Uniós egyeztetés lesz a határellenőrzések visszaállítása miatt

2016. január 5. 16:42
Az Európai Bizottság migrációügyi biztosa találkozóra hívta Dánia, Németország és Svédország illetékes minisztereit az érintett országok által bevezetett határellenőrzések miatt.

Találkozóra hívta Németország, Dánia és Svédország szakpolitikusait szerdára az Európai Bizottság az újonnan bevezetett határellenőrzések megbeszélése ügyében, valamint az érintett országok közötti vitás kérdések uniós szintű rendezése céljából - közölte Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációügyi biztosa Twitter-üzenetében kedden. A migrációügyi biztos szerint „Schengen nagyon fontos, de nagy nyomás alatt van”, ezért javasolta a magas szintű találkozó összehívását a lehető legközelebbi időpontra. 

Bizottsági álláspont szerint az érintett országok intézkedései a közrend és az államok belső biztonságának megóvása érdekében megtehetőek, ugyanakkor az uniós állampolgárok szabad mozgásának elsődleges szempontnak kell maradnia.

Határellenőrzés-dömping

Eddigi rendelkezésre álló információk szerint a találkozón Morgan Johansson svéd migrációs miniszter, Inger Støjberg dán bevándorlásügyi miniszter és Ole Schröder német belügyminisztériumi államtitkár vesz részt.

Svédország november 12-én állította vissza határainak ideiglenes ellenőrzését a menekültválságra hivatkozva, valamint hétfőn megerősítette a Dánia felől érkező közúti és vasúti áruszállítás ellenőrzését is. Dánia válaszlépésként hétfőn azonnal ellenőrzést vezetett be ugyanezzel az indokkal a német határszakaszon, migránsok százait tartóztatva fel ezzel. Németország már szeptember közepén visszaállította határainak ideiglenes ellenőrzését, elsőként az Ausztria felől érkezők regisztrálása érdekében.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miről egyeztetnek? A lényegről, a betolakodó muszlimok kisöpréséről biztosan nem. Egyeztetősdi, bizottságosdi, ezért felesleges egy ekkora apparátust igénylő uniót fenntartani. Az országok egyenként már régen megoldották volna mindazt, amit az EU léte okozott migránsügyben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés