Új szabályokkal kedveskedik Németország a migránsoknak

2016. január 28. 20:11
Új, menekültekről szóló törvénycsomagról egyeztek meg a német nagykoalíció pártjai. Két évig felfüggesztik a korlátozott védelem alatt álló menekültek németországi családegyesítését, gyorsabban kitoloncolják az észak-afrikai migránsokat és lehetővé teszik a németországi szakképzést elvégző fiatal menedékkérőknek, hogy két éven keresztül ott dolgozhassanak.

Másodszorra is módosítanák a németországi menedékjogot. A Spiegel értesülése szerint a nagykoalíciót alkotó pártok elnökei által csütörtök este elfogadott, és a szocdem alkancellár, Sigmar Gabriel által bejelentett, hamarosan a kormány elé kerülő törvénycsomag-javaslat két évre felfüggesztené a személyes üldözésnek közvetlenül nem kitett menedékkérők németországi családegyesítését. Olyan személyeket értenek a megnevezés alatt, akiknek a genfi konvenció értelmében nem adható menekültstátusz, ám mégsem lehet őket hazaküldeni, mivel ott kínzás vagy halálbüntetés várna rájuk. 

Ezt a korlátozást főleg a CSU sürgette és az SPD ellenezte. A kompromisszum végül az lett, hogy a korlátozást bevezetik, de a Törökországból, Jordániából és Libanonból áttelepítendő kontingensek összeállításában törekednek az oltalmazottak családjainak egyesítésére.

A tárgyaláson – melyen a CSU élén álló Horst Seehofer és a CDU-elnök kancellár, Angela Merkel is jelen volt – arról is döntöttek, hogy speciális felvevőtáborokat rendeznének be, amelyekben gyorsított eljárással dönteni lehet arról, jogosultak-e a menedékkérők a menekültstátuszra, írja a Spiegel.

A német nagykoalíciót vezető politikusok abban is megegyeztek, hogy Marokkó, Algéria és Tunézia mostantól biztonságos származási országnak számít, így az észak-afrikai migránsok kitoloncolása ezzel meggyorsulhat. A Spiegel cikkének értelmezése szerint a német kormány ezzel a kölni szilveszteri eseményekre is reagál, hiszen az erőszakoskodók és támadók nagy része észak-afrikai menedékkérő, illetve menekült volt.

Mostantól integrálni fognak

A fiatal migránsokról is született megállapodás: amennyiben valaki menedékkérőként Németországba érkezik, és elkezd, majd sikeresen el is végez egy szakképzést, annak a sikeres vizsgát követően két éven keresztül joga van legálisan Németországban dolgozni. Döntés született arról is, hogy a menedékkérőknek havi tíz eurós önrészt kell fizetniük az integrációs tanfolyamokon való részvételért, áll a Spiegel cikkében.

Sigmar Gabriel elmondta, a német kormány politikája a menekültcsomagról szóló vita után mostantól az integrációra helyezi a hangsúlyt, pártja eurómilliárdokból óvodákat hozna létre, több tanárt képezne ki és szociális bérlakásokat is építene.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Személy szerint nagyra becsülöm a németeket. Azonban a nagyon jó kép alapján azt gondolom, hogy a jelenlegi politikai vezetők ennek a népnek nem a becsülendő része.

Ezt Mandics György úgy fogalmazta a temesvári forradalom kapcsán, hogyha a szart keverik a márványhoz, abban az esetben a márvány lesz szaros.

Na most itten ez van.

Mandics György: Temesvári golgota.

Erősen ajánlom.

Ezt most hallom először, de nagyon jó! :)

A Seehofer pedig láthatóan ott követ el hibát, hogy nem áll fel.

Ugyanis nem a jelenlegi felállásban kell keresni a mutti utódját, mivel itt félév múlva minde más lesz. Erre pedig kár, ha rámegy a Seehofer (Herr!).

Feltétlenül olvasd el, én minden karácsonykor elolvasom. A második kiadásának más a címe.

A magyar sajtó természetesen agyonhallgatta, mint Cseres Tibor Vízaknai csaták című könyvét (is)-

Ez sajnos túl későn és túl kevés. Ha ezt tavaly nyáron döntik el akkor talán lett volna értelme. Miután beözönlött hozzájuk több mint egymillió ember akinek nagy részéről sem azt nem tudják hogy kicsoda sem azt hogy most hol tartózkodik, nem hiszem hogy sok értelme van ilyen részletkérdésekben döntést hozni. A megoldás az lesz ha jön egy olyan kormány aki hajlandó és képes lesz ezeket visszapaterolni oda ahonnan jöttek. (Nem oda ahol beléptek az EU-ba, az csak szarkeverés lenne!)

Köszi a tippet. A Vízaknai Csatákat olvastam, még ma is eszembe jut néha. :)

"havi tíz eurós önrészt kell fizetniük"

Azért remélem nem fognak megszakadni ilyen kaliberű terhek alatt.

"A német nagykoalíciót vezető politikusok abban is megegyeztek, hogy Marokkó, Algéria és Tunézia mostantól biztonságos származási országnak számít, így az észak-afrikai migránsok kitoloncolása ezzel meggyorsulhat. "

Már ha a desztináció országai ezt megengedik- vagy van velük erről élő szerződés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés