Szydło-Merkel-találkozó

Merkel senkit sem kényszerítene menekültek befogadására

2016. február 12. 16:10

Senkire sem kényszerítené rá Angela Merkel a menekültek befogadását: elmondása szerint csupán arról van szó, hogy uniós tagállamok egy csoportja „elképzelhetőnek tartja” menekültkontingesek önkéntes átvételét Törökországtól, de csak „cserébe” azért, hogy megszűnik a Törökországból az EU-ba irányuló „illegális migráció”. A lengyel miniszterelnökkel találkozott a német kancellár: közös segélyprogramot indít a két ország.

Csak önkéntes alapon lehet szó arról, hogy európai uniós tagországok átvegyenek menekülteket Törökországtól, és az elképzelésnek nincs köze egy állandó menekültelosztási rendszerhez – jelentette ki Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben a lengyel miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

Beata Szydłóval tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkel kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy nincsenek új német javaslatok. Csupán arról van szó, hogy uniós tagállamok egy csoportja „elképzelhetőnek tartja” menekültkontingesek önkéntes átvételét Törökországtól, de csak „cserébe” azért, hogy megszűnik a Törökországból az EU-ba irányuló „illegális migráció”.

Ez a csoport tagállam a jövő heti uniós csúcs előtt ismét megbeszélést tart a török miniszterelnökkel a brüsszeli osztrák képviseleten, és a tárgyalásról „nagyon transzparens” módon beszámol majd a 28 tagország értekezletén és a sajtó nyilvánossága előtt – mondta a német kancellár.

A napokban Orbán Viktor, valamint Kósa Lajos is arról beszélt, hogy egy titkos török-német paktum keretében köteleznék menekültek befogadására az EU-s tagországokat. Kósa Lajos szerint ez ügyben a kormány levelet is kapott a menekültügyi biztostól. Szijjártó Péter azonban korábban azt mondta, hogy paktumról csak szóbeszéd van, a kormány mindenesetre elveti azt.

Német-lengyel program indul a menekültválság enyhítésére

Lengyel javaslatra Németország és Lengyelország közös humanitárius programot indít Szíria térségében a menekültválság enyhítésére – jelentette be a német és a lengyel kormányfő pénteken Berlinben. Angela Merkel német kancellár és Beata Szydło lengyel miniszterelnök hangsúlyozták, hogy végre kell hajtani az illegális migráció visszaszorítását célzó uniós-török akciótervet.

Beata Szydło kiemelte, hogy Lengyelország aktívan közreműködik a válságkezelésben, és az uniós külső határok védelmére, valamint a Szíria térségében élő menekültek megsegítésére helyezi a hangsúlyt, a menekültek uniós tagországok közötti elosztására szolgáló állandó rendszer gondolatát pedig elveti. A humanitárius kezdeményezéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az „jó jelkép”, és példa lehet más országoknak is.

Angela Merkel elmondta, hogy nagy örömmel karolja fel a lengyel javaslatot. A két ország jordániai vagy libanoni iskola- vagy kórházépítési programmal foghat össze a menekültválság enyhítéséért.

Merkel és Szydło szerint mindent meg kell tenni a brit uniós tagság megőrzéséért

Mindent meg kell tenni Nagy-Britannia európai uniós tagságának megőrzéséért – jelentette ki Angela Merkel német kancellár és Beata Szydło lengyel miniszterelnök pénteken Berlinben. A két kormányfő találkozója után tartott sajtótájékoztatón Angela Merkel kiemelte, hogy a brit uniós tagság mellett az uniós alapszabadságokat, köztük a munkavállalás szabadságát is meg kell őrizni.

Beata Szydło azt mondta, hogy a brit reformjavaslatok „többnyire elfogadhatóak” Lengyelország számára, ám azért is mindent meg kell tenni, hogy érvényesüljenek a Nagy-Britanniában dolgozó lengyel állampolgárok jogai. A lengyel kormányfő bemutatkozó látogatást tett a német kancellárnál. Megbeszélésüket igen gyümölcsözőnek nevezte és hangsúlyozta, hogy hazája Németországgal közösen akarja tovább erősíteni az EU-t, és a jó és szoros kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére törekszik.

A bejegyzés trackback címe: https://migracio.mandiner.hu/trackback/20322