Tegnapi újság

Adjö! 80 000 menedékkérőt toloncol ki Svédország

2016. január 29. 10:37

A kényszer alkalmazásától sem riad vissza Svédország, akár 80 000 migránst is kitoloncolhatnak. Minderről a svéd belügyminiszter beszélt a német n-tv.de beszámolója szerint.

Akár nyolcvanezer menedékkérőt, a tavaly hozzájuk érkezett migránsok felét is kiutasítaná Svédország. A svéd közszolgálati tévének (SVT) nyilatkozó belügyminiszter a német n-tv beszámolója szerint arról beszélt, hogy ha mindezt nem sikerül önkéntes alapon megoldani, akkor kényszert kell alkalmazniuk.

Anders Ygeman arra számít, hogy ez éveket is igénybe vehet, a svéd kormány szerint pedig komoly kockázata van annak, hogy migránsok nagy csoportjai eltűnnek, láthatatlanná válnak. Utóbbit megakadályozandó határőrséget hoznak létre és komolyabban veszik a határellenőrzést. A visszatoloncolandó migránsokat charter-gépekkel szállítanák vissza főleg Afganisztánba és Marokkóba. Svédország már novemberben bevezette a határellenőrzést, január óta pedig minden vonat- és busztársaságnak kötelessége rögzíteni az utasok személyazonosságát, akik Dániából Svédországba tartanak az Öresund-hídon át.

A tavaly szeptemberig magát a befogadás bajnokaként prezentáló Svédországban gyorsan meglett az eredménye a későbbi szigorításoknak. Októberben még heti 10 000 migráns lépett be az országba, míg ma már csak napi száz embernek sikerül ugyanez. 

A bejegyzés trackback címe: https://migracio.mandiner.hu/trackback/19879