Szlovénia szigorít: korlátozná az országba érkező migránsok számát

2016. január 13. 12:46
Ljubljana korábban mér kérte a Horvátországból Szlovéniába továbbszállított migránsok listázását, most korlátozná a horvát-szlovén határon átkelők számát is – jelentette a horvát sajtó szerdán. A szlovén belügyminisztérium szerint erre azért van szükség, mert Ausztria is egyre kevesebb migránst fogad be, a gazdasági bevándorlókat pedig visszaküldi Szlovéniába.

Ljubljana korábban a Horvátországból Szlovéniába továbbszállított migránsok listázását kérte Zágrábtól, most újabb korlátozásokra készül. A horvát-szlovén határt átlépők számának csökkentését kéri Horvátországtól – jelentette a horvát sajtó szerdán.

Alkalmazkodni kell az osztrákokhoz

A szlovén belügyminisztérium kedden azzal indokolta a korlátozást, hogy Szlovéniának alkalmazkodnia kell az osztrák intézkedésekhez. Ausztria a múlt év végétől már csak naponta három migránsokat szállító vonatot fogad Szlovéniából, szerelvényenként ötszáznegyven fővel. Ezenfelül még négyszáz, busszal érkező bevándorlót hajlandó beengedni.

A belügyminisztérium a közleményben hangsúlyozza, hogy Ausztria nem fogadja a gazdasági bevándorlókat, és azokat a migránsokat, akik nem mondanak igazat származási országukat és személyi adataikat illetően.

Ausztria visszaküldi a gazdasági bevándorlókat

Tavaly év végén Szlovénia, majd azt követően a többi nyugat-balkáni migrációs útvonalon fekvő ország is szigorította határellenőrzését, és már csak a háborús övezetekből érkezőket engedik be az országba, a belépést pedig regisztrációhoz kötik. Ennek ellenére a gazdasági migránsok továbbra is bejutnak az említett országokba és egy részüket egészen az osztrák határig nem tudják kiszűrni a hatóságok. Ausztria azonban minden esetben visszaküldi ezeket a migránsokat Szlovéniába.

Szlovénia és Horvátország attól tart, hogy dominóhatást indíthat el egy esetleges német és osztrák határzár. Míg Szlovénia különböző intézkedéseket hoz, pengés drótkerítéssel védi Horvátországgal közös határát, addig Horvátország kedden a nyolcadik tiltakozó jegyzéket adta át Szlovéniának a szerinte emberekre és állatokra egyaránt veszélyes határzár miatt, és továbbra is a nyitott kapuk politikáját folytatja.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A horvátok még mindig Angela hátsójában vannak.
Szegények.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés