Soha ennyi nyugat-európai zsidó nem vándorolt még Izraelbe

2016. január 15. 19:26
Tavaly közel 10 ezer nyugati-európai zsidó költözött Izraelbe, ami a valaha mért legmagasabb szám, közülük majdnem 8 ezren Franciaországból vándoroltak el, ami mögött valószínűleg ott van, hogy a franciaországi zsidókat éri a legtöbb támadás, többnyire muszlim szélsőségesek részéről.

Tavaly rekordszámú nyugat-európai bevándorló érkezett Izraelbe az erősödő antiszemitizmus miatt – közölték csütörtökön a Zsidó Ügynökség nevű szervezet képviselői. A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli újság honlapján közzétett adatok szerint 2015-ben 9880-an döntöttek a zsidó államba költözésről Nyugat-Európában – ami a valaha mért legmagasabb szám. Közülük majdnem 8 ezren Franciaországból érkeztek, ahol az egyre nagyobb számú antiszemita támadás miatt megingott a biztonságba vetett hite a világ harmadik legnagyobb zsidó közösségének. Közel nyolcszáz brit zsidó is a távozás mellett döntött, őket nagyságrendben az olasz és a belga csoportok követték.

Figyelmeztetésként kell szolgáljon az európai vezetők számára, hogy rekordszámú európai zsidó nem érzi többé hazájának Európát, ennek fel kellene ráznia az Európa jövőjéért aggódókat” – mondta Nátán Saranszki, a szervezet vezetője. „Ugyanakkor Izrael és a zsidó állam képviselte értékek előtti tiszteletadás, hogy Izrael az első számú célpontjuk egy jobb jövő építése céljából” – tette hozzá.

Sok a támadás

Szakértők szerint a második világháború óta nem éreztek hasonló fenyegetést az európai zsidók – állítja a The Times of Israel. Belgiumban, Dániában és más európai országokban, valamint a legnagyobb mértékben Franciaországban érték támadások a zsidókat – főként muszlim szélsőségesek részéről. Franciaországban él legnagyobb – félmilliós lélekszámú – európai zsidó közösség, amelynek intézményeit, iskoláit és zsinagógáit rohamfelszerelést viselő rendőrök védik. Noha a francia népesség kevesebb mint egy százalékát adják, a bejelentett rasszista támadások több mint fele feléjük irányult 2014-ben a hivatalos adatok szerint.

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Európa immunrendszere végletesen meggyengült, s Európa "ágynak fog esni", ha nem áll meg az európai zsidóság menekülése.

Persze megértem a franciaországi zsidókat, a 2015-ben született gyermekek közül kettő már muszlim volt. Franciaország elveszett, s követni fogja Németország.

Érdemes elolvasni Thilo Sarrazin legújabb nyilatkozatát. A multikulti eltöröl bennünket.

javítás: három újszülöttből kettő már muszlim volt

Virginia Bellaiché mondatai:

" Kezdetben azt mondtam magamnak,elmúlik. De a seb nem gyógyult. Nem volt mit tenni, imádott országomat más szemmel kezdtem nézni. Vége volt. Nem tudtam úgy a hazámban maradni, mintha mi sem történt volna. Nem a félelem, vagy az antiszemitizmus miatt mentem el. Egy, a fejembe vert szög miatt, amit nem tudtam kihúzni. Az, hogy Franciaországban meghalhatok azért, mert zsidó vagyok, számomra egyszerűen elfogadhatatlan. Egy aberráció, amit nem tudok többé elfogadni."

Talán ez is segíti a helyzet megértését, közelebb visz a lélektani okokhoz.

Ma a zsidók, holnap a katolikusok, protestánsok, s a többiek kerülhetnek ebbe a helyzetbe.

Ezért is döbbenetes, hogy a Klub Rádióban ma is a migránsokért, s nem az európai zsidóságért aggódtak. A szokásos Orbán gyalázás mellett.

javítottam, háromból kettő volt muszlim, így már azért félelmetesebb, nem?

Mindkettőt Radnóti írta, elég bizonytalan lehetett hovatartozás érzete:

„Zsidóságomat soha sem tagadtam meg, »zsidó felekezetű« vagyok ma is (…), de nem érzem zsidónak magam, a vallásra nem neveltek, nem szükségletem, nem gyakorlom, a fajt, a vérrögöt, a talajgyökért, az idegekben remegő ősi bánatot baromságnak tartom és nem »szellemiségem« és »lelkiségem« és »költőségem« meghatározójának.”

"... tizennyolc éves koromtól katolikusnak érzem és vallom magam..."

Nem probléma, és nem is kell azt csinálni belőle.

Én is tisztelem Malcolmot, jól gondolkodik, és az Ön kérdéseivel is egyetértek.
Üdv

Javaslom mindenkinek, nézzen körül a saját családfája körül. Ha lehet, ne csak a legendákra, hanem az okmányokra figyeljen. És ha kiderül, hogy ő maga is fél-negyed-nyolcad zsidó, akkor onnantól kezdve ne nyomja a Mandin az antiszemita dumát.

(Ne feledjük, hogy a II.Vh. után rengeteg zsidó (talán érthető okokból) de még leszármazottai előtt is letagadta származását. Ám a vér nem váli vízzé :))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés