Életbe lépett a menekültek számát korlátozó intézkedés Ausztriában

2016. február 19. 13:44
Pénteken reggel nyolc órakor lépett életbe az intézkedés Ausztriában, amely szerint a továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be az ország területére, és a déli határnál legfeljebb 80 menedékkérelem nyújtható be. Ezek a számok később tovább csökkenhetnek, miután egyeztettek az illetékes országokkal – nyilatkozta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter.

A reggel nyolc órakor életbe lépett utasítás értelmében óránként öt kérelmet fogadnak be a határ mentén, és kétszázan léphetnek be az országba. Ha elérték az előírt számokat, akkor a menedékkérőknek meg kell várniuk a következő reggeli határnyitást. A belügyminisztérium közlése szerint szombat reggel hat órától este tíz óráig zajlik majd az átléptetés. A stájerországi Spielfeldnél lévő határátkelőhöz pénteken délig még nem érkeztek menekültek.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter pénteki közleményében úgy vélekedett, hosszú távon nem lesz megfelelő, ezért tovább csökkenhet a befogadás felső határa. A politikus leszögezte: a számok meghatározását és betartásának tervét a szomszédos államokkal együttesen fogják kidolgozni. Első lépésben azt kell elérni, hogy a balkáni államokat (amelyeken keresztül Törökországból Nyugat-Európába tart a migránsok áradata) ne terhelje túl a menekültek visszatorlódása. „Nem szabad egymás ellen dolgoznunk, hanem közösen kell behúzni a féket” – hangsúlyozta a közleményben, és fontosnak nevezte, hogy a balkáni útvonal által érintett országok szigorúbban járjanak el a határ mentén.

Werner Faymann osztrák kancellár az Ö1 osztrák közszolgálati rádiónak adott interjúban kiállt a befogadás felső határa mellett, és kijelentette: az idén beengedendő 37 500 ember nem kevés, hiszen őket integrálni kell, iskolát és szálláshelyet kell biztosítani számukra. A kancellár szerint a végső cél az, hogy a menekülteket az unió külső határainál felállítandó regisztrációs pontoknál, a hot spotoknál osszák szét.

Johanna Mikl-Leitner az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF) csütörtök este adott interjújában megjegyezte: amikor Németország napi meghatározott számú menekültet engedett be, ez „törvényes lépésnek” számított, így Ausztria esetében is „természetesen” az. A „napi kontingens német találmány”, hiszen a német hatóságok hónapok óta csak előre meghatározott számú embert engednek be Ausztriából.

A cél: leállítani a migrációt

Ausztria a napi beléptetési kvóta bevezetése után újabb lépéseket tesz majd a közös cél, az illegális migráció leállítása érdekében – nyilatkozta az osztrák belügyminiszter pénteken a ZDF német országos közszolgálati televíziónak. Az osztrák kormány továbbra is kiáll Angela Merkel német kancellár mellett, de meggyőződése, hogy hogy csak tagállami szintű intézkedésekkel lehet eljutni a menekültválság európai megoldásához – mondta a miniszter.

A nemzeti intézkedések „diktálják az ütemet”, ezt mutatja, hogy Ausztria intézkedései „dominóhatást” váltottak ki a balkáni migrációs útvonalon. Ennek köszönhető az osztrák, szlovén, horvát, szerb és macedón rendőri vezetők csütörtökön hozott „nagyon fontos döntése” is, miszerint csak a háború sújtotta országokból származó menedékkérőket engedik át a macedón határon – mondta az Johanna Mikl-Leitner.

Arról, hogy Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár halottnak nyilvánította a törökországi menekültkontingensek átvételére hajlandó uniós tagállamok együttműködését, elmondta, hogy a hajlandók koalíciójának nevezett csoport csak akkor alakulhat meg újra, ha sikerül az uniós külső határ biztosítása és az illegális migráció megszüntetése, ennek révén pedig a tagállamok „ismét megbíznak majd az Európai Unióban”.

A jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa visszautasította az Európai Bizottság (EB) bírálatát a napi beléptetési kvótáról. Elmondta, hogy az EB levélben ismertette kifogásait, ezt a levelet azonban „rossz címre küldték”, mert az áll benne, hogy a menedékkérőknek az első biztonságos országban kell menedékjogért folyamodniuk, és abban az országban kell maradniuk ügyük elbírálásáig, Ausztria pedig nem lehet ilyen ország, hiszen nincs uniós külső határa. Ha a menedékjogi kérelem benyújtását szabályozó előírásokat mindenki betartaná, akkor „nem lenne baj, és nem lenne szükség nemzeti intézkedésekre” - mondta Johanna Mikl-Leitner.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valami azt súgja, hogy a német helyi választások után Angi kioldja a féket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés