Bakondi: A határok védelme nélkül nincs sikeres migrációs politika

2016. január 16. 12:05
A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a magyar határrendészetin intézkedések bizonyítják, hogy nem lehet sikeres migrációs politikát folytatni az európai határok védelme nélkül. Bakondi György szerint ezt jól mutatják a magyarországi menekültszámok is. A főtanácsadó szerint az EU próbálkozásai eddig sikertelenek. Bakondi elmondta: sikerült a kiskunhalasi menekülttáborban a rendet helyreállítani.

A tavaly bevezetett sikeres magyar határrendészeti intézkedések bebizonyították, hogy az európai határok védelme nélkül nem lehet sikeres migrációs politikát folytatni –jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombati budapesti sajtótájékoztatóján. Bakondi György ismét megerősítette, hogy a kormány 2016-ban az illegális migráció folytatódásával számol, ezért továbbra is mindent megtesz az ország védelméért.

A főtanácsadó szerint az Európai Unió sikertelen próbálkozásokat tett a migrációs probléma rendezésére, a Törökországgal kötött megállapodás sem hozott eredményt. A betelepítési kvóták szintén nem jelenthetnek megoldást, mivel ellentétesek az uniós joggal és nagy a biztonsági kockázatuk, ami akár az unió jövőjét és a nemzetállamokat is veszélyezteti – fejtette ki. 

A migrációs áradatot elsősorban a bolgár és macedón határon kell feltartóztatni – tette hozzá.

Nem lehet a menekültválságot a határvédelem megerősítése nélkül kezelni

Bakondi György emlékeztetett: tavaly Európába több mint 1,5 millió migráns érkezett, számuk megegyezik Észtország lakosságával. A magyar helyzetről szólva elmondta, 2010-ben alig több mint háromezer illegális határsértő érkezett Magyarországra, de 2014-ben ez a szám már 44 ezer, 2015-ben pedig 391 ezer fölé emelkedett. Szólt arról is, hogy tavaly 177 ezren adtak be menekültügyi kérelmet a határzár létrehozásáig, közülük 152 ezren az eljárás alatt elhagyták az országot, 3 ezer kérelmet elutasítottak, 2600 embert pedig kiutasítottak. Magyarország menekültként 146 kérelmezőt ismert el, 356-an pedig oltalmazotti státust kaptak.

A műszaki határzár létesítése, szeptember közepe után tavaly 748, idén pedig 104 illegális határsértőt állítottak elő – közölte a főtanácsadó, hozzátéve, ezekből a számokból is látszik, hogy a menekültválságot nem lehet a határvédelem megerősítése nélkül kezelni.

Helyreállították a rendet a kiskunhalasi táborban

Bakondi György kérdésre válaszolva közölte, hogy a kiskunhalasi menekülttáborban pénteken kirobbant verekedés után 180 rendőr kivezénylésével tudták helyreállítani a rendet.

A kiskunhalasi befogadóközpontban három menekültügyi őrizetes férfi az internethasználat miatt vitatkozott össze, majd dulakodott pénteken, a fegyveres biztonsági őrség a rendőrökkel közösen szétválasztotta a verekedőket. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az őrizetesek összeverődött 20-25 tagú csoportja kövekkel dobálta meg az a rendőröket, akik közül ketten meg is sérültek. 

Bakondi György a sajtótájékoztatón egy másik kérdésre válaszolva azt mondta: még nem készült pontos összesítés a migrációs válság kezelésének kiadásairól, megjegyezte ugyanakkor, hogy míg a kormány tavaly kétszer 30 milliárd forint átcsoportosítását javasolta erre a célra, idén várhatóan nem kell hasonló mértékű költségekkel számolni.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A leghatékonyabb migrációs politika, ha minden országot békén hagynak.

Európa haserőit leszerelték, ott robbantanak ki háborút, ahol akarnak, Európa lakosságát pedig feláldozzák.
Miért is?
Nincs olyan, hogy migrációs politika. Politika van. Ma mocskos politika van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés