Seehofer követné az osztrák példát, de Merkel hajthatatlan

2016. január 21. 7:49
Seehofer azt akarta elérni, hogy Németország vezessen be határellenőrzést maximálnja kell a befogadható menedékkérők számát, Angela Merel azonban továbra sem a nemzetállami, hanem az összeurópai megoldásban látja a helyzet nyitját. Szerinte a kettő egyszerre nem megy, és ő egyelőre az utóbbit szeretné megvalósítani.

Németországnak az osztrák példát követve maximálnia kell a befogadható menedékkérők számát és hatékony határellenőrzést kell bevezetnie, Angela Merkel kancellár azonban hajthatatlan, ezért nehéz hetek és hónapok következnek a német politikában – mondta Horst Seehofer bajor kormányfő, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke szerdán az ARD német országos közszolgálati televízió késő esti híradójában, miután a bajor tartományi gyűlés (Landtag) CSU-frakiója megbeszélést folytatott a kancellárral.

Ez a nap kiábrándító volt” – mondta Horst Seehofer a bajorországi Wildbad Kreuth-ban tartott egyeztetésről, megjegyezve, hogy személyesen is csalódást okozott neki a kancellár fellépése. A Landtag-frakció tagjai „nyomatékosan, de nagyon tárgyilagosan” a kancellár elé terjesztették a szövetségi kormány menekültpolitikájával szembeni kifogásaikat, de Angela Merkel „tapodtat sem engedett” – mondta Horst Seehofer.

Nem akarnak szakítani a CDU-val

Hangsúlyozta, hogy a CSU nem akar szakítani a testvérpárttal, a Merkel vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU), nem akar távozni a szövetségi kormányt alkotó koalícióból, továbbra is a kancellárral együttműködve törekszik a menekültválság kezelésére és támogatja a nemzetközi és európai uniós megoldás kidolgozására irányuló erőfeszítéseket.

Ugyanakkor nemigen látszik, hogy elérhető közelségben lenne egy ilyen megoldás, ezért „nemzeti megoldást” kell alkalmazni, az osztrák példa alapján évi 200 ezer főben maximálni kell a befogadható menedékkérők számát és hatékonnyá kell tenni a határellenőrzést – fejtette ki Horst Seehofer. Jelezte: pártja továbbra is nyomást gyakorol majd a kancellárra, hogy fogadja el a bajor álláspontot.

Angela Merkel nem nyilatkozott a találkozóról. Andreas Scheuer, a CSU-főtitkára azt mondta, hogy a kancellárral folytatott eszmecserét „hihetetlen intenzitás és emocionalitás” jellemezte. „Nagyon-nagyon nehéz hetek állnak előttünk” – tette hozzá a főtitkár.

Merkel európai megoldást akar, szerinte ez kizárja a külön német intézkedést

Angela Merkel a találkozó előtt tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy érezhetően és tartósan csökkenteni kell a Németországba érkező menekültek számát, és ehhez európai megoldást kell alkalmazni. A CSU-s követeléseket közvetve elutasítva hozzátette, hogy szerinte a menekültválságot kiváltó okok kezelésére kell törekedni. Elmondta, hogy a pénteki német-török kormánykonzultáció, a hazájukban vagy annak térségében tartózkodó szíriai menekültek helyzetének javítását célzó február 4-ei londoni adományozói konferencia és a február közepén tartandó brüsszeli uniós csúcs után „mérleget készítünk, megnézzük, hogy hol tartunk”.

Résztvevők beszámolói szerint a Wildbad Kreuth-i megbeszélésen a CSU-s politikusok éles szavakkal bírálták a kancellár menekültpolitikáját, és azonnali irányváltást sürgettek. Angela Merkel viszont hangsúlyozta, hogy nem lehet egyszerre a nemzetközi porondon küzdeni a megoldásért és nemzeti szintű intézkedéseket tenni, a kettő egyszerre nem megy, ezért nem hajlandó változtatni és nem beszél „B-tervről”.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az új Hitler elleni védelem gyanánt követnünk kell- mint oly sok dologban - Izrael példáját. Gyorsan meg kell kezdenünk a magyar-román határszakaszon a kerítés építését, még időben vagyunk.

A másik gyorsan meg kell szervezni a németekkel szembeni, unión belüli egységfrontot. Élén a V4-ekkel, bevonva a migráció kérdésében mögöttünk álló baltiakat, a szlovénokat, s az olaszokat is.

Az olasz kormány és Brüsszel között egyre feszültebb a viszony. Az olasz miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy: "Mi nem azok vagyunk, akik kalappal a kezükben mennek Brüsszelbe szívességért könyörögni, és nem hagyjuk, hogy diktáljanak, , hogy megmondják, mit kell tennünk országunk javára, érdekében."

Ez válasz volt az adócsalást állami szinten fedező genszter, Juncker azon kiszólására, hogy: " Egy olyan kormány inzultál bennünket, amelyet eddig támogattunk. Elérkezett az ideje a mérleg készítésnek."

Róma is egyre jobban szenved a német gőgtől, a hitleri reflexektől, de a görögök is felsorakoztathatók Berlin ellen.

Jó lenne ha felébredne az olasz kormányváltást simán lebonyolító Goldman Sachs és ugyanezt meglépné Berlinben is. Jót tenne Európának, az üzleti életnek is.

Hát igen, egy elhíresült elődje hivatali ideje utolsó heteiben még nem létező hadseregeknek adott támadási parancsokat.

Milyen igaz!
Mégiscsak fontosabb a (német) nemzeti érdek,mint a "közös Európa".

Nem a kettő személye a legérdekesebb. Hanem a németek. Hetven éve megmaradt akaraterejük. Most ez kétséges.

" nem lehet egyszerre a nemzetközi porondon küzdeni a megoldásért és nemzeti szintű intézkedéseket tenni, a kettő egyszerre nem megy"

MIERT IS?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés