Szlovénia: Azonosítsa rendesen a migránsokat Horvátország!

2015. december 30. 16:12
Ausztria azzal az indokkal utasította vissza sok migráns fogadását Szlovéniából, hogy a menedékkérők hamis személyazonosító iratokkal rendelkeztek. Szlovénia ezért azt kéri Horvátországtól, hogy szigorúbban azonosítsa a migránsokat. A horvát külügyminiszter úgy reagált: ezen a téren ők az élen járnak, a szlovénok viszont nem bánnak elég emberségesen a migránsokkal, és pengés drótkerítést is felhúztak a határon.

Szlovénia a migránsok szigorúbb azonosítását kéri Horvátországtól, miután Ausztria visszautasította sok migráns fogadását Szlovéniából azzal az indokkal, hogy hamis személyazonossági iratokkal rendelkeztek – jelentette a horvát sajtó szerdán. Bostjan Sefic szlovén belügyi államtitkár a szlovén közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta: javaslatot tettek Horvátországnak egy szakmai találkozóra, amelyen a két ország határrendészetének vezetői egyeztetnének a szigorúbb határőrizetről, valamint a migránsok és a menekültek személyazonosságának pontosabb megállapításáról.

Ausztria a terrorveszély miatt az elmúlt hét végén fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be, és megerősítette határellenőrzését is, ami miatt több száz, Szlovéniából belépni szándékozó migráns fogadását utasította el. A szlovén hatóságok ideiglenesen a postojnai befogadóállomáson helyezték el a be nem fogadott bevándorlókat. Egy részüket, miután Szlovéniában már a valós adatokat adtak meg, beengedték Ausztriába. Arra, hogy a migránsok nem mondanak igazat származási országukat illetően, az osztrák tranzitállomáson dolgozó, arabul tudó tolmácsok jöttek rá.

Szlovéniába kedden 4239 migráns érkezett. Szerdán 12 óráig újabb 2083 fő lépte át a horvát-szlovén határt. Az országban a legfrissebb adatok szerint október közepe óta 376 ezer illegális bevándorlót regisztráltak.

Vesna Pusić horvát ügyvezető külügyminiszter ugyanakkor arra szólította fel Szlovéniát, hogy bánjon emberségesebben a migránsokkal, és távolítsa el a pengés drótkerítést a horvát-szlovén határról, amihez egyúttal felajánlotta Horvátország segítségét. „Ami az ellenőrzést és szervezettséget illeti, a migrációs válság kezelésében Törökországtól egészen Németországig Horvátország jár az élen” – jelentette ki Pusić, hozzátéve: szívesen megosztják Szlovéniával a tapasztalataikat, hogyan kell elérni, hogy a válság ne keltsen feszültséget a társadalomban, és méltó módon bánjanak a bevándorlókkal.

A horvát belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 553 108 embert vettek nyilvántartásba. Kedden 4253, szerda reggel 9 óráig pedig újabb 1037 migráns lépte át a szerb-horvát határt.

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ilyen sokan jönnek egyetlen nap alatt? A macedónok szűrési kedve hagyott alább, vagy találtak másik útvonalat?

Vajon azok az élen járó horvát emberek (rendőrök, vasutasok, hivatalnokok, stb.) mit szólnak ahhoz, hogy hónapok óta, még karácsonykor is folyamatosan élen kell járniuk?

Ezek a nyomorult migránsok lassan elérik, hogy egymásnak ugorjanak újra a balkáni kisállamok.
Kinek a célja ez?

Lassan eljutottunk oda hogy az "ország amelyet a legtöbb szomszédja utál" címet sikerült átadnunk Horvátországnak. Látványosan javult a kapcsolatunk a szlovákokkal és a szerbekkel. Csak az osztrák kormánnyal nem vagyunk mostanában akkora haverok, de az osztrák polgároknak attól még nagyon tetszik Orbán meg a kerítésünk. Viszont Horvátország jelenleg az összes szomszédjával rosszban van.

Még annyit a témához hogy az a gyanúm hogy az utóbbi hetek német és osztrák nyilatkozatai a külső EU határok lezárását készítik elő. Valószínűleg Szlovéniánál, azért építik a kerítést. Ha így van akkor Horvátországot fogják megszívatni a szomszédai. Az ország legfőbb bevétele a turizmus, szép lesz majd ha főidényben elözönlik őket a muszlimok. Nem fogom őket sajnálni...

"ellenőrizetlenül, veszélynek kitéve a magyarokat, csak azért, hogy hátha tragédia történik, amikor rendkívüli állapotot hirdethetnek"

Jaj, ne már! Szerinted mi az amit a kormány nem tud megcsinálni rendkívüli állapot nélkül? Megmondom: semmit, most is azt csinálnak amit akarnak. Megjegyzem, megkapták rá a felhatalmazást. Egyébként milyen tragédiára gondolsz? Hetven valamennyi migráns fulladt abba a hűtőkocsiba, nem lett belőle nagy ügy. El nem tudom képzelni miért lehetett volna rendkívüli állapotot bevezetni a migránsok miatt. Ez megint egy baloldali városi legenda.

Mert megtelt a hajó. És hamarosan a németeké is tele lesz.

Nem buták a Szlovének. Elkezdtek összebútorozni velünk, látják hogy nekünk sikerült a kerítéssel megállítani a csürhét. Nem lepődnék meg ha a tél közepén amikor kicsit kevesebb atomagysebész jön lezárnák a határt. A zimankóban nem nagyon tudnak alternatív útvonalakat keresgélni mert nem bírják a hideg időt. Aztán mire tavasszal megint megindulna az áradat már belenyugodnak hogy nem lehet átjutni. Ha minden ország egyszerre zárna akkor működne a dolog. Maximum Görögország szívná meg de megérdemelnék.

Dolgos kézre mindenhol szükség van, de nem azok jönnek hanem muszlim arabok. Otthon se nagyon dolgoztak, az arabok mindenről híresek csak nem a munkamoráljukról. Plusz ha segélyekkel tömik őket akkor miért dolgoznának Európában? Nem azért jönnek ők ide.

Engem nem lep meg, inkább megijeszt. Ha hagyják, jövőre több fog jönni.

Egyebek mellett azért is van a nyugati határnál a tábor, hogy az oda került migránsok másnap már Ausztriában bukkanhassanak fel...

"Talán olcsóbb, emberségesebb és mindenképp célravezetőbb lenne véget vetni ezeknek az embereknek a hazájában folyó vérengzésnek, amit egyértelműen a nyugati demokrácia exportja okozott."

Mivel jóindulatú embernek tűnsz próbálok türelemmel válaszolni. A muszlimok 1400 éve a háborúk története. (Akárcsak a miénk itt Európában.) Ha nincs kit meghódítani akkor egymást irtják. Népszerű liberális lózung mindent a nyugatra fogni, de ez közel sincs így. Bár a nyugat se ártatlan, például Szíriához semmi köze. Libanonhoz sem. De a jelenleg folyó Jemeni háborúhoz aztán már tényleg semmi. Amit a nyugat nyakába lehet varrni az Irak és Líbia. Talán Afganisztán, de úgy érzem ott tényleg segíteni akartak. Talán azt se kellett volna, rájuk kellett volna hagyni a dolgaikat. Olyanok mint a kutya aki felakadt a kerítésre. Odamégy hogy segíts neki, hogy levedd onnan, és téged fog megharapni. Nem szabadna ide behozni őket mert hozzák magukkal a primitív vallásértelmezésüket és az évszázados konfliktusaikat. Amiket mi európaiak úgyse fogunk tudni megoldani. Vagy ők kavarodnak ki abból a slamasztikából amiben vannak vagy maradnak benne. De az biztos hogy nem megoldás hogy millió számra beengedjük őket ide. Tessék megnézni, szinte egész nyugat-Európában elmaradnak a tömegrendezvények és a nagy szilveszteri bulik a terrorveszély miatt. Kell ez nekünk? Nekem biztosan nem.

Szegénykém, megakadt a tű a lemezen?

És? Szerinted miért nem lett rendkívüli állapot? Nem volt, mondjuk öt ember, aki véghez vigyen egy provokációt?

És azt mivel magyarázod, hogy, miután a Charlie Hebdo hülyéinek halálát követően kiröhögték a muszlim veszélyről beszélő Orbánt, most Bécsben, Berlinben, Brüsszelben teleszart gatyában rettegnek egy esetleges szilveszteri merénylet lehetősége miatt? Lefújják a tömeges rendezvényeket - mert a migránsáradat nem függ össze a terrorizmussal.

Te, ha annyira okos vagy, mivel magyarázod ezeket?

Orbánnak, ha már őt emlegeted, egy feladata volt, lezárni az országot a menekültek elől, véget vetni a betolakodók áradatának.

Megtette. Miközben a sok liberált barom arról dumált, hogy nem kell akadályozni őket, hadd jöjjenek. Utána még mit kellett volna tenni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés