Levelet küldtek Merkelnek az elégedetlenkedő frakciótársak

2016. január 19. 17:49
A 311 tagú CDU/CSU pártfrakcióból ötvenen írták alá azt az Angela Merkelnek küldött levelet, amiben a menekültpolitika azonnali megváltoztatását kérik a kancellártól, azonban a CSU 56 tagja is támogatja a levelet. A kancellár támogatói szerint a kritikusok jobb lenne, ha befognák a szájukat és dolgoznának. Elemzők szerint, ha nem sikerül a tervet végrehajtani, akkor Merkel változtatni fog, azonban elmondhatja majd, hogy mindent megpróbált.

Az Angela Merkel német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös parlamenti (Bundestag-) frakciójából nagyjából százan sürgetnek azonnali irányváltást a kormány menekültpolitikájában, a szövetségi kormány egyik CSU-s minisztere pedig a határ lezárását sürgeti.

A változást követelő politikusok eljuttattak egy levelet a kancellárnak: a kedden kiszivárogtatott dokumentum szerint hangsúlyozzák, hogy szakítani kell a tavaly szeptemberben a Magyarországról elindult menekültek beengedéséről hozott döntés révén kialakult gyakorlattal és vissza kell térni a jogszabályok szigorú alkalmazásához, amelyek előírják a biztonságos országból belépésre jelentkező menedékkérők visszafordítását a határon.

Több mint a pártfrakció egyharmada támogatja az irányváltást

Az utóbbi hónapok fejleményei – a szűnni nem akaró menekültáradat – miatt a menekültválság már nem csupán „nagy kihívás”, hanem „országunk és társadalmunk túlterhelésével” fenyegető veszély – tették hozzá, kiemelve, hogy egy országot sem lehet a képességeit meghaladó teljesítményre kényszeríteni, és a római jognak ez az alapelve a menedékhez fűződő jogra is érvényes.

A levelet nagyjából ötvenen írták alá, köztük hárman a CSU-tól. A bajorok számát tudatosan korlátozták, hiszen a párt álláspontja régóta ismert; azonnali irányváltást sürget. Ezért mind az 56 CSU-s képviselőt a levél támogatói közé kell sorolni – mondták a tiltakozó akció szervezői hírportálok beszámolói szerint.

Mindennek alapján a 311 tagú CDU/CSU-frakció nagyjából egyharmada fordult szembe a Merkel-féle menekültpolitikával. Az aláírók névsorát nem hozták nyilvánosságra.

A kritizálók fogják be a szájukat

Sajtóbeszámolók szerint a CDU választmányának hétfői ülésén a kancellár menekültpolitikája mellett kiálló politikusok éles szavakkal kritizálták a bírálókat. Jobban tennék, ha „egyszerűen befognák a szájukat és beszéd helyett dolgoznának”, a már elhatározott döntések végrehajtására összepontosítanának – mondta például Julia Klöckner, a márciusi helyi törvényhozási választásra készülő Rajna-vidék-Pfalz tartományi pártszervezet vezetője.

A „Merkel-tábor” szerint nem szabad kapkodni, hanem folytatni kell a munkát a párt decemberi kongresszusán rögzített terv alapján, vagyis a határ egyoldalú lezárása helyett egymást kiegészítő nemzeti, európai uniós és nemzetközi szintű intézkedések révén kell csökkenteni a Németországba érkező menedékkérők számát.

Elemzők szerint kérdés, hogy maradt-e elég idő a kancellár nevével fémjelzett elképzelés megvalósítására. Meglehet, hogy tavaszig nem sikerül az áttörés, az időjárás javulása révén ismét fölerősödik a menekülthullám, és így Angela Merkelnek mégis engednie kell a követeléseknek. 

A kancellár egyelőre hajthatatlan, teljes erővel koncepciója érvényesítésére törekszik, hogy amennyiben fordulatra kényszerül, elmondhassa, hogy mindent megtett és csak a körülmények nyomására, főleg az uniós partnerek közreműködésének elmaradása miatt kell változtatni.

A közlekedési és digitális infrastruktúráért felelős miniszter lezárná a határt

Közben a szövetségi kormány egyik CSU-s minisztere, Alexander Dobrindt egy keddi lapinterjúban kijelentette, hogy elkerülhetetlen a német határ lezárása a menekültek előtt. A bajor politikus a Münchener Merkur című lapban közölt interjúban kétségbe vonta a Merkel-féle menekültpolitika alaptételét, miszerint a határ lezárása veszélybe sodorná az Európai Uniót. A közlekedési és digitális infrastruktúráért felelős miniszter azt mondta, hogy ez a tétel „főleg megfordítva igaz: a határ lezárásának elmaradása, a csak így tovább politikája térdre kényszerítené Európát”.

Hozzátette, hogy a menekültválság megoldása „sorskérdés országunknak és az uniópártoknak”, és a kancellár részéről „nem elég barátságos arcot mutatni”, hanem „világos jelzést kell adni a világnak arról, hogy nem jöhet Németországba mindenki, aki jobb életet szeretne”.

Ha nincs megoldás heteken beleül, a bajorok megtagadnák a beléptetést

A bajor tartományi gyűlésben (Landtag) működő CSU-frakció Wildbad Kreuth-ban hétfőn kezdődött négynapos tanácskozásán is a menekültpolitikai fordulat a fő téma. A találkozón egy 12 pontos követeléscsomagot állítottak össze, ennek is központi eleme a határok lezárása. A követeléseket szerdán terjesztik a tanácskozásra látogató kancellár elé.

Amennyiben „heteken belül” nem sikerül biztosítani az uniós külső határok védelmét, a német határon meg kell tagadni a belépést a biztonságos országokból érkező menedékkérőktől – mondta kedden az ülés helyszínén Joachim Herrmann bajor belügyminiszter. Kiemelte, hogy Ausztria éppen olyan biztonságos ország, mint Belgium vagy Franciaország, ezért semmi nem szól amellett, hogy be kell engedni az Ausztriából belépésre jelentkező menedékkérőket.

Az uniópártoknál az is fokozza a feszültséget, hogy a március 13-án három tartományban – Rajna-vidék-Pfalz mellett Baden-Württembergben és Szász-Anhaltban – tartandó választásokhoz közeledve egyre csökken választói támogatottságuk. Az INSA közvélemény-kutató intézet kedden megjelent adatai szerint a pártszövetség a szavazatok 32,5 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás, ami 2 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbihoz képest, miközben a CDU/CSU egyeduralmát a jobboldalon kikezdő Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága 1 százalékponttal 12,5 százalékra emelkedett.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Van ám demokrácia:-)) akinek ellenvéleménye van, fogja be a száját.
Ilyen azért egyik kormányunk alatt sem hangzott el.

Lassan a németek is ki merik nyitni a szájukat. Ha a bajorok zárnak lesz egy belső dominó effektus, amit az osztrákokon ketesztül egy külső fog követni.
Csak idő és férőhely kérdése. Mindkettő fogyóban van.

Látjátok! A nem illiberális demokráciában működnek a fékek és ellensúlyok.

A hőzöngők csak irigyek, mert Merkel politikája sikeres.

"A hőzöngők csak irigyek, mert Merkel politikája sikeres."

Neked mindig igazad van, kedves ápolt!

A bajoroknak csak a szájuk jár. Teljes mértékben Merkel zsebében vannak.

Tele vannak pénzzel. Nekik a boltban sem kell fizetni, senki nem mer még csak rájuk nézni sem, nemhogy rendre utasítani őket.
A férfiak a saját nőiket sem védik meg. Ezek a Kánaánba érkeztek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés