Orbán: Kerítést kell építeni a macedón-görög és bolgár-görög határon

2016. január 22. 19:31
Ha nem tudjuk megvédeni az Európai Unió külső határait, akármilyen költséges és megerőltető is az, akkor magunk romboljuk le a schengeni rendszert – fogalmazott Orbán Viktor a szlovén-magyar együttes kormányülést követő sajtótájékoztatón. Orbán Viktor szerint ezért kerítést kellene építeni Macedónia és Bulgária Görögországgal közös határán.

Kerítést kell építeni Macedónia és Bulgária Görögországgal közös határán, hogy meg lehessen fékezni a migránsáradatot – jelentette ki pénteken Orbán Viktor magyar miniszterelnök a szlovén-magyar együttes kormányülés alkalmával a szlovéniai Brdo pri Kranjuban. „Ha nem tudjuk megvédeni az Európai Unió külső határait, akármilyen  költséges és megerőltető is az, akkor magunk romboljuk le a schengeni rendszert” –hangsúlyozta Orbán Viktor a belső határok nélküli uniós övezetre utalva.

A magyar és a szlovén kormány együttes ülését követő sajtótájékoztatón – amely a tervezettnél jóval hosszabb ideig tartott, és jelentős részben a két állam migrációval kapcsolatos álláspontjáról szólt – a magyar kormányfő hangsúlyozta: elkötelezetten támogatják Szlovénia kezdeményezését abban, hogy nemzetközi összefogás legyen egy második védelmi vonal kiépítésére Görögország északi határain. Kitért arra is, hogy „természetesnek és erkölcsi kötelességnek” tekintette Magyarország, hogy Szlovéniát rendőri erővel és eszközökkel is segítette a migránsválság kezelésében. „Schengent nem elegendő szavakban megvédeni, mi mindketten tettekkel is védeni akarjuk” – emelte ki a magyar kormányfő.

Nagyon volumenű is lehetne a kereskedelem

A két ország együttes kormányülésének témáit említve arról beszélt: Magyarországon a szlovén néppel és az országgal szemben pozitív kép jellemző, mert a magyarok is elismerik azt a történelmi teljesítményt, hogy „sikeresen túlélték az elmúlt néhány évszázadot”. Tisztelni kell az elődöket, vállalni kell az elődök örökségét, s ebből fakadóan „mély történelmi, tiszteletre alapozó kapcsolatunk van”.

A magyar miniszterelnök egyetértett azzal az állásponttal, hogy a két ország gazdasági együttműködése az elmúlt években messze elmaradt a lehetőségek mögött, a mintegy kétmilliárd eurós kereskedelmi forgalomnál „többet is tudnánk”. Ezért „nemcsak jó, hanem stratégiai minőségű” együttműködésre van szükség, amelynek része az autópálya, a vasúti és az energetikai összeköttetések megteremtése. Kifejtette: 2018-ig az M70-est teljes hosszában négysávos autópályává fejlesztik, összekötik a két ország villamosenergia-hálózatát, és gázvezetékrendszerét, ami nemcsak energetikai, de biztonsági kérdés is mindkét állam számára. „Koper a tengeri kijáratot jelenti Magyarország számára”, ezért érdekeltek vagyunk a kikötő és az oda vezető vasút fejlesztésében, amelyhez 370 millió eurós hitelkeretet is biztosítunk.

Orbán Viktor említést tett arról, hogy Magyarország figyelemre méltónak tartja, hogy a szlovének Európában az idegen nyelvet beszélők között a legjobbak között vannak, a népesség arányában pedig a világon az elsők között van az olimpiai érmeket illetően. Ennek kapcsán arra kérte a szlovéneket, hogy támogassák Magyarországot a 2024-es olimpiai pályázatot illetően.

Jobban ki kellene használni a lehetőségeket

Miro Cerar szlovén kormányfő a közös sajtótájékoztatón egyebek közt azt emelte ki: az Európai Uniónak (EU) heteken belül közös megoldást kell találnia a menekültválságra, ha el akarja kerülni az országok közötti esetleges konfliktusokat. „Nem várhatunk tavaszig, hogy megoldást találjunk. Heteken belül megoldásra van szükség (...),  különben konfliktusokra számíthatunk az országok között” – hangsúlyozta a szlovén kormányfő, aki szerint a migránshelyzet teljesen kikerült az ellenőrzés alól. A szlovén kormányfő szólt arról a kezdeményezéséről, amelyet az Európai Unió belügyminiszterei hétfőn tárgyalnak, és amelynek egyik fontos eleme Görögország támogatása abban, hogy északi határain újabb védelmi vonal épüljön ki, illetve tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy Törökország betartsa a migránsválság kezelésére az EU-val kötött megállapodását.

A magyar-szlovén kapcsolatokra vonatkozóan arról beszélt: mindkét ország célja, hogy jobban kihasználják a jövőben a lehetőségeiket. Ebben előnyt élvez a közúti, vasúti és a villamosenergia-, valamint a gázhálózat összekötése, de a gazdasági együttműködésben kihasználatlanok még a mezőgazdaságban, az erdészetben és a turisztikában rejlő további lehetőségek. Miro Cerar kiemelte: kulcsfontosságú a két ország viszonyában a Magyarországon élő szlovén és a Szlovéniában élő magyar nemzeti kisebbség, amelyekkel kapcsolatban elégedetten állapíthatták meg, hogy a kisebbségek helyzete jó, megfelelő támogatást kapnak, jogaik biztosítva vannak, de anyagi helyzetük, kulturális lehetőségeik terén van még javítanivaló, hogy hosszú távon megelőzzék a létszámuk csökkenését.

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Támogatom, aknazárral kiegészítve. A macedón-görög barátságot ismerve sima ügy. :)

Jól beszélt. Valóban szükséges. És már exportálni tudunk nato-drótot a teljes technológiával együtt. Szóval GDP szempontból is hasznos lehet:)

Ő majd a Földközi-tengert fogja bekeríteni, nem foglalkozik piszlicsáré UNIO-s kerítésekkel.

Nem vagyok a felcsúti híve, de ebben támogatni kell, ha tíz év múlva reggel nem a müezzin ordibálására akarunk ébredni, és vasárnaponként birkákat vágni az utcán.

Megvették ??? Magukat ragasztották oda. Tetszik emlékezni??? Templeton Global Fund.

2011. december

"..Több mint ezermilliárd forintnyi magyar államkötvényt halmozott fel a Franklin Templeton befektetési alap, ezzel valószínűleg az ország legnagyobb hitelezőjévé vált. Az ilyen koncentráció rendkívül komoly veszélyt jelenthet, de vész esetén stabilizálóan is hathat, írta a Napi Gazdaság.

Franklin Templeton amerikai befektetési alapkezelő az elmúlt fél évben hatalmas mennyiségű magyar állampapírt vásárolt, állománya meghaladja az ezermilliárd forintot, a forint- és a devizás államadósságunknak is több mint tíz százaléka a Templeton-alapok kezében van..."


Volt dollárkötvény forever is!!!! 5.75%-os kamattal.


Elkészült a 2014-es költségvetésünk:

2013. december 09., hétfő, 16:44

"..Varga Mihály a Templeton Global Bond Fund képviselőjével, Sonal Desai-jal tárgyalt hétfőn Budapesten..."

Majd elfogadják a költségvetést.

2014. november 12.

"..A nemzetgazdasági miniszter szerdán hivatalában fogadta Michael Hasenstab-ot, a Franklin Templeton Investments befektetési alap kötvénypiacokért felelős alelnökét és munkatársait.

A miniszter tájékoztatást adott a magyar gazdaság helyzetéről, növekedési kilátásairól, valamint a 2015. évi állami költségvetés tervezéséről.

A magyar államadósság mintegy 11 százaléka van a Templeton alap tulajdonában..."

Majd elfogadták a költségvetést.

Azóta kezdenek visszavonulni, de ha akarnának sajnos betudnának borítani minket. Nagy zsarolási potenciált jelent ez.

Nem, de valahogy fékezni kell az áradatot.

Addig jó. Persze most nincsenek, és nem is vagyunk célország, de tudatosítani kell, hogy nem is lehetünk azok. Tisztelet a kivételnek,de ők csak az erőből értenek. Amúgy az egész emlékeztet az Egri Csillagokból az alábbi részre:


"..ODA BUDA!


A diák egyszer csak felkapta a fejét.

- Tulipán. Ez a sok ember nem jön hiába!

- Hát hiába nem jár soha.

- Ezek Budát akarják elfoglalni!

- Lehet - felelte Tulipán egykedvűen...""..Hát lám, ott leng a budai kapun három nagy lófarkas zászló. A templomban, tornyokon is.

A kapuban pedig alabárdos török őrség turbánozik a magyar helyén.

- Elveszett Buda! - üvölti egy kísérteti hang.

S tőle, mint az átszálló széltől az erdő, megborzong a magyar sokaság.

A fakezű Cecey üvöltött.

Senki se felel. Az arcok sápadtak. És a némaságot még inkább átdermeszti egy müezzin éneke, aki a Boldogasszony temploma tornyáról messze szálló hangon énekli:

Allahu akbár... Ashadu anna la iláha ill Allah..".

Ott vannak a rendőreink és segítenek, és gondolom, hogy volt már előzetes egyeztetés is.

Nem megnyugtató.

Nincsenek szegény "macedónok" irigylésre méltó helyzetben, a fél ország már így is a muszlim albánok kezén van. Akik anno korábban majdnem menetből begyalogoltak Szkopjébe, csak a nagyhatalmak nyomására megszült Ohridi Egyezménnyel sikerült kordában tartani őket. Az idő viszont sajnos az albánoknak dolgozik.

Macedónián kívül, Koszovó, Szerbia déli része a Szandzsákkal, Montenegro egy része, Albánia jelentős része is szunnita muszlim.

Lényegében ez a terület "Nagy-Albánia", ami az albánok távlati célja is. Létrejönne egy "jó kis" muszlim állam.

Nagy-Albánia szomszédos lenne Boszniával és az ottani muszlimokkal.

Ebbe jobb is nem belegondolni. Ehhez jön most a "migráns" muszlim sokadalom. Fantázia szabadon..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés