Schäuble: Drámai veszélybe kerülhet az EU

2016. január 22. 15:36
Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint az osztrák kormány nem egyeztetett szorosan a német kormánnyal a befogadható menedékkérők számának maximálásáról hozott döntésről. Elmondása szerint kapkodnia kellett a levegőt a hír hallatán. Schäuble úgy látja: politikailag és gazdaságilag „drámai veszélybe” kerülne az EU, ha a menekültválság miatt felbomlana a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet.

Az osztrák kormány nem egyeztetett szorosan a német kormánnyal a befogadható menedékkérők számának maximálásáról hozott döntésről – mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter egy pénteki interjúban.

„Egy kicsit kapkodnom kellett a levegőt, amikor meghallottam, hogy ezt a döntést velünk nem egyeztették szorosan”, hiszen Angela Merkel kancellár azért is fáradozott az utóbbi hónapokban, hogy szorossá váljék a német-osztrák együttműködés a menekültválságban – mondta Wolfgang Schäuble a Spiegel Online német hírportálon közölt interjúban.

Sajtóértesülések szerint a kancellár is bírálta a bécsi vezetés szerdai döntését a bajor jobboldali CSU politikusaival aznap folytatott zártkörű megbeszélésen, hangot adva annak a véleményének, hogy az egyoldalú osztrák lépés nem segít hozzá a menekültválság európai uniós megoldásához és nem csillapítja a menekülthullámot.

A kancellár nyilvánosan nem kommentálta a befogadható menedékkérők számának korlátozását előirányzó osztrák döntést, a pénzügyminiszter pedig a pénteki interjúban azt mondta, nem lenne sok értelme annak, ha „elkezdenénk egymást kölcsönösen bírálni”.

Wolgfang Schäuble nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Németország elszigetelődik-e az Európai Unióban a menekültválságban követett politikájával, rámutatva: a huszonnyolcak egyetértenek abban, hogy csökkenteni kell a migrációs nyomást. 

Hozzátette: politikailag és gazdaságilag „drámai veszélybe” kerülne az EU, ha a menekültválság miatt felbomlana a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet. Ezért a „lehető leggyorsabban” jelentős pénzügyi támogatást kell juttatni a Szíriával szomszédos országoknak, valamint Líbiának és a térség más államainak, és ebben erejéhez mérten valamennyi uniós tagországnak részt kell vállalnia.

Az üzemanyagra kivetendő különadóról szóló – az előző héten egy lapinterjúban elővezetett – javaslatáról elmondta, hogy a kellő forrásokkal nem rendelkező tagállamok e megoldás révén előteremthetik a menekültválság megoldásához, a schengeni övezet megőrzéséhez szükséges összegeket, de az idő sürget, ezért most nem lehet „hónapokig vitázni”.

Wolfgang Schäuble egyetértett azzal a felvetéssel, hogy a menekültválság kezeléséhez is gyorsan ki kell dolgozni egy átmeneti megoldást a pénzügyi terhek elosztására, mint korábban az euróövezeti pénzügyi válság és államadósság-válság esetében. A gond csak az – tette hozzá a német pénzügyminiszter –, hogy „uniós partnereink némelyike az euróválsággal szemben ezúttal azt gondolja, hogy egyáltalán nem is érinti a probléma”, ami ugyan tévedés, „de hát ők mégis így látják”.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Majd akkor fogja kapkodni igazán a levegőt, amikor felhúzzák egy fára a Mutti mellé.

Schauble régóta tandemben dolgozik Merkellel, aki egy csomó kérdésben, például a gazdaságiakban, elsősorban rá hallgat a tanácsadói közül. Miért nem beszélt a Mutti fejével idejében? Most, hogy egyre égetőbb a helyzet, még Faymannból is áruló lett, aki pedig eddig fel sem nézett a Mutti seggéből.

Az EU fontosabb mint az azt alkotó nemzetállamok? Csak nekem jött le így a szöveg?

Semmi szükség nem lett volna a schengeni belső határok lezárására, ha lett volna valódi határvédelem a külső határokon. A magyar megoldást késve ugyan azok vezetik be, akik brutálisan bírálták pár hónapja.

Orbán megmondta, hogy a kerítés építés nem a legjobb megoldás. Most sem az, de nincs egységes EUs határvédelem, bár a macedonok tényleg sokat tesznek azért az EU-ért ahova nem is tartoznak.

"Drámai veszélybe kerülhet az Eu". - veszélybe h_o_z_t_á_k ambiciózus federációs terveikkel, a nemzetállamok leépítésének kísérletével. Eddig csak két nemzetállam, Macedónia és Magyarország tett legalább valamit Schengen megmentéséért, míg mások csak szelfizgettek.

Davos-ban megmondta Lagard ( imf ), hogy milyen jó az eu-nak a migráció. Egy ember felfedte magát, aki kézben tartja Merkelt.

Semmi dráma.

Szegények leszünk akkor is, ha polgárháborúk dúlják föl Európát, ha háborúk, ha migránsok. Ehhez képest Schengen elveszítése bakfitty. (Legfeljebb lesznek szegény gazdagok is).
A megoldás már régen köddé vált.
Merkel lépett egy nagyot, annyi nem volt benne, hogy idejében visszalépjen, innen kezdve csak a politikai megoldás jöhet számításba. Egy biztos: A jövő bizonytalan.

Nem kell erőltetni azt a levegővételt!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés