Macedónia csak a német vagy osztrák területre tartó migránsokat engedi át

2016. január 21. 11:54
Macedónia csak azokat a migránsokat engedi át, akik úgy nyilatkoznak, hogy Ausztriába vagy Németországba akarnak menni – derült ki szerdán, amikor hatszázan ragadtak két határátkelő közt. Szerbia is hasonló intézkedéseket jelentett be, mindennek hátterében az osztrák kormány lépései állnak.

Macedónia újra átengedi a Görögországból érkező migránsokat, de csak azokat, akik úgy nyilatkoznak: Ausztriában vagy Németországban akarnak menedéket kérni – derült ki helyszíni sajtójelentésekből.

A görög-macedón határon tartózkodó újságírók beszámolói szerint Macedónia csütörtök reggel nyitotta meg az Idomeni és Gyevgyelija közötti átkelőt.

Szerdán körülbelül 600 migráns ragadt a két határátkelő között, mert egyelőre tisztázatlan okok miatt a macedón hatóságok megtagadták tőlük a belépést. A rendőrség tájékoztatása szerint Szlovénia kérte arra Macedóniát kedd este, hogy korlátozza a migránsok átengedését, mert meghibásodás történt a nemzetközi vasútforgalmat bonyolító útvonalon. A szlovén vasúttársaság viszont a honlapján azt közölte, semmilyen meghibásodás nem történt. Sajtóértesülések szerint viszont Horvátországban műszaki okok miatt valóban szünetelt a migránsokat szállító vonatok forgalma, az embereket pótlóbuszokkal szállították Szlovénia irányába.

Szerbia is hasonlóképp jár el

Szerbia szerdán jelentett be hasonló intézkedéseket, és csak azokat a migránsokat engedi át területén, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedékért folyamodni. Csikós László szerbiai szociálisügyi államtitkár viszont az MTI-nek azt mondta: nincs mód annak ellenőrzésére, hogy valóban oda mennek-e azok, akik ezt állítják. 

Az intézkedések hátterében az osztrák kormány szigorító intézkedései állnak – közölte be Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter. „Azok, akik máshová szeretnének jutni, vagy máshol kérnének menedéket, szerdától sem Horvátországon, sem Szlovénián nem haladhatnak át, ezért a szerb kormánynak is hasonló intézkedést kellett hoznia” – fogalmazott a tárcavezető. Bécs szerdán közölte, hogy idén a tavalyi 90 ezer menedékkérőnél jelentősen kevesebb, 37 500 embert engedne csak be.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés