Német külügyminiszter: A határzár nem megoldás

2016. január 19. 19:46
Nem lehet egyelőre látni, hogy Ausztria pontosan milyen döntéseket hoz a menekültválság enyhítésére – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, aki szerint a válságot „nemzeti, európai, bilaterális és külpolitikai” intézkedések sorával lehet csak megoldani a következő két-három évben. A német külügyminiszter szerint a határok lezárása nem megoldás.

Egyelőre nem tudni, milyen határigazgatási változtatások következnek Ausztriában, de az biztos, hogy nem lehet egyetlen intézkedéssel megoldani a menekültválságot, és a határ lezárása sem megoldás – mondta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kedden Berlinben.

A német diplomácia vezetője kiemelte, hogy az osztrák koalíciós pártok vezetői majd csak szerdán tanácskoznak a menekültválságról, és nem lehet előre látni, hogy milyen döntéseket hoznak. Ezért nem is lehet megmondani, hogy Németország tesz-e majd olyan intézkedéseket, mint Ausztria – fejtette ki Steinmeier egy sajtóbeszélgetésen.

Ugyanakkor a Süddeutsche Zeitung című német lap keddi beszámolója szerint egy német-osztrák szakértői csoport vizsgálja, hogy miként lehetne erősíteni a határellenőrzést a horvát, a szlovén és az osztrák határon, ha Görögországban nem javul a menekülthullám kezelése, de pontos tervek még nincsenek, és Bécs nem kért konkrét támogatást Berlintől.

Egyszeri intézkedés nem elég

Frank-Walter Steinmeier a beszélgetésen elmondta, hogy a menekültválságot csak egymást kiegészítő „nemzeti, európai, bilaterális és külpolitikai” intézkedések sorával lehet megoldani. A szociáldemokrata párt (SPD) politikusa a koalíciós társ jobboldali CDU/CSU pártszövetség belső vitáira utalva hozzátette, hogy kitartásra van szükség, és nem csak a következő pártkongresszusig vagy tartományi választásig, hanem „legalább a következő két-három évre”. A német külügyminiszter hangsúlyozta: a menekültválság „megoldása nem a határok lezárása, ezt garantálom”.

A válságot formáló folyamatok dinamikája túl erős ahhoz, hogy valamilyen egyszeri intézkedéssel feltartóztatható legyen a menekülthullám, és a politikusoknak a viták helyett éppen az lenne a dolguk, hogy ezt megmagyarázzák az embereknek – mondta Frank-Walter Steinmeier.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

" a válságot „nemzeti, európai, bilaterális és külpolitikai” intézkedések sorával lehet csak megoldani a következő két-három évben."

Ó, hogy nem omlik rá a Bundestag!
Két-három év?

Addig már neki is ficki-fickit fognak kiabálni!

"Tényleg elmebetegek vezetik Európát, annak legnagyobb országát?"
Mindannyian tudjuk, miért jött létre az UNIO.

Nagy eséllyel indulunk a gödör felé.

>>...a menekültválság „megoldása nem a határok lezárása, ezt garantálom”.

Sajnálom és nagyon unom, hogy a mondanivalóm az idézet után gyakran lemarad.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés