Elégedetlenek a schengeni és a német határőrizettel a bajorok

2015. december 27. 15:14
Magyarország jól gondoskodik a schengeni külső határ védelméről, és most Szlovéniának kell ugyanezt biztosítani – jelentette ki a bajor belügyminiszter. Joachim Herrmann szerint Németország „szegénységi bizonyítványa”, hogy emberhiány miatt nem megfelelő a határellenőrzés. A bajorok február közepéig adtak haladékot a szövetségi kormánynak, hogy a jelenlegi négyezerről ezer főre csökkentsék a bevándorlók számát naponta.

A magyar hatóságok jól gondoskodnak a schengeni határ védelméről – jelentette ki a bajor belügyminiszter egy vasárnapi német lapinterjúban. Joachim Herrmann a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy távoznia kellene a belső határőrizet nélküli schengeni övezetből minden országnak, amely nem tudja teljesíteni a külső határ biztosítására vonatkozó kötelezettségeit. Szerinte Görögország határőrizeti teljesítménye bohózatba illő.

Arra a felvetésre, hogy a görög-török tengeri határt nemigen lehetne lezárni, azt mondta, hogy a török biztonsági szervek meg tudják oldani a feladatot, ha utasítást kapnak rá. „Nekünk azonban még fontosabb a közeli schengeni határ Magyarországon és Szlovéniában” – mondta.

Kifejtette, hogy a „magyarok már gondoskodnak a rendes védelemről”, és most a szlovén határ biztosítására kell összpontosítani. A Horvátországból a schengeni övezetbe belépésre jelentkező valamennyi embert és járművet szigorúan ellenőrizni kell „végre”, és a „menekültek regisztrációja” mellett „lehetséges terroristák” után is kutatni kell. 

„Nem engedhetjük meg, hogy beutazzanak emberek a személyazonosságuk pontos ellenőrzése nélkül” – emelte ki a bajor belügyminiszter, hozzátéve, hogy amennyiben a szlovén-horvát határ megfelelő ellenőrzése nem valósul meg „heteken belül”, akkor a „saját határunkon kell aktivizálódnunk”.

Németország „szegénységi bizonyítványa”, hogy nincs megbízható határellenőrzés

A schengeni övezetbe belépő emberek „száz százalékos ellenőrzését” kell megcélozni, mert a szervezett bűnözés és a nemzetközi terrorizmus jelentette biztonsági kockázat hatalmas. Az pedig „szegénységi bizonyítvány” Németországról, hogy a párizsi terrortámadások után öt héttel nincs „megbízható ellenőrzés” a határokon – fejtette ki a jobbközép CSU politikusa.

Elmondta, hogy a bajor-osztrák határon még mindig vannak átkelők, amelyeket nem ellenőriz a szövetségi rendőrség, mert nincs elég embere, a bajor hatóságok pedig szívesen segítenének, átvennének határőrizeti feladatokat a szövetségiektől, de a berlini vezetés ezt nem engedi. „Nem arról van szó, hogy a szövetségi rendőrségnek valami baja lenne a bajor rendőrséggel. Ez egy tisztán politikai döntés, amelyet Berlinben hoztak meg” – mondta Joachim Herrmann.

Fogy a bajorok türelme, eredményeket akarnak és napi legfeljebb ezer bevándorlót

A menekülthullámról szólva rámutatott, hogy a bajor határon naponta belépő menedékkérők száma még mindig a 4 ezer körüli tartományban van, és figyelmeztetett, hogy ennek jelentőségét nem szabad kicsinyíteni. El kell érni, hogy a naponta érkezők átlagos száma csökkenjen ezerre, mert „bő 350 ezer menekült befogadását és integrációját meg tudjuk oldani 2016-ban”, de azzal már nem tudna megbirkózni Németország, ha jövőre is több mint egymillióan érkeznének – mondta a miniszter.

Jelezte, hogy a bajor kormány türelme véges, és másfél hónapon belül eredményeket akar látni. „Figyelmeztetek, hogy az időt tekintve nincs nagy mozgásterünk, ha 2016-ban jelentősen csökkenteni akarjuk a menekültek számát. Legkésőbb február közepén mérleget kell vonnunk” – mondta Joachim Herrmann.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most már csak a Mutti (meg Ban Ki Mun) reakciója érdekelne arról, amit a bajor belügyminiszter mond...

No igen, csak az a szépséghiba, hogy ők a szaúdi állampolgárok jogaival vannak elfoglalva, ezért nem engednek be oda más országból érkezőket...

Egyetlen megoldás maradt: Freistaat Bayern!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés