Erdoğan: „Törökország megnyithatja nyugati határait a menekültek előtt”

2016. február 11. 12:33
Recep Tayyip Erdoğan török elnök arra figyelmeztetett európai uniós vezetőket, hogy „eljöhet az idő, amikor Törökország megnyitja nyugati határait az Európába tartó menekültek előtt”. A török elnök jóslása szerint akár hatszázezer szíriai is érkezhet a török határra, ha folytatódnak a szíriai kormányerők és Oroszország légicsapásai.

Erről maga Erdoğan beszélt egy csütörtöki ankarai rendezvényen. A politikus a televízióban közvetített beszédében elmondta, Donald Tuskot, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökét, valamint Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét figyelmeztette erre a lehetőségre. Értesülések szerint a török elnök nem először fenyegetőzött ezzel. Egy görög hirportál a hét elején arról számolt be: Erdoğan már tavaly novemberben Brüsszelben Junckert és Tuskot azzal fenyegette meg, hogy Törökország menekültekkel árasztja el Európát, ha az unió vezetői nem kötnek jobb alkut Törökországgal a menekültválság megoldása érdekében.

A török államfő csütörtökön kifejtette: hatszázezer szíriai érkezhet a török határra az újabb menekülthullámmal, ha folytatódnak a szíriai kormányerőknek és Oroszországnak a civil lakosságot célzó légicsapásai Aleppóban és környékén. Beszédében felszólította az ENSZ-t, tegyen erőfeszítéseket a szomszédos Szíriában zajló vérengzés – Erdoğan szerint etnikai tisztogatás – megakadályozása érdekében. Ahelyett, hogy az ENSZ utasításokkal látja el Törökországot, lépjen közbe Szíriában – tette hozzá. Kijelentette: Törökország ez idáig közel 10 milliárd dollárt költött a területén tartózkodó menekültekre, amelyhez az ENSZ 455 millió dollár támogatást adott. Szégyen – minősítette a hozzájárulás összegét a politikus.

Törökország egy adott ponton „megteszi majd a szükséges lépéseket

A török elnök hangsúlyozta: véges a türelme a szíriai helyzet láttán és egy adott ponton „megteszi majd a szükséges lépéseket”. Más országok száz, háromszáz, ötszáz esetleg ezer menekültet fogadtak be – folytatta. Korábban az edirnei határnál többször megállítottuk a nyugatra tartó migránsokat, de lehet, hogy később átengedjük őket és egyszerűen csak jó utat kívánunk nekik – fogalmazott a köztársasági elnök. Erdoğan szerint olyan megoldást kell keresni, amely a Szíriából útnak indulókat hazájukban tartja. A politikus úgy vélte, a szíriai válság nem oldható meg biztonsági és repülési tilalmi övezetek kialakítása nélkül.

A második legnagyobb szíriai város ellenőrzéséért a kormányerők és a felkelők évek óta küzdenek egymással. Oroszország tavaly szeptember vége óta Bassár el-Aszad szíriai elnök kérésére légicsapásokat hajt végre Szíriában, és támogatja a dzsihadisták és más fegyveres ellenzéki csoportok ellen harcoló kormánycsapatokat.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Hatszázezer szíriai érkezhet a török határra az újabb menekülthullámmal, ha folytatódnak a szíriai kormányerők és Oroszország légicsapásai "

Szoval a migracio megallitasara a megoldas az lenne, ha Sziriat atengedik az Iszlam Allamnak? Erdekes elgondolas, bar nem tudom mire alapozza.

Az meg hogy az ENSZ lepjen kozbe Sziriaban mit takar? ENSZ bombazasokat, hogy meg tobb menekult legyen? Vagy az ENSZ utasitsa Sziria kormanyat hogy adjak at az ellenzeknek (tk az IA-nak) Sziriat (ld fentebb) ?

Amugy eleg meglepo tudatlansag Erdogan reszerol ha nem tudja hogy Oroszorszag vetojoggal bir az ENSZ BT-ben, igy oket kizart hogy barmire is tudnak "utasitani"

Orbán Viktor előre megmondta, hogy nem szabad Törökországot zsarolási helyzetbe hozni. Az eu mégis megtette.

Török-orosz háború van?
Osztán, nekünk mi a közünk hozzá, Mutti?

Erdogan kevesli a pénzt.
Esetleg lehetne vele közölni, hogy a zsarolásnak az lesz a vége, hogy az EU tagság még távolabb lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés