Menthető Schengen?

2016. február 11. 18:18

Gál Zsolt
Új Szó
Görögországot ki lehet zárni Schengenből, de ez mit segítene, amikor szárazföldön nem is érintkezik az övezettel.

„Az uniós vagy görög határok jobb védelme, meg az ún. hotspotok, azaz gyors regisztrációs pontok felállítása sem segít. Az »igazi« háborús menekültek – a Szíriából, Afganisztánból, Irakból, Eritreából érkezők – regisztrálnak és mennek tovább céljuk felé, a többiek, akiknek kicsi az esélyük menekültstátust szerezni, meg majd igyekeznek elkerülni a hotspotokat. Görögországot ki lehet zárni Schengenből, de ez mit segítene, amikor szárazföldön nem is érintkezik az övezettel. A schengeni külső és belső határokon épülő kerítések eddig csak elterelni tudták a menekülthullámot, csökkenteni nem.

A menekültek kvóták szerinti elosztása a tagállamok között eddig totális csőd, a tagországok kevesebb mint 500 menekültet fogadtak be ennek keretében. De, ha be is fogadnák és ellátnák őket papírokkal, úgy sem tudnák megakadályozni, hogy az általuk választott országokba menjenek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

" Akkor váltsuk ezt aprópénzre: jelentkezzenek azok az országok, akik hajlandóak (ENSZ BT határozat nélkül, tehát a nemzetközi joggal ellentétesen) kb. 150 ezer katonát összedobni, velük Szíriában a békét kiharcolni, majd évekig – békefenntartóként – ott állomásoztatni őket. Egy kezet sem látni a magasban… "

Valami azt súgja, hogy a szárazföldi ügylet nem megy. A saját katonáikra mégsem szórhatják az "égi áldást", visszafelé sülhetne el.
Schengen meg mindegy az átlagembernek, az üzleti világnak, a bűnözőknek meg nem. Meg presztízskérdés is.

Egyetlen megoldás lehetne: Békén hagyni a háborús övezeteket, a migrációra fordított pénzeket az újjáépítésre és az éhenhalás felszámolására kéne fordítani, kötelezni a klímaválság miatt elszegényedő országok lakóit a kevesebb gyerekvállalásra, mert ha a népesség így nő tovább, sivatagi tevével fognak átkelni az óceán helyén.

"de ez mit segítene"

Segít bizony, mert legalábbis azt jelezné, hogy az EU elkezdett valamit cselekedni. Továbbá rámutatna arra, hogy aki nem tartja be a szabályokat, az tényleg repül Schengenből. Nagy előrelépés lenne.

A görögök valójában már ki is vannak rúgva, mindenki tudja, hogy 3 hónap alatt a seggüket sem tudják megvakarni.

A következő lépés a menekültek szabad mozgásának betiltása lehetne, aki elhagyja a számára kijelölt tartózkodási helyet, azt automatikusan ki kell toloncolni. Lenne itt rend nagyon hamar, ha nem blokkolna mindent bizonyos körök sápítozása.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés