagy te is a zöldhatáron át közlekedsz, ha külföldre mész:

Ez is eszembe jutott, de nem akartam hosszú hozzászólást írni. Bővebben a Jobbikkal majd akkor foglalkozom, ha jövőre meglesz a párt kongresszusa és az ott történtek választ adnak a mostani felvethető kérdésekre.

"Mi van a kanalasgémekekel?"

Mi van a Házmester kecskéjével?

"A tűzoltók túlóradijainak tiz év utáni kifizetése - helyettetek - után és csöndbe maradnék."

Ugyan már! Szocialista tartalékolás volt.

"felmerül a kérdés, hogy ki a faszt képviselnek?"

Ezt nem nehéz kitalálni. Mi mást képviselnének, mint a kalapot, a faszkalapot, a libákat, meg a kecskéket. Ez utóbbi milyen jól betolta őket a parlamentbe.

No. kit láttam bejelentkezve a képernyőmön? 'Teljes Mobil

triumphator '

Ennek már érdemes utánanézni!

Az "utca embere" (szoci" pedig azt mondja: "Viktor jól csinálja", majd idézi az RTL-t és az ATV-t. (abszolút mocskolódással körítve a kormány irányába)

Ez erősen ambivalens hozzáállás.

Olyan a ballib szavazók lelkivilága,mint egy gép. Úgy működnek, mint minden normális ember, de a "vezérlőpanel" időnként bekapcsolja a kompresszort.

" én csak egy hülye nemzeti vagyok."
Ilyent soha nem állítottam. Légy szíves ne akarj megalázni.

Az emberi hülyeség pártfüggetlen. Az MSZP-nek azért nincs annyi hülyéje, mert még a hülyék sem olyan hülyék, hogy ezeket a nagyonhülyéket támogassák.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés