Macedónia nem enged be afgánokat

2016. február 21. 15:52
Macedónia először novemberben vezetett be korlátozást a migránsok beengedésében, attól az időponttól csak afgánokat, szíriaiakat és irakiakat engedtek be. Ma már afgánokat sem. Több ország hírszerző szolgálata tapasztalja, hogy az embercsempészek a görög-török uniós külső határ erősebb védelme miatt új útvonalakat keresnek, hogy menekülteket juttassanak el az Európai Unióba - írja az MTI.

Macedónia lezárta Görögországgal közös határát az afgán migránsok előtt, csak irakiakat és szíriaiakat enged át, írja az MTI a görög hatóságok közleményére hivatkozva. A macedón hatóságok állítólag azzal indokolták az intézkedést, hogy Szerbia ugyanezt teszi, írta az AP hírügynökség.

A görög hatóságok szerint a macedónok szombat óta korlátozzák az átjutást, átkutatják a határt átlépni akarókat, és útlevelet követelnek tőlük. Korábban elfogadták a görög rendőrség hivatalos dokumentumait arról, hogy az illetőt regisztrálták.

Torlódás 

A macedón lépés hatására feltorlódtak a migránsok a macedón-görög határ görög oldalán. A görög rendőrség szerint 800-an várakoztak az idomeni határátkelőnél vasárnap, és további 2750-en 55 autóbuszban a közelben. A görög rendőrség arról nem adott tájékoztatást, hogy a várakozók között milyen arányban vannak az albánok.

Macedónia először novemberben vezetett be korlátozást a migránsok beengedésében, attól az időponttól csak afgánokat, szíriaiakat és irakiakat engedett be az országba.

Az Európai Unió migránselosztási terve szerint csak a szíriaiak, az irakiak és az eritreaiak jogosultak arra, hogy részt vegyenek ebben a programban.

Új útvonalakat keresnek

Több ország hírszerző szolgálata tapasztalja, hogy az embercsempészek a görög-török uniós külső határ erősebb védelme miatt új útvonalakat keresnek, hogy menekülteket juttassanak el az Európai Unióba - írja német lapokra hivatkozva szintén az MTI.

A Welt am Sonntag és a Bild am Sonntag hírszerző szolgálatok értesüléseire hivatkozva azt írta, hogy az Égei-tengeren húzódó uniós külső határ erősebb felügyelete miatt forgalmasabbá válik a sokkal veszélyesebb - az EU-ba Egyiptomból és Líbiából vezető - földközi-tengeri útvonal. Líbia partvidéki településein már 150-200 ezer menekült várja, hogy jobbra forduljon az időjárás.

A szétszakadt észak-afrikai országból eddig főleg eritreai, szomáliai és nigériai menekültek igyekeztek átkelni az EU-ba, főleg az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetére. Most azonban növekedik a Szíriából származó menekültek száma Líbiában.

Neki az Adriának?

Szakértők szerint forgalmasabb lehet a Grúzián és Oroszországon keresztül vezető menekülési útvonal is és meglehet, hogy a macedón-görög határ lezárása után a menekültek Olaszországot célozzák meg, kitérve Görögország nyugati partvidéke felé vagy átkelve Albániába, hogy onnan nekivágjanak az Adriának. Az is előfordulhat, hogy a görög-bolgár szárazföldi határon keresztül vezető út is forgalmasabb lesz.

A Welt am Sonntag biztonsági körökre hivatkozva azt írta, hogy a határellenőrzés erősítése ugyan csökkenti a migrációs nyomást, de nem szünteti meg azt, mert Szíriában továbbra is tombol a polgárháború, a Szíria térségében működő menekülttáborok nagy részében változatlanul rosszak a körülmények és Afrika több térségét konfliktusok sújtják.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyalázatosnak nevezte a Brenner-hágónál levő osztrák-olasz határátkelőnél tervezett beléptetőkapu felállítását Domenico Manzione, az olasz belügyminisztérium migrációs államtitkára, hangsúlyozva, hogy ez migrációs vészhelyzetet teremthet a térségben.

Én már hónapok óta írogatom, hogy az albánokra is oda kell figyelni, mert Otranto- ba fognak menni a jól bejáratott albán bevándorlási útvonalon.

Magukért is harcolnak, az ország fele már így is a muszlim albánoké és sajnos az idő az albánoknak dolgozik.

Utoljára egy kis vizet spriccoltunk át a szerb oldalra és mi voltunk Európa szégyene Röszkénél. Nekünk azt kell elérni, hogy ne tudjanak átjönni a kerítésen.

Amúgy tényleg egy mesés ország, pl. a Matka kanyon, Sveti Naum, Ohrid stb.

https://www.youtube.com/watch?..

Mostanra kéne késznek lennie az EU-Ensz-Nato tábornak egy no-war zónában Szíriában. Ja, hogy az USA meg a törökök mindent elkövetnek, hogy ilyen ne legyen.

A kedvencem az lakodalmas fesztiváljáról híres Galičnik "falu" ahova festői hegyek között lehet eljutni. Egy zsákfalu, rengeteg elhagyott üres házzal max ha 5-6 ember él a településen. Minden évben nagy fesztivált rendeznek itt, olyan macedón Ópusztaszer.

"A népi építészetük" része, hogy a régi házak többségén emlékeim szerint van lőrés, mert már akkor is kedvelték az albánokat.

Nem mai film de Milčo Mančevski- Eső előtt című alkotása jól bemutatja mi a fő probléma Macedóniában:

https://www.youtube.com/watch?..

Ki Szerbia történelmi pártfogója és szponzora??? Pánszlávizmus forever. Érdekes, hogy Koszovóból is varázsütésre indultak el és varászütésre álltak le az albánok. Majdnem kiürült "Kosovo polje" Az kiknek volt jó az Usa-nak, vagy a szerbeknek és a pártfogójuknak.

Emlékszünk még rá???

"..A cseh védelmi miniszter azt hallotta Simicskó Istvántól, hogy az oroszok buszoztatják a menekülteket.."


http://index.hu/kulfold/2015/1..

Tehát Szerbiától csodát ne várjunk.

Teljesen mértékben osztom.

Macedónián kívül, Koszovó, Szerbia déli része a Szandzsákkal, Montenegro egy része, Albánia jelentős része is szunnita muszlim.

Lényegében ez a terület "Nagy-Albánia", ami az albánok távlati célja is. Létrejönne egy "jó kis" muszlim állam.

Nagy-Albánia szomszédos lenne Boszniával és az ottani muszlimokkal.

Ebbe jobb is nem belegondolni. Ehhez jön most a "migráns" muszlim sokadalom. Fantázia szabadon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés