A CDU-frakció nekiment Merkel menekültpolitikájának

2016. január 13. 7:45
Főleg saját pártja, a CDU képviselői támadták Angela Merkelt a jobboldali kormánypártok közös frakcióülésén a kancellár menekültügyi álláspontja miatt. A német közszolgálati televízió szerint csak egy képviselő állt ki Merkel politikája mellett, a többiek mind irányváltást követeltek.

Többen élesen bírálták Angela Merkel német kancellár menekültpolitikáját és irányváltást sürgettek a Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös parlamenti (Bundestag-) frakciójának keddi berlini ülésén - jelentette hírportálján a ZDF német országos közszolgálati televízió.

Képviselők beszámolói szerint a frakcióülés megmutatta, hogy a „kancellár egyre inkább egyedül marad” a menekültválság rendezéséről alkotott elképzelésével. A nagyjából 15 felszólaló közül csupán egy állt ki a Merkel-féle menekültpolitika mellett, és a többiek mind váltást követeltek.

Egyetlen nagy panaszáradat volt a frakcióülés

A ZDF szerint a szociáldemokratákkal (SPD) nagykoalícióban kormányzó uniópártoknál mind inkább fokozódik a nyomás és lassan robbanással fenyegető helyzet alakul ki. Az új év első frakcióülése egyetlen nagy panaszáradat volt. A régóta irányváltást, a biztonságos országból érkező menedékkérők belépésének megtagadását követelő politikusok közül Armin Schuster annak a véleményének adott hangot, hogy a német hatóságok elveszítették az ellenőrzést a folyamatok felett, Erika Steinbach pedig arról beszélt, hogy azonnal le kell zárni a határokat.

Feltűnő volt, hogy csak egy CSU-s képviselő szólalt meg, vagyis Angela Merkel szinte az összes bírálatot saját pártjának soraiból kapta, ami igen keserű lehetett a pártelnök-kancellár számára, hiszen alig egy hónappal ezelőtt még ünnepelték a CDU karlsruhei kongresszusán.

Aláírásgyűjtés kezdődött a biztonságos országból érkezőkkel kapcsolatban

Merkel számára különösen fenyegető fejlemény, hogy aláírásgyűjtés kezdődött azzal a céllal, hogy a frakció foglaljon állást a biztonságos országból érkező menedékkérők visszafordításának szükségessége mellett. Megfigyelők ezt sértésként, a kancellár elleni nyílt támadásként értékelik - áll a ZDF heute.de című hírportálján megjelent beszámolóban, amelyben felidézték, hogy a határok menedékkérők előtti lezárására irányuló indítványokat Karlsruhéban még elvetették, és a kongresszusi küldöttek csaknem egyhangú döntéssel fogadtak el egy határozatot, amely a kancellár menekültpolitikáján alapul.

A változást jelzi egy türingiai képviselő, Mark Hauptmann hozzászólása, aki kiemelte, hogy a „határok védelme nélkül nem tudjuk csökkenteni az illegális migránsok nagy számát”, és hozzátette, hogy a „hatályos jogszabályok szerint már a határon vissza kell utasítani” őket, és ennek a szabálynak a „lehető leggyorsabban” érvényt kell szerezni. Németországban tavaly 1 091 894 menedékkérőt vettek nyilvántartásba. Ekkora tömeg érkezésére nem volt példa a modern menekültügy németországi történetében.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Irányváltásra van szükség, Merkel nélkül.

Merkel arca kifejező. Miközben beszédét tartja, a súgólyukra/paravánra figyel, ahol táblán tartják neki Obama tegnapi friss beszédét, ami végképp megzavarja.

Hogy mi van a táblára írva, mit mondott Obama:

"Amerika hosszú ideig a legerősebb nemzet marad. Nekünk van a világ legjobb hadserege. Amerika katonailag a legerősebb ország, s hosszú ideig az is marad, erősebb mint az őt követő nyolc állam együttesen. Ha bárhol a világon adódik egy konfliktus, akkor az USA-hoz fordulnak, s nem Pekinghez, vagy Moszkvához. Az orosz gazdaság darabjaira hullott. Az USA-t illeti, hogy létrehozzon egy új nemzetközi kapcsolatrendszert. Nem az újabb katonai intervenciókra, elég volt a vietnami példa. A politikai élet rendkívül paralizált, vitákkal teli, az azt finanszírozó nagyok által finanszírozott."

Merkel elolvasta, majd övéihez fordulva elmondta, hogy: " Mit lehet ezután kezdeni? Semmit sem, engem is irányítanak..." Meg az egész világot.

Merkel keresztje?

"A robbanás idején egy német turistacsoport tartózkodott a Kék mecset környékén. A török miniszterelnök telefonon tájékoztatta Angela Merkelt arról, hogy a merénylet 10 halálos áldozatának többsége német állampolgár."

"a „hatályos jogszabályok szerint már a határon vissza kell utasítani”"

Hát akkor miért nem teszik ezt? Mi az oka annak, hogy bénultan szemlélik az egész jelenséget? Valóban akkora a bennük dúló humanizmus, hogy az nem engedi, hogy a józan ész kerekedjen felül?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés