Hatvanezer elutasított menedékkérő hagyta el tavaly Németországot

2016. január 20. 11:52
Csaknem hatvanezer elutasított menedékkérő távozott Németországból 2015-ben a szövetségi belügyminisztérium adatai szerint. A migránsok közül többen önként hagyták el az országot, másokat hazatoloncoltak, az távozásra felszólítottak nagy része azonban még mindig Németországban tartózkodik.

 Csaknem 60 ezer elutasított menedékkérő hagyta el Németországot tavaly a szövetségi belügyminisztérium adatai szerint.

A hazatoloncolások száma majdnem megduplázódott, az egy évvel korábbi 10 884-ról 20 888-ra emelkedett 2015-ben. További 37 220 elutasított menedékkérő önként távozott, vagyis összesen 58 108-an hagyták el az országot - ismertette a belügyminisztérium adatait szerdai számában a Sächsische Zeitung című lap.

Vannak olyan elutasított menedékkérők is, akik „kijelentkezés” nélkül hagyták el az országot, azaz nem tartoznak a kitoloncoltak vagy a bejelentett önként távozók közé. Számukat hivatalos adatok híján nem lehet pontosan megállapítani – közölte a lappal a tárca.

Az elutasítottak nagy része még mindig az országban van

Biztosnak tűnik azonban, hogy az ország elhagyására felszólítottak legnagyobb része még mindig Németországban van, hiszen a rendőrök egyik érdekképviseleti szervezete, a Rendőrség Szakszervezete szerint tavaly év végén mintegy 190 ezer elutasított menedékkérő ellen volt távozásra kötelező jogerős határozat.

A határozatnak önként nem engedelmeskedő emberek hazaszállítása tartományi feladat, azonban a szakszervezet szerint az egyes tartományok a „politikai akarat hiánya” miatt nem szereznek érvényt kellő következetességgel a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóság elutasító döntéseinek. Sokszor azonban nem az akarat hiányzik, hanem azt elutasítottak orvosi igazolást mutat fel arról, hogy egészségi állapota miatt nem lehet hazaszállítani, vagy eltűnik a hatóságok elől.

Napi ezerre emelik a hazatoloncoltak számát

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU főtitkára a napokban felszólította a tartományi kormányokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket, a tizenhat tartományt együttvéve emeljék napi ezerre a hazatoloncolt emberek számát.

Peter Tauber szerint azért kell napi ezer menedékkérőt eltávolítani, mert a szövetségi kormány által indított fejlesztések révén a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóságnál napi 2000-re emelkedett az elbírált menedékjogi kérelmek mennyisége. A hatóság nagyjából minden második kérvényt elutasít, vagyis naponta ezerrel növekszik az elutasított menedékkérők száma.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Napi ezer kitoloncolás, közben napi tízezren jutnak be a schengeni határokon.... Hát sok szerencsét, fiúk!

Ó, persze!
Amúgy: Érdekes módon már nálunk is felbukkannak itt-ott.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés