Arab felirattal látná el az ünnepi beszédeket a német miniszter

2015. december 25. 12:33
Aydan Özoguz bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős német államminiszter arab nyelven feliratozná a német államfő karácsonyi és a kancellár újévi televíziós beszédét. De a nemzetközi érthetőség kedvéért angolul és franciául is feliratozná Merkel és Gauck beszédét.

Feliratozni kellene arab nyelven és a németországi menedékkérők további nagy csoportjainak nyelvén a német államfő karácsonyi és a kancellár újévi televíziós beszédét - vetette fel a bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős német államminiszter. Aydan Özoguz a Bild című lap csütörtöki számában közölt nyilatkozatában kiemelte, hogy a menekültek jelentik az „év témáját”, és „szép lenne, ha ők is érthetnék, hogy mi ebben az országban hogyan éljük meg a helyzetet”.

Ezért érdemes lenne a közszolgálati televíziók médiatárában idegen nyelvű feliratokat mellékelni a szövetségi elnök karácsonyi televíziós beszédéhez és a kancellár újévi üdvözletéhez. A felvételekhez például arab, fárszi (perzsa, az irániak nyelve), pastu (Afganisztán egyik hivatalos nyelve) és tigrinya (Eritrea hivatalos nyelve) feliratokat kellene készíteni - mondta az államminiszter. Nem ártana angol vagy francia felirat sem, mert akkor „talán más uniós államfők is figyelmesen meghallgatnák” Joachim Gauck államfő és Angela Merkel kancellár beszédét - mondta a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa.

Gauck: A gyűlölködés és az erőszak nem „legitim eszköz”

Joachim Gauck beszédét karácsony napján, december 25-én este sugározza az ZDF országos közszolgálati televízió. Az elnök az előzetesen ismertetett részletek szerint nyílt vitát sürget majd a menekültválság kezeléséről, és hangsúlyozza, hogy a vita nem az „együttélés zavara, hanem a demokrácia része”. Ugyanakkor a gyűlölködés és az erőszak nem „legitim eszköz” a vitában, és „megvetést és büntetést érdemelnek” mindazok, akik gyújtogatnak és védtelen emberekre támadnak - áll az államfő beszédében.

Joachim Gauck szerint ügyelni kell, hogy a menekültek jelentette kihívás ne vezessen megosztottsághoz, a döntéshozóknak pedig olyan intézkedéseket kell tenniük, amelyek „tekintetbe veszik polgáraink jólétét, de nem hagyják figyelmen kívül a menekülteket”. A német szövetségi elnök beszédében köszönetet mond a menekülteket segítő önkénteseknek, akik szavai szerint a "jószívű és emberséges” Németország „arcaivá váltak”, és kifejezi bizakodását, hogy Németország megbirkózik a kihívással.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A karácsonyi prédikációkat kéne arab felirattal ellátni.

Az elején már valaki bedobta az afgánokat, "dari"-ul is kellene feliratozni, mert leginkább velük kellene megértetni az erőszakmentes (késelés nélküli) együttélés szabályait

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés