Algériába és Marokkóba mindenkit visszaküldene Merkel és Seehofer

2016. január 17. 14:32
Elkülönítés, gyorsított eljárás és kitoloncolás várhat az észak-afrikai migránsokra Németországban Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer bajor miniszterelnök új terve szerint. A német rendőrségi szervek tapasztalatai szerint az észak-afrikaiakkal ellentétben a menedékkérők legnagyobb csoportját alkotó szírek és irakiak nem adnak sok munkát a rendőröknek.

A nyugat-balkáni országokból származó menedékkérőknél bevezetett eljárást alkalmazva elkülönítve helyezik el, gyorsított eljárás alá vonják és a lehető leghamarabb kitoloncolják Németországból az észak-afrikai térségéből érkező menedékkérőket Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer bajor miniszterelnök új terve szerint – írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökei egyetértenek abban, hogy az észak-afrikai régióból származó menedékkők számának gyors emelkedése miatt haladéktalanul lépni kell, és nem lehet megvárni, amíg a törvényhozás a biztonságos származási országok közé sorolja Algériát és Marokkót, azt a két országot, ahonnan a legtöbben érkeznek.

Kéne az SPD és a Zöldek támogatása a lépéshez, megkerülik őket

Az átsoroláshoz az uniópártoknak a törvényhozás alsóházában (Bundestag) meg kellene nyerniük a koalíciós partner szociáldemokraták (SPD) támogatását, a tartományokat képviselő kamarában (Bundesrat) pedig a Zöldek támogatását. Ez nem lehetetlen, de hosszadalmas, ezért inkább egyszerűen alkalmazni kell a Nyugat-Balkán EU-n kívüli térsége biztonságosnak minősített országainak esetében alkalmazott megoldást, amelynek hatására ebből a régióból – a Szerbiától Albániáig húzódó térségből - gyakorlatilag megszűnt a menedékkérők beáramlása.

A bajor tartományi törvényhozás (Landtag) CSU-frakciójának vezetője, Thomas Kreuzer a Welt am Sonntagnak megerősítette a Merkel-Seehofer-terv létezését. Minden amellett szól, hogy a menekültstátus megszerzésére esélytelenül pályázó észak-afrikai menedékkérőket is a nyugat-balkániak elkülönített elhelyezésére létrehozott két bajorországi befogadóállomásra – Bamberg, Manching – szállásolják el, és gyorsított eljárás alá vonják őket – mondta a politikus.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóság (BAMF) adatai szerint egyedül 2015 decemberében 2296 algériai és 2896 marokkói állampolgárt regisztráltak menedékkérőként, többet, mint 2014-ben egész évben.

A belügyminiszter már 2014-ben beszélt az észak-afrikaiakról

Thomas de Maiziére belügyminiszter már a kormány 2014-es migrációs jelentésének január eleji bemutatóján kiemelte, hogy súlyos gond az algériai és marokkói menedékkérők számának emelkedése. Áldozatok és tanúk beszámolói alapján az derült ki, hogy jellemzően az észak-afrikai térségből származó férfiak követtek el nők ellen szexuális támadásokat és rablásokat Kölnben és más városokban szilveszter éjjel. A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke, Holger Münch már egy októberi interjúban kiemelte, hogy a menedékkérők között azonosított veszélyes csoportok egyike az észak-afrikai utcagyerekeké.

A legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv tapasztalatai szerint a menedékkérők legnagyobb csoportját alkotó szírek és irakiak nem adnak sok munkát a rendőröknek, kriminológiai szempontból egyáltalán nem „feltűnőek”, de az észak-afrikai Magreb-térségből származó, felnőtt kísérő nélkül érkező fiatalkorúak gondot jelentenek. Köztük vannak „nagyon-nagyon feltűnő” személyek, „utcagyerekek, akik megtanulták, hogy napról napra valahogy fenntartsák magukat, bűnözés révén is” - mondta a BKA vezetője.

Elkezdtek fellépni az észak-afrikai bűnszervezetek ellen

A rendőrség a szilveszterkor történtek után igyekszik nagyobb erővel fellépni az észak-afrikaiak kiterjedt bűnözői szubkultúrája ellen. Ezt jelzi, hogy szombaton nagyszabású razziát tartottak Düsseldorf úgynevezett Magreb-negyedében, amelybe befészkelték magukat az észak-rajna-vesztfáliai tartományi főváros központjában tevékenykedő zsebtolvaj, utcai rabló és kábítószer-kereskedő csoportok.

A főpályaudvar mögötti környéket lezárták és 300 rendőr bevetésével átfésülték. A hat órán keresztül tartó akcióban a rendőrség vasárnapi összesítése szerint 18 helyszínen 290 embert ellenőriztek és 40-et előállítottak, többségüket illegális tartózkodás gyanújával. Volt köztük olyan személy is, akinek – menedékkérelme elutasítása után – már előjegyezték a hazatoloncolását.

A razziát már a szilveszteri támadások előtt megszervezték, de remélik, hogy annak révén újabb adatokat tárnak fel az észak-rajna-vesztfáliai Kölnben és más városokban történtekről – áll a düsseldorfi rendőrség vasárnapi közleményében.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Sok kicsi sokra megy". Legalább az ezekből az országokból készülőknek üzenni lehet, hogy nem érdemes indulni. Egyébként nem értem ezek a migránsok jellegzetesen Franciaországot szokták megcélozni, hiszen nagy hányaduk beszél franciául.

Útlevél nélkül hogy an akarják szétválogatni őket?

A mostani bevándorlóhullám befogadása nem oldja meg a kibocsátó országok gazdasági-politikai helyzetét, állandósítja az Európába kívánkozók áradatát.

"A legidősebb előzetes letartóztatását kezdeményezték, társai szabadlábon védekeznek."

Haha!
Mi ellen védekeznek?
Mutti meghülyült.

Nem volna nagy mutatvány szert tenni új személyiségre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés