Hősies

2016. január 28. 21:00
Wir schaffen das: egy hősies szlogen. Csakhogy a német kancellár nem a világ felvidítása, hanem a német emberek javai iránt kell legyen elkötelezve.

„Amikor Angela Merkel menekültpolitikáját közel s távol dicsérik, gyakran valami olcsó messziről jövő etikával és globális erkölcsi többlettel teszik ezt: történelmi felelősségünk miatt mindenkit mindenkit be kell fogadnunk, persze lehetőleg ne az én kertembe. Bizonyára vannak az ország történelméből akadó kötelezettségeink a jelen felé.

A holokauszt-túlélő Ruth Klüger a minap a Bundestagban azt fejtegette, hogy az évszázad legszörnyűbb bűntetteiért felelős Németország ma elnyerte »a világ tetszését« azzal a nagyvonalúsággal, hogy megnyitotta határait és befogadta a menekülteket. Valóban: országunkat sok helyről figyelik árgus szemekkel. A mai Németország szigorú ellenpéldája akar lenni a náci államnak.

Klüger joggal nevezi Merkel »wir schaffen das« mondatát »hősies szlogennek«. A borzalmas múltat elnézve nem is nagyon lehet mást mondani. De pontosan mi is fog nekünk sikerülni? A német kancellár nem a világ felvidítása, hanem a német emberek javai iránt van elkötelezve. Ez kell legyen a nyitottság és nagyvonalúság alapja.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden híreszteléssel ellentétben mégsem sikerült feldolgozniuk a történelmüket.

" A mai Németország szigorú ellenpéldája akar lenni a náci államnak."

Németországnak tisztességesnek kell lennie.
Ha vendéget hívott, ne Európa" schaft" "das".

A helyesen "nazi-sozi" állam milliókat befogadott, akik a Vörös Hadsereg elöl menekültek.
Pont az angolszászok voltak, akik ezekből egy részt, 2.25 milliót, visszaszolgáltattak Sztálinnak (Operation Keelhaul), attól való félelmükben, hogy ha ezt nem teszik, a szövetséges elvtársuk megbosszulja magát a kezébe kerülő angolszász hadifoglyokon.
Bővebben: Nicholas Bethell: Tha Last Secret, Forcible Repatriation to Russia, 1944-7, Coronet, 1974.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés