Orbánra mutogatva mosakszik az osztrák kancellár

2016. február 21. 17:15
„Nézzék meg, hogy Magyarországgal összevetve hány menekült kap Ausztriában alapvető ellátást. Ha ezt összehasonítják, rögtön láthatják a különbséget” – védekezett Werner Faymann. Az osztrák kancellárt meglepte az európai uniós kritikák hevessége, amelyek az ausztriai beléptetési kvótáról szóló döntést követték.

Meglepte az osztrák kancellárt annak az európai uniós kritikának a hevessége, amely az ausztriai beléptetési kvótáról szóló döntést követte - derült ki a Kleine Zeitung című osztrák újság vasárnapi számából.

Az Európai Bizottságnak meg kell értenie, hogy Ausztria idén már nem tud annyi menekültet befogadni, mint azt tavaly tette - hangsúlyozta az újságnak adott nyilatkozatában Werner Faymann. Természetesen a bizottság jogi szempontból megvizsgálhatja az ausztriai napi kvótát, hiszen az unió, akárcsak Ausztria, jogállami keretek között működik – hangsúlyozta a kancellár.

Úgy fogalmazott, politikai szempontból nézve gondatlanság lenne, ha nem ellensúlyoznák időben a kialakult helyzetet. Ugyanis már most látható, hogy legkésőbb az év közepéig több menekült érkezne Ausztriába, mint amennyit integrálni lehetne az országban.

Orbánnal nem jutna egyetértésre

„A kormányfők és uniós bizottsági vezetők többsége számára világos, hogy mindig azok táborába tartoztam, akik az európai megoldást szorgalmazzák és teszik ezt ma is” - jelentette ki a kancellár, hozzátéve, időközben azonban bebizonyosodott, hogy az unió a menekültválság kezelésére hozott tavalyi intézkedései nem érték el a kellő hatást. Rámutatott: számos európai terv csupán szándék és nem valósult még meg. Azokat, akik vállalják a felelősséget, nem lepheti meg, hogy ezzel párhuzamosan egy B-terv készült - mondta a kancellár.

Faymann kijelentette: az elmúlt év végére már világos volt számára, hogy a tavalyi menekültáradat egy sokkal drámaiabb formában megismétlődhet, amennyiben nem sikerül az unió külső határait megvédeni és a regisztrációs központokat létrehozni.

„Nézzék meg, hogy Magyarországgal összevetve hány menekült kap Ausztriában alapvető ellátást. Ha ezt összehasonítják, rögtön láthatják a különbséget” - mondta a kancellár. Faymann szerint a szomszéd országoknak kétségtelenül egyeztetniük kell egymással, azonban véleménye szerint „minden bizonnyal nem jutna egyetértésre” Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a menekültjog kérdésében. 

Arra a kérdésre, hogy a német kancellár továbbra is a szövetségesének számít-e, Faymann úgy válaszolt: vannak különbségek, hiszen Ausztria amellett áll ki, hogy a befogadandó menekültek számának szabjanak felső határt, azonban Angela Merkel nem akar hasonló irányértéket megállapítani. „Talán egy napon mégis megteszi ezt” - tette hozzá. Faymann úgy fogalmazott: Németország tízszer akkora, mint Ausztria, tehát tízszer annyi lehetősége is van, de egyedül Németország sem tudja megoldani a helyzetet. 

Kevesebb családi pótlékot fizetne

Az osztrák kormány pénteken vezette be a napi beléptetési kvótáról szóló szabályt, amelynek értelmében naponta legfeljebb 3200 menedéket kereső ember léphet be az országba, és az osztrák hatóságok naponta legfeljebb 80 menedékjogi kérelmet fogadhatnak be. 

Faymann egyébként támogatná az Ausztriában dolgozó külföldiek családipótlék-juttatásának szigorítását: minderről már a Kronen Zeitungnak nyilatkozott. A lap vasárnapi számának adott interjújában Werner Faymann elfogadhatónak nevezte a Nagy-Britannia uniós reformköveteléseiről született brüsszeli megállapodást. Egyúttal úgy fogalmazott: nyitott lenne az uniós munkavállalók nem Ausztriában élő gyermekei után járó családi pótlék csökkentéséről szóló tárgyalásokra. 

A lap emlékeztetett: Angela Merkel német kancellár is elképzelhetőnek nevezte, hogy Németországban is hasonló intézkedést hozzanak. 

Az osztrák külügyminiszter az újságnak adott korábbi interjújában azt szorgalmazta, hogy Ausztria is korlátozza a külföldi munkavállalóknak juttatott családi pótlék összegét. Sebastian Kurz akkori indoklása szerint Ausztria évente 230 millió eurót fizet ki olyan gyerekek után, akik nem az országban élnek. Elmondta: Romániában 15 euró a családi pótlék, míg Ausztria két gyerek után 300 eurót fizet, ami a romániai átlagfizetés. A miniszter úgy fogalmazott, hogy Ausztriának munkaerőre, nem pedig olyan emberekre van szüksége, akik csupán a legkedvezőbb szociális rendszert keresik.

kelet-európaiakat korlátozná

Az Európai Tanács brüsszeli ülésén pénteken elfogadott döntés értelmében az uniós munkavállalók nem Nagy-Britanniában élő gyermekei után járó családi pótlék összegét nem szüntetik meg, hanem lefaragják, azaz a külföldi EU-munkavállalók nem a briteknek járó összeget kapják a jövőben, hanem annyit, amennyi tükrözi a hazájukban honos megélhetési költségeket. A már jelenleg is a szigetországban dolgozókra az új intézkedés 2020. január 1-jétől lenne érvényes. Ezt a szabályt az Európai Unió összes tagállama alkalmazhatja. 

Az osztrák kancellár korábban arról beszélt, hogy korlátozná a Kelet-Európából érkezők hozzáférését az osztrák munkaerőpiachoz, és felülvizsgálná az alkalmazás feltételeit, hogy a munkaadóknak ne érje meg külföldi munkaerőt foglalkoztatni. Javaslata szerint csökkenté a külföldi vállalatoktól Ausztriába delegált munkavállalók létszámát és időkorláthoz kötné az ausztriai munkavégzésüket.

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bocs, de itt hol van az, hogy Orbán elfogadta a kvótát? Mert ha ilyen lett volna az osztrák sajtó már tüzet okãdna.

A kérdés az az, hogy mit fog szólni az osztrák közvélemény, amikor az angol meg svéd gyerekellátãst kell majd kifizetniük az osztrák helyett. Most spórolnak egy kicsit a kelet-európaiakon, aztán ráfaragnak az afgán kecske-pásztorokkal.

LOL
Ez a fotómontázs mindent elmond. Ehhez szöveg sem kell.

" hogy korlátozná a Kelet-Európából érkezők hozzáférését az osztrák munkaerőpiachoz, "

Azt azért elég nehéz lesz kommunikálni, hogy
miért korlátozza a jól képzett eu-n belüli
munkaerő alkalmazását a képzetlen migrénekkel
szemben, de ő tudja. Magyarországon úgyis
munkaerőhiány kezd kibontakozni, ráadásul a
tőke már csak olyan, hogy a képzettekre ígyis,
úgyis lecsap. Ha nem engedik a munkaerőt a
tőkéhez, majd a tőke megy a munkaerőhöz.

Köszönjük szépen, nekünk így is jó avagy:
ennyire hülyék nem lehetnek az osztrákok -
vagy mégis?

Werner Faymann Ausztria tollas kígyója.

Figyelj, b+!
Neked, mondjuk a tibeti yetiről, vagy az amerikai big foot-ról is Orbán jut eszedbe, eszelős?
Szerinted ez nooooormális?

a fajjermann össze-vissza beszéde tökéletesen érdektelen,egyúttal természetes. így jár az az ország, aki taxisofőrt választ kancellárnak.

"Undorító féreg, mint általában a fajtája."
----------------------------------------
Ugyan már, miért fogod vissza magad? Nem akaródzott leírnod, hogy mint a szocialisták, bárhol?!

A szakálasz szörny énekel virsli.

Faymann Ausztria tollas kígyója

Merkel Németország gülbabája.

Junker Európa Mekk Elekje.

Tusk Mekk Elek szárnysegéde.

Werner Faymann ezzel a képpel megnyerné az aranyérmet az "Európa madárijesztője" versenyen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés