Megháromszorozza az EU a szíriaiak megsegítésére szánt összeget

2016. február 4. 19:25
Több mint hárommilliárd euró humanitárius támogatást biztosít az EU a hazájukban maradt szíriaiak és a határon túlra menekültek részére, megháromszorozva ezzel az eddigi összeget.

Az Európai Unió és annak tagországai több mint hárommilliárd eurós humanitárius támogatást nyújtanak idén a polgárháború sújtotta szíriai lakosság megsegítésére mind hazájukban, mind azon kívül – jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a csütörtöki londoni nemzetközi donorkonferencián. Az Európai Unió ezzel megháromszorozta a tavaly márciusi kuvaiti donorkonferencián felajánlott összeget. A támogatásból a hazájukban maradt szíriaiak és a határon túlra menekültek egyaránt részesülni fognak.

„Reméljük, ezzel a felajánlással emberek millióinak életét tehetjük jobbá. A menekülteknek nemigen volt más választásuk, mint hogy elmeneküljenek a hazájukból. Közülük sokan mindenüket elveszítették. És most, az évek óta tartó konfliktus közepette az emberek a reményt is elveszítik. Erkölcsi kötelességünk, hogy visszaadjuk nekik a reményt” – mondta az Európai Tanács elnöke.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az unió eddig mintegy ötmilliárd eurót költött a szíriai humanitárius válság enyhítésére. A konferencián az uniót Donald Tusk mellett Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Johannes Hahn szomszédságpolitikáért és Hrisztosz Sztilianidisz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos képviselte.

Mogherini hangsúlyozta, hogy egyedül a konfliktus politikai megoldása vethet véget az emberek szenvedésének Szíriában, és támogatásáról biztosította a genfi béketárgyalásokat. Londonban a brit, a német, a kuvaiti és a norvég kormány, valamint az ENSZ közös szervezésében megrendezett értekezleten hetvennél több ország küldöttei vesznek részt. A világszervezet főtitkára szerint csak az idén legalább nyolcmilliárd dollárra lenne szükség a háború következményeitől szenvedő menekültek és az őket befogadó, Szíriával szomszédos vagy hozzá közeli országok megsegítésére.

A 2011 márciusában békés tiltakozásokkal kezdődött, majd véres polgárháborúvá szélesedett szíriai konfliktusban a hivatalos becslések szerint eddig mintegy 260 ezer ember vesztette életét, és 11 millióan váltak földönfutóvá.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó sok pénze van ennek az EU-nak. Az USA mennyit is ad?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés