Soha ennyi nyugat-európai zsidó nem vándorolt még Izraelbe

2016. január 15. 19:26

Tavaly közel 10 ezer nyugati-európai zsidó költözött Izraelbe, ami a valaha mért legmagasabb szám, közülük majdnem 8 ezren Franciaországból vándoroltak el, ami mögött valószínűleg ott van, hogy a franciaországi zsidókat éri a legtöbb támadás, többnyire muszlim szélsőségesek részéről.

2016. január 15. 19:26

Tavaly rekordszámú nyugat-európai bevándorló érkezett Izraelbe az erősödő antiszemitizmus miatt – közölték csütörtökön a Zsidó Ügynökség nevű szervezet képviselői. A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli újság honlapján közzétett adatok szerint 2015-ben 9880-an döntöttek a zsidó államba költözésről Nyugat-Európában – ami a valaha mért legmagasabb szám. Közülük majdnem 8 ezren Franciaországból érkeztek, ahol az egyre nagyobb számú antiszemita támadás miatt megingott a biztonságba vetett hite a világ harmadik legnagyobb zsidó közösségének. Közel nyolcszáz brit zsidó is a távozás mellett döntött, őket nagyságrendben az olasz és a belga csoportok követték.

Figyelmeztetésként kell szolgáljon az európai vezetők számára, hogy rekordszámú európai zsidó nem érzi többé hazájának Európát, ennek fel kellene ráznia az Európa jövőjéért aggódókat” – mondta Nátán Saranszki, a szervezet vezetője. „Ugyanakkor Izrael és a zsidó állam képviselte értékek előtti tiszteletadás, hogy Izrael az első számú célpontjuk egy jobb jövő építése céljából” – tette hozzá.

Sok a támadás

Szakértők szerint a második világháború óta nem éreztek hasonló fenyegetést az európai zsidók – állítja a The Times of Israel. Belgiumban, Dániában és más európai országokban, valamint a legnagyobb mértékben Franciaországban érték támadások a zsidókat – főként muszlim szélsőségesek részéről. Franciaországban él legnagyobb – félmilliós lélekszámú – európai zsidó közösség, amelynek intézményeit, iskoláit és zsinagógáit rohamfelszerelést viselő rendőrök védik. Noha a francia népesség kevesebb mint egy százalékát adják, a bejelentett rasszista támadások több mint fele feléjük irányult 2014-ben a hivatalos adatok szerint.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2016. május 26. 18:14
Azért valld be, ez komoly dillemma. Mert hogy akkor most egy komoly antiszemitának kedvelnie kellene a muzulmánokat hiszen elérik, hogy a zsidók elhúzzanak. De hogy kedveljen olyanokat, akiket még a zsidóknál is kevesebbre tart. Csöbörből vödörbe.
Gusztav12
2016. május 25. 05:35
"Még még még, ennyi nem elég!" Slomó szar munkát csinál! Miért nem húznak belőle az semmirekellő magyarországi élősködők? Milyen szép lenne egy tiszta Magyarország!!! Istenem!
kortárs
2016. május 19. 09:25
A jelentésben van valami jó hír Magyarországra bontva is? Egyebként döbbenetes, hogy nálunk a ballibák migránssimogatók, miközben az elmohamedánosodás ugyan akkora veszély a zsidókra mint a keresztényekre. Mondjuk a proli zsidók még mindig azt hiszik, hogy a nemzetiséget, vallást ki lehet írtani és akkor marad egyedül az Oszkár-díj átadás! :)
kohntalan
2016. március 07. 23:30
Miért nem jönnek inkább ide?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik