Szét kell osztani a menekülteket az Európai Tanács szerint

2016. február 19. 19:08
A migrációs válság kezelésével foglalkozik az Európai Tanács pénteken elfogadott zárónyilatkozatában. Az uniós államok vezetői megegyeztek abban, hogy végre kell hajtani a menekültek szétosztását, és a menedékkérők nem választhatják meg szabadon, melyik tagállamban akarnak letelepedni. Az Európai Tanács tagjai megegyeztek abban, hogy végre kell hajtani a EU-török cselekvési tervet, és újra alkalmazni kell a schengeni határellenőrzés szabályait.

Az Európai Uniót sújtó migrációs válság kezelése során a migránsáradat mielőbbi megfékezésére, az unió külső határainak védelmére, az illegális migráció csökkentésére és a schengeni térség integritásának védelmére kell törekedni – áll az Európai Unió állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács által pénteken elfogadott zárónyilatkozatban.

A dokumentum szerint a nyugat-balkáni útvonalon érkező menekültáradat továbbra is súlyosan aggasztó, kezeléséhez összehangolt fellépésre van szükség, fel kell hagyni a migránsok más uniós országokba való továbbküldésének és a koordinálatlan, egyoldalú intézkedések gyakorlatával. Gyors és összehangolt fellépésre van szükség – döntött az Európai Tanács.

A nyilatkozat leszögezi: végre kell hajtani a menekültek szétosztásáról hozott döntést, a menedékkérők viszont nem választhatják meg szabadon, hogy melyik tagállamban akarnak menedéket kérni. Világossá teszi a dokumentum azt is: a külső határokon meg kell tagadni a belépést azoktól, akik nem tesznek eleget a beutazási feltételeknek, és menedékkérelmet sem akarnak benyújtani az adott országban.

Végre kell hajtani a török cselekvési tervet

A közlemény szerint az EU-török cselekvési terv teljes körű, gyors végrehajtása továbbra is elsődleges feladat a migránsáradat megfékezése, valamint az emberkereskedők és az embercsempész-hálózatok felszámolása szempontjából.

Törökország tett ugyan lépéseket az akcióterv végrehajtása érdekében, a többi között a szíriai menekültek munkavállalásának lehetővé tétele és az unióval folytatott adatcsere terén, de továbbra is túl sok migráns érkezik Törökországból Görögországba – állapították meg az EU állam- illetve kormányfői. A Törökországból az unió területére jogellenesen belépők számát csökkenteni kell, amihez a török félnek is végre kell hajtania a cselekvési tervet – húzza alá a zárónyilatkozat.

Felgyorsítanák az európai határ- és partiőrség létrehozását

A tagállamok vezetői leszögezik: elkötelezettek, hogy a schengeni övezet valamennyi tagja újra maradéktalanul alkalmazza a schengeni határellenőrzés szabályait.

A zárónyilatkozat megállapítja, hogy a menekültek személyazonosságának megállapítása, regisztrációja és ujjlenyomatuk nyilvántartásba vétele, valamint a belépők és az úti okmányaik biztonsági ellenőrzése szempontjából egyre hatékonyabban működnek az unió segítségével létrehozott tranzitzónák.

A nyilatkozatban az uniós vezetők arra az álláspontra helyezkednek, hogy fel kell gyorsítani az európai határ- és parti őrség létrehozását; a politikai megállapodásnak még ebben a félévben meg kellene születnie a miniszterek tanácsában a tagállamok között, hogy az új védelmi rendszer a lehető leghamarabb működni kezdhessen.

Összesen 147 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pofozzák a végterméket.

Csökkentés az 5% is és a 95% is.

És mit csinál a partiőrség? Felveszi a gumicsónakokból a muszlimokat a fedélzetre és behajózza őket görög kikötőkbe?

"a menedékkérők nem választhatják meg szabadon, melyik tagállamban akarnak letelepedni."

Ez a menedékkérőket nyilván nagyon fogja érdekelni...

Mi az Európa Tanács jogköre? Jogalkotók, vagy
csak gittegylet?

Azért nyáron nem ezt mondták.

De itt nagyon ostoba politika van.

Már fél éve is hoztak egy olyan döntést, hogy a menekülteket szét kell osztani, azóta az 1 millióból sikerült úgy 200 menekültet ez alapján áthelyezni.
Nem lesz ebből semmi.

Várjuk meg a magyar kormány ezzel kapcsolatos közleményét, váljon ismertté, hogy Orbán valóban megszavazta-e a kvótát, s miként foglaltak állást a V4-ek más tagjai.

Addig csak találgatni lehet. Amennyiben Orbán meghajolt, akkor egészen új helyzet áll elő a magyar belpolitikában is.

Nagyon erős nacionalizmus lesz erre a válasz!!

A németekhez képest volt egy szűk évünk, amit nyugalomban töltöttünk.
Már most grasszálnak szabadon migránsok nálunk .
Ehhez képest mit számít egy pikli-pukli ügy?

Kíváncsi lennék, kik szavazták meg ezt a csodálatos "intézkedést" !

"Szét kell osztani a menekülteket az Európai Tanács szerint"

De csak azokat, kik Kadhafi megdontése után Afrikábol érkeznek.

Győzött a liberalizmus, vagy valamiféle más izmus?
Ezek nem fognak viccelni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés