Közösen lépnek fel a balkáni migrációs útvonal országai a macedón határon

2016. február 18. 14:54
Megegyezett Szlovénia, Ausztria, Horvátország, Szerbia és Macedónia rendőrsége, hogy közös erőkkel fogják regisztrálni a migránsokat a macedón-görög határon: csak a háborús menekülteket engedik tovább. A közös fellépés célja, hogy megelőzzék a visszatoloncolásokat

További szigorításokat vezetnek be csütörtöktől a migránsok ellenőrzésére a nyugat balkáni útvonalon fekvő országok; a menekülteket közös erőkkel a macedón-görög határon regisztrálják, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat – ebben állapodtak meg Horvátország, Macedónia, Szerbia, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői csütörtökön Zágrábban.

Vlado Dominić, a horvát rendőrség vezetője a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta: a szóban forgó országok szakembereket küldenek a görög-macedón határra, hogy segítsék macedón kollégáikat a személyazonosság megállapításában és a regisztráció elvégzésében, majd minden ország ellenőrzötten, saját területén szállítja tovább a migránsokat egyik pontról a másikra. A macedóniai Gyevgyelijából a szerbiai Presevóba, majd tovább Sidre, ahonnan Horvátország területén vonattal a szlovéniai Dobovára, majd onnan a szlovén hatóságok az osztrák határ melletti Sentiljbe szállítják a Közel-Keletről érkező bevándorlókat.

A cél az, hogy a menekülteket minél zökkenőmentesebben jutassuk el Görögországból Ausztriába, és elkerüljük a visszatoloncolásokat” – mondta Dominić. A rendőrségi vezetők közös nyilatkozatot is aláírtak, amelyet eljuttatnak országaik belügyminisztereinek és kormányfőinek, továbbá az uniós országok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak is. Dominić kiemelte: a szigorításokról értesítik Albániát és Bulgáriát, hogy fel tudjanak készülni a migrációs útvonal esetleges megváltozására. A zágrábi tanácskozáson abban is megegyeztek, hogy rendőri segítséget küldenek Macedóniába a zöldhatárok védelmére.

Újságírói kérdésre, hogy mi lesz azokkal a migránsokkal, akik nem felelnek meg az előírt feltételeknek, Dominic azt válaszolta: a török és a görög gyűjtőközpontokban maradnak. „Csak a háborús területekről érkező menekültek engedjük tovább” – húzta alá.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Bundesmutti mit szól ehhez?
Főhet most a feje, holott ez is csak félmegoldás (vagy még annyi sem).

egy dolog van csak amit nem értek,

mi van olyankor ha a menekültek kikerülik Macedóniát és mondjuk ALbániák mennek keresztül????

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés