Konrád György: Migráció-kérdésben Orbánnak volt igaza Merkellel szemben

2015. december 21. 13:01
A The New York Times terjedelmes összeállításban foglalkozik az európai menekültválsággal, és a magyar miniszterelnök álláspontjának európai elfogadottságával. A cikkben megszólaló, Orbánnal rendszerint kritikus elemzők szerint ebben a kérdésben az EU mind több vezetője fogadja el a határok védelmét hangsúlyozó magyar megoldást. Konrád György szerint Orbán nem jó demokrata, talán nem is jó ember, de ebben a kérdésben igaza van.

A The New York Times című amerikai napilap terjedelmes cikkben igyekszik felvázolni, milyen okok vezettek oda, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek az európai migrációs válsággal kapcsolatos álláspontja növekvő elfogadottságra tesz szert Magyarországon és Európában. A lapban hétfőn megjelent írás szerzője, Andrew Higgins bevezetőjében Konrád György írót idézi, aki megállapítása szerint a magyar liberális értelmiségi elit többségéhez hasonlóan ki nem állhatja az ország harsányan illiberális miniszterelnökét, mindazonáltal úgy gondolja, Orbánnak volt igaza, és Angela Merkel német kancellár tévedett abban, hogyan kell kezelni a háború és a szegénység elől menedéket kereső migránsok kaotikus áradatát, amely vélhetően a második világháború óta legsúlyosabb válságot okozta Európában.

„Fájdalom, de el kell ismerni, hogy ebben a kérdésben Orbánnak igaza volt” – idézi az amerikai lap Konrádot, aki szerint az áradat megfékezését szolgáló közös európai fellépés hiányában Magyarország bölcsen járt el, amikor lezárta határait és riadót fújt a többségében muszlim migránsok több százezres tömegének kénytelen-kelletlen Európába engedése miatt.

Orbán széles mosolya

Csendben és gyakran hasonló kételyekkel, de egyre többen tűnődnek el azon Magyarországon és másutt is, miért van az, hogy harsány és gyakran bigott üzenetei ellenére Orbánnak világosabb képe volt a migrációs válság léptékéről és potenciális veszélyeiről, mint a brüsszeli technokratáknak, valamint a berlini és más európai vezetőknek.

A cikkíró rámutat, hogy Orbán receptjét – mely szerint biztosítani kell Görögország tagolt partvonalát és le kell zárni Európa külső határait – lassanként elfogadta a többi európai uniós vezető is, akik csütörtökön, az idei év utolsó csúcstalálkozóján a kontinens határai feletti ellenőrzés visszaszerzése mellett foglaltak állást. Higgins azt írja, Orbán a csúcs befejeztével széles mosollyal az arcán jegyezte meg, hogy teljes egyetértés alakult ki arról, amit Magyarország a kezdetektől képviselt.

Bár az Orbán álláspontjához társuló gyűlöletkeltés nagyrészt taszítja őket, az európai vezetők mégis visszhangozni kezdték őt több kérdésben. Ez az elmozdulás jól mutatja – írja a szerző – milyen messzire vezetett a migránsokról folytatott vita, különösen azóta, hogy kiderült, hogy a november 13-i párizsi vérengzés elkövetői közül néhányan a menekültek hullámával jutottak be Európába. Felidézi, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egy nemrég adott interjúban veszélyesnek minősítette Merkel kancellárnak a migránsokkal iránti befogadó álláspontját, és Orbánnak azt a régóta hangoztatott nézetét támogatta, amely szerint a menedékkérők többsége valójában munkát kereső gazdasági migráns.

Északon is töredezőben a migránspárti konszenzus

Krekó Péter, a Political Capital intézet vezetője a lapnak nyilatkozva úgy ítélte meg, hogy az európai fősodor most már ahhoz közelít, amit Orbán képvisel. Ennek illusztrálására a lengyelországi parlamenti és a franciaországi regionális választások kimenetelére utalt, valamint arra, hogy Skandinávia-szerte is töredezőben van a migránsbarát konszenzus.

A szerző Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is idézi, aki szerint az európai kollégáival folytatott találkozóin drasztikusan megváltozott a hangvétel nyár óta, amikor még Magyarországot sorra elítélték, amiért kerítéssel zárta le déli határát a Németországba igyekvő migránsok előtt. „Egyre nyilvánvalóbb, hogy helyesnek bizonyult az, amit az elmúlt hat hónapban folyamatosan mondtunk (...) ezt egyre inkább elismerik: egyesen nyíltan kimondják, mások zárt ajtók mögött mondják ezt, és megint mások nem mondják, de aszerint cselednek” – hozza fel a miniszter egyik interjúját.

Orbánnak igaza volt, de...

Brüsszeli tisztségviselők, az EU főhadiszállásán négyszemközt elismerik, hogy Orbánnak sok tekintetben igaza volt, ugyanakkor azt mondják, hogy ő és hívei aláásták a saját ügyüket azokkal a harcias szónoklatokkal, amelyek a menedékkérők áradatát hol muszlim hódításként, hol az európai szocialisták szavazóimportjaként, hol pedig Soros György magyar származású zsidó pénzembernek az európai államok aláásását célzó összeesküvéseként tüntetik fel.

Néhány más politikai elemző mellett a szerző megszólaltatja „az ország Orbán féle illiberális kormányzását nem kedvelő Gyarmati István egykori magyar nagykövetet”, aki szerint a hangulat megváltozása nagyrészt onnan ered, hogy az Európai Unió nyilvánvaló kudarcot vallott a migránsválság kezelésében, és hajlamos arra, hogy a vágyálmait a reálpolitika elébe helyezze.

Európában „a szélsőjobb felé való elmozdulás zajlik, mivel a baloldal – vagy ami a baloldalból megmaradt –, és a mérsékelt közép rossz válaszokat kínált” – idézi a Demokratikus Átalakulásért Intézet vezetőjét, aki szerint „most abban a helyzetben vagyunk, hogy a (megfogalmazott) válaszok enyhén szólva is kellemetlenek”.

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A politika és a polgár véleménye nagyon nem egyezik európa-szerte.

Konrád nemigen kedvelheti, ő akart lenni az első magyar irodalmi Nobel-díjas,de nem jött be.

Asszongya:"Csendben és gyakran hasonló kételyekkel, de egyre többen tűnődnek el azon Magyarországon és másutt is, miért van az, hogy harsány és gyakran bigott üzenetei ellenére Orbánnak világosabb képe volt a migrációs válság léptékéről és potenciális veszélyeiről, mint a brüsszeli technokratáknak, valamint a berlini és más európai vezetőknek."

A válasz nagyon egyszerű:
1) Orbán meghallotta azt, amit a titkosszolgálatok mondtak az invázióról meg a rerrorfegyegetettségről
2) Orbán nem érdekelt az európai fehér rassz kiírtásában Merkellel és Sorossal ellentétben

"Bár az Orbán álláspontjához társuló gyűlöletkeltés nagyrészt taszítja őket, az európai vezetők mégis visszhangozni kezdték őt több kérdésben."

Szóval, ha Orbán mondja, akkor gyűlöletkeltés, ha az európai vezetők mondják ugyanazt, akkor nem. Lásd mondjuk Faymann színeváltozásait.

Ha vidszont Konrád György mondja, akkor minek számít?

"Brüsszeli tisztségviselők, az EU főhadiszállásán négyszemközt elismerik, hogy Orbánnak sok tekintetben igaza volt"

Sajnos ettől még nem leszünk előrébb.

Konrád és Soros bokszolják le egymás közt a nézeteltérésüket migráns ügyben:-)))

"Konrád György szerint Orbán nem jó demokrata, talán nem is jó ember, de ebben a kérdésben igaza van. "


A ballib média ezt úgy tálalja, hogy kihagyja a talánt. Biztosan a hiteles tájékoztatás érdekében.

Akkor azt mondd meg, kire fogsz szavazni, Konrad? A Lieblingjeidre, vagy fajdalommal belatod majd, hogy a Fidesz a legkisebb rossz? :)

" Soros György magyar származású zsidó pénzembernek "

ezert viszont respect hogy le meri irni a mandiner. Annyit pontositanek, hogy ha egyszer zsido penzember, akkor nem "magyar szarmazasu", hanem "magyarorszagi szarmazasu".

Ebben az esetben sajna, nem tudnék Bebellel egyet érteni, aki gondolkodóba esett, ha ellenfelei dicsérték.

Tetszett volna neki holokauszt-túlélni vagy szexuálisan aberrálódnia, akkor.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés