Az új lengyel kormány befogadja az előző kabinet által vállalt menekülteket

2016. január 5. 11:58
A Jog és Igazságosság által alakított kormány befogadja Polgári Platfom által kvótarendszerben vállalt menekülteke. A lengyelek főleg a Lengyelországban valóban letelepedni szándékozó, kényszerhelyzetben lévő, kulturálisan közel álló országokból érkező menekülteket vállalják át, első körben például libanoni keresztényeket.

A novemberben hivatalba lépett új lengyel kormány eleget tesz az előző kabinet által vállalt kötelezettségnek, és megkezdi a közel-keleti menekültek befogadását - jelentette az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió. Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter az RMF FM hétfő esti értesülését a lengyel közszolgálati televízió esti híradójában megerősítette, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

Az előző lengyel kormány képviselője az uniós belügyminiszterek szeptember végi ülésén megszavazta a kötelező kvótarendszert, amely 120 ezer menekült szétosztását irányozta elő az uniós tagországok között. A hivatalos lengyel beszámolók akkor mintegy 4 és fél ezer menekült átvállalásáról szóltak, a korábban önkéntes alapon vállalt mintegy 2 ezer emberen túl. A szeptemberi vállalás újabb értesülések szerint 5082 menekült befogadására vonatkozik.

Az RMF FM az Európai Bizottsághoz közel álló, meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt közölte, hogy a kormány megindította a görögországi és olaszországi menekülttáborokban tartózkodó menekültek befogadására irányuló eljárást.

Főleg kulturálisan közel álló országokból érkezőket fogadnak be

A rádióadó szerint az uniós szervek jóváhagyták a jelenlegi kormány által az utólagos egyeztetés folyamán szabott feltételeket. Így a lengyel hatóságok előre megismerik és ellenőrzik a befogadandó menekültek személyazonosságát, és csak a Lengyelországban valóban letelepedni szándékozó, kényszerhelyzetben lévő menekülteket – például kisgyermekes özvegyeket – vállalják át. Az érkezők lehetőleg „kulturálisan közel álló” országokból fognak érkezni, az elsők között Lengyelország libanoni keresztényeket fogad be. A szeptemberi kvóta keretében befogadandó menekültek a következő két év folyamán, legfeljebb 150-es csoportokban érkeznek Lengyelországba.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezető politikusai az utóbbi hetekben azt az álláspontot képviselték, hogy az új kormány be fogja tartani a Polgári Platform (PO) vezette korábbi kormány által vállalt kötelezettséget, de a menedékkérők kérvényeinek elbírálásakor a biztonsági tényező lesz az elsődleges szempont. Beata Szydło kormányfő azonban november végén – a párizsi merényleteket követően – kijelentette: „Lengyelország nem áll készen arra, hogy hétezer menekültet befogadjon”.

Mariusz Błaszczak belügyminiszter november közepén közvetve utalt a szeptemberi kvótadöntés esetleges jogi megtámadásának lehetőségére is, amikor kijelentette: Varsó figyelemmel kíséri a szlovák kormánynak az európai bírósághoz benyújtott panaszát. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az előző kormány döntése ez ügyben alapvetően más jogi helyzetbe hozta Lengyelországot, mint Szlovákiát.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már így is minden tettüket nagyító alá helyezték, szerintem jó lépés, hogy vállalják az előző kormány döntését, megfelelő feltételekkel.
(Azoknak viszont megbocsáthatatlan, hogy kiháétráltak a négyek megállapodásából)

K. úrból nem néztem ki, hogy képes taktikázni, ezzel nagyban megnehezíti a mi dolgunkat...

A lényeg, hogy a V4 szétesett. Tessék elolvasni az ezzel kapcsolatos legutóbbi, friss hazai és nemzetközi elemzéseket. Varsó miként eddig is tette, ezt követően is kifarol saját nemzeti érdekei mentén a V4 együttműködésből.

teljesen mindegy, hogy jobb, vagy baloldali kormány van hatalmon. A lengyelekre sem lehet számítani, aki ezt teszi, az becsapja önmagát.

Az USA-val a hátuk mögött az oroszokkal történő kemény konfrontációban érdekeltek, Lengyelország a NATO katonai felvonulási terepévé formálja át magát, s messze nagy íveb tojik a magyar érdekekre.

Már régen megszűnt a magyar-lengyel barátság.

Ha a lengyelek befogadnak migránsokat, akkor Budapest sem állhat sokáig ennek ellent. Úgy látom, hogy az itt kommentelők egy része ezt nagyon szeretné. Minden baloldali álma a befogadás...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés