Berlini nagykövet: A magyarok nem feltétlenül nyitottak annyira a világra

2015. december 22. 8:37
A berlini magyar nagykövet szerint a 150 éves oszmán uralom is közrejátszik abban, hogy a magyarok nem feltétlenül nyitottak annyira a világra, ahogyan azt talán más európai országokban kívánhatják. Györkös Péter a Rheinische Postnak adott interjúban leszögezte azt is: nem igaz, hogy Magyarország nem tesz semmit a menekülthelyzettel kapcsolatosan.

A magyarok „nem feltétlenül nyitottak annyira a világra, ahogyan azt talán más európai országokban kívánhatják”, és ennek oka, hogy Magyarország nem élt meg bevándorlást a „muzulmán kultúrkörből”, a 150 éves oszmán uralom emléke pedig nem túl jó – mondta Györkös Péter berlini magyar nagykövet a Rheinische Postnak adott interjúban, amely a német lap online felületén jelent meg hétfőn. Hozzátette, hogy a magyarok „nem olyan naiv romantikusok”, mint azok, akik azt gondolják, hogy a „muszlim menekültek” integrációja könnyen kivitelezhető.

Az európai szolidaritással kapcsolatban kifejtette, hogy világos véleménykülönbség van Németországgal a menekülthullám okainak analízisét és az azzal kapcsolatban végrehajtandó intézkedéseket illetően. A magyar álláspont szerint „valójában nem menekültválságról van szó, hanem bevándorlásról” – mondta.

A kérdésre, mit gondol arról a követelésről, hogy csökkenteni kell azon országok uniós támogatását, amelyek nem akarnak részt venni a menekültek befogadásában, Györkös Péter elmondta, ez mindenekelőtt „próbálkozás a kelet-európai országok pellengérre állítására”, holott messze nem csak az EU keleti része nem osztja a befogadásra vonatkozó nézeteket. „Ennek ellenére megadnánk hozzájárulásunkat, azzal a feltétellel, hogy Brüsszelben közösen beszélünk azon országok EU-s pénzügyi támogatásáról, amelyek önként vállalni akarják ezt a feladatot” – fűzte hozzá a nagykövet.

Arra a kérdésre, Magyarország fizetne-e, hogy Németország befogadjon menekülteket, elmondta, hogy a „szolidaritást különböző formákban lehet kifejezni”, és Magyarország már teljesít pénzügyi hozzájárulást „közvetett” módon, hiszen biztosít személyzetet a határőrizethez Magyarországon, Szlovéniában és Macedóniában, és a zöldhatárt megerősítette egy kerítéssel. Továbbá magyar katonák szolgálnak Irakban és Afganisztánban, hogy ott küzdjenek a „menekültválság” kiváltó okai ellen, vagyis „nem úgy van, hogy Magyarország nem tesz semmit” – mondta a nagykövet.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"..Brüsszelben megállapodtak a Miniszterelnökség emberei a norvégokkal, hogy visszaadják az elvett adószámokat, és senkinek sem esik bántódása. A magyar fél csak annyit kért a békéért cserébe, hogy ez az alku ne derüljön ki. .."


http://444.hu/

Nagyon kell a lé..

"..a magyar kormány írásbeli garanciát adott, hogy nem fordul elő többször, hogy a norvégok támogatta civileket bántják Magyarországon..."

A nagykövet úr is ott végzett Moszkvában ahol Kovács Béla.

Még jó, hogy nem vagyunk annyira nyitottak a világra. A románok igen, vagy három milliónyian már odébb is álltak.

Merkel mamival szelfiznek.

Feltétel nélkül nem is nyitunk minden őrültségre.
Ahhoz nektek a bérmálkozó szemkilövető kell.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés