Túlélni az emigráns áradatot!

2016. február 1. 11:52

Kabai Domokos Lajos
Bekiáltás
Orbán Viktor sikerei legfeljebb lokálisak és időlegesek. Az európai helyzet megoldását semmivel nem segítette elő.

 „A mai Európában a menekültüggyel – s ami ettől elválaszthatatlan: az Iszlám Állammal kapcsolatosan – két ellentétes magatartás ütközik meg: az Angela Merkel, illetve az Orbán Viktor nevével fémjelzett álláspont. Merkel felfogása azon alapul, hogy a helyzetet a tolerancia, az emberi jogi elvek jegyében kell kezelni. Ezért Németország kevés figyelmet fordít a Nyugat által felszított közel-keleti, észak-afrikai tűzfészkeknek. Pedig ezek szoros összefüggésben vannak az Európát elárasztó emigránshullámmal. Miközben a betelepülni szándékozók száma minden képzeletet felülmúl, Merkel – a Németország helyzetéből adódó okok miatt is – viszonylag kevés figyelmet szentelt, szentelhetett a problémának az eredendő térségekben való kezelésére. A szűk mozgástere és a személyisége egyaránt arra indította, hogy az emberiességi elveket próbálja érvényre juttatni hazájában.


Csakhogy a terhek nagysága és a konfliktusok növekedése nem várt méreteket öltött. Ennek megfelelően nőtt a kemény fellépést szorgalmazók, például Nyugaton is, Orbán Viktor magyar miniszterelnök ázsiója. Olyannyira változik a hangulat, hogy a Klubrádió január 28-ai, csütörtöki Reggeli Személy című műsorában az Orbán-pártiságnak eddig még a látszatát is elutasító műsorvezető kénytelen volt megkérdezni (a felvételen 19:00-nál) interjúalanyától, Káncz Csabától, a Privatbankar.hu külügyi szakértőjétől, hogy ezek szerint »Igaza volt Orbán Viktornak?« A válasz: »Inkább igen – minden felhangjával együtt.«

Bár nem tudhatjuk, hogy a színfalak között mit tett Orbán Viktor a menekültválság megoldásáért, azzal kapcsolatban, ami a nyilvánosság előtt látszott, én továbbra is tartom magam a korábbi posztjaimban megfogalmazott állításokhoz: nem megfelelő célok érdekében, nem megfelelő módszerekkel munkálkodott az általa kétségtelenül hamar felismert ügyben. Méghozzá azért nem, mert

1.) 2015 elejétől a gyűlöletkeltés felkeltésében jeleskedett.

2.) A Magyarország határára kihúzott kerítéssel nem európai szinten szolgálta a probléma megoldását.

3.) Erőfeszítései nem arra irányultak, hogy létrejöjjön az egységes európai politikai akarat.

4.) Azt a benyomást keltette a külvilágban, hogy Magyarországon lelketlen emberek élnek, miközben az emigránsok egységesen szervezett, az Európai Unió által finanszírozott átutaztatására is lett volna mód. Erre egyébként volt is példa, de a szándékosnak látszó szervezetlenségre szintén. Ez utóbbit azzal magyarázom, hogy a hatalmi játszma részeként a kormányzó pártnak a belső félelemkeltés volt a fő célja.

Most is állítom, hogy Orbán Viktor sikerei legfeljebb lokálisak és időlegesek. Annyit ért el, hogy (egyelőre) az emigránsok és a tényleges menekültek elkerülik Magyarországot, de ez az európai helyzet megoldását semmivel nem segítette elő. Sőt, az állapotok egyre kezelhetetlenebbekké váltak. Viszont nem kizárt, hogy ezzel olyan helyzetbe hozta nemzetközi babérokra törő önmagát, hogy egyrészt a két nagyhatalom, az USA és Oroszország, másrészt Nagy-Britannia kormánya és a brüsszeli döntéshozók között az egyik futárként, esetleg közvetítőként szolgálhatja azt a mind általánosabb igényt, hogy a hatalmi centrumok legalább egyelőre fogják vissza rivalizálási vágyaikat. Legalább addig működjenek együtt, amíg el nem hárítják a világ felett tornyosuló legnagyobb veszélyt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán egy populista maffiózó, aki saját hatalmi és pénzügyi érdekei szerint játszik a migránskérdéssel. Eközben magasról tojik az ország érdekeire.

"Az európai helyzet megoldását semmivel nem segítette elő."

Orbán megtette a javaslatait, a többi nem rajta múlik.

"Az európai helyzet megoldását semmivel nem segítette elő. "

Nem-e? Már Európa is idomul és alakul, mint púpos gyerek a prés alatt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés