Merkel rápirított a más álláspontot képviselő CDU-s tartományi vezetőkre

2016. február 22. 22:04
Angela Merkel a CDU választmányának hétfőn tartott telefonkonferenciáján arra intett mindenkit, hogy ne veszélyeztesse a következő uniós csúcsok sikerét. A pártelnök-kancellár elsősorban a CDU választási kampányt folytató Baden-Württemberg és Rajna-vidék-Pfalz tartományi vezetőinek, Julia Klöcknernek és Guido Wolfnak címezte figyelmeztetését, akik nemzeti intézkedéseket sürgettek a migránsválság megoldására.

Visszaparancsolta az európai menekültválság rendezésére nemzeti intézkedéseket sürgető tartományi pártvezetőket Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke pártja választmányának hétfőn tartott telefonkonferenciáján, a kormányfő résztvevők beszámolói szerint arra intett mindenkit, hogy ne veszélyeztesse a következő uniós csúcsok sikerét. Angela Merkel hangoztatta, hogy a március elején tartandó rendkívüli EU-Törökország csúcstalálkozó és a március 17-ei rendes uniós csúcs után kell mérleget készíteni arról, hogy sikerült-e Törökországgal együttműködve jelentősen csökkenteni az illegális migrációt a görög-török uniós külső határon – mondták résztvevők német hírportálok beszámolói szerint. 

A pártelnök-kancellár mindenekelőtt a CDU választási kampányt folytató Baden-Württemberg és Rajna-vidék-Pfalz tartományi vezetőinek, Julia Klöcknernek és Guido Wolfnak címezte figyelmeztetését. A március 13-i helyi törvényhozási (Landtag) választásra készülő politikusok egy közös nyilatkozatban egyebek között kifejtették, hogy osztrák mintára be kell vezetni a napi beléptetési kontingens intézményét és úgynevezett határközpontokat kell létrehozni, azaz minden nap csak előre rögzített számú menedékkérőt szabad beengedni az országba és a határ mellett kell elhelyezni őket, amíg a hatóságok megvizsgálják, hogy ki jogosult menedékkérelem benyújtására.

Sokan a kancellár elleni támadásnak értékelték az állásfoglalást, Julia Klöckner és Guido Wolf azonban a telefonkonferencián visszautasította ezt az értelmezést. Az ügy a CDU/CSU pártszövetség keddi szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának értekezletén is szóba kerülhet.

Nem áll túl jól a CDU

A CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokraták (SPD) a partnereknél elindult bomlási folyamat újabb állomásaként értékelték a Klöckner-Wolf-nyilatkozatot. Sigmar Gabriel alkancellár, az SPD elnöke szerint a két politikus a menekültválság közös európai megoldását célzó tárgyalások kellős közepén hátba támadták a kancellárt.

A CDU támogatottsága Baden-Württembergben és Rajna-vidék-Pfalzban is csökken. Az Insa közvélemény-kutató intézet szerint Baden-Württembergben a Zöldek már át is vették a vezetést a CDU-tól, amely tavaly december elejéhez képest 7 százalékponttal gyengült és így 30 százalékon áll, a Zöldek pedig 5,5 százalékpontos erősödés után 30,5 százalékon. Rajna-vidék-Pfalzban a CDU továbbra is vezet, de a tavaly decemberi 39 százalék helyett a szavazatok 35 százalékára számíthat, az SPD pedig feljött 31-ről 33 százalékra.

Március 13-án Szász-Anhaltban is Landtag-választás lesz, ahol a CDU stabilan és nagy előnnyel vezet, 30 százalékon áll - a második helyen az SPD-től balra álló Baloldal következik 21 százalékkal –, de veszélybe került a 2006 óta kormányzó CDU-SPD koalíció. Az SPD támogatottsága a legutóbbi, 2011-ben tartott választáson regisztrált 21,5 százalékról 16 százalékra olvadt, az újonc Alternatíva Németországnak (AfD) pedig 17 százalékos támogatottságra tett szert. Amennyiben az 5 százalékon álló Zöldek és a 4 százalékon álló liberális FDP is bekerül a Landtagba – átlépi az 5 százalékos bejutási küszöböt - , a CDU nem tud a tartományi gyűlésben többségi támogatottsággal bíró kormányt alakítani az SPD-vel.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Eközben Norvégiában:

Erna Solberg miniszterelnök-asszony egy olyan törvénytervezetet fog benyújtani a parlamentben, amiben arról rendelkeznek, hogy a várható svéd összeomlás esetén Norvégia kilép a Genfi Konvencióból és egyetlen menekültet sem fogad a környező országokból. Erről miért nem számol be a magyar sajtó?

http://speisa.com/modules/arti..

Mutti most már bármi áron megvédi a saját nézeteit. Még akár az EU szétesése árán is...

Merkel nagyon sok veszíteni valója kell, hogy legyen, mert épp ésszel már más nem csinálná. A macedóm határ lezárásával nincs szükség a törökökre mégis erőlteti.

Nem baj mi járjuk a magunk külön útját.

A két leteremtett képviselő ha megfutamodik hiteltelenné fog válni.

Az usa, az imf szerint európának 20-30 millió bevándorlóra van szüksége. Merkel és Juncker ezt igyekszik teljesíteni. Számukra mindent felülír a gazdasági érdek.

Az usa arra hivatkozik, hogy 1850-1910 közötti bevándorlók milyen jót tettek a gazdaságának.
Nekem az a problémám, hogy Merkelék az usa és az imf elvárásainak tesznek eleget és nem érdekli őket az európai ember.

Sajnos egyetértünk. A fehér ember életképtelen ( nem képes a saját demográfiai fenntartására.
25-30 év múlva az usa-ban is kisebbségben lesz a fehér ember.
Van az eu-ban egy olyan példa, hogyan kell egy országot elfoglalni a népszaporulat növekedésével ( albánok )

Szanyiból csak kibújt az ősszoci: Merkelnek csendben kellett volna beengednie a migránsokat.... így is figyelmen kívül hagyja a német társadalom véleményét, de még jobban ezt kellett volna tennie.

"Szanyi egyúttal elismerte, Angela Merkel (61) német kancellár kapitális hibát követett el, amikor „egy nagyon erős biztatást adott a menekülteknek”, aminek következtében most már Marokkóból is érkeznek fapados járatokon Ankarába, majd indulnak tovább gyalog Európa felé.

Merkel talán jobban tette volna, ha a harcoskodás helyett csendben intézi mindazt, ami a menekültproblémával jár – közölte Szanyi nyilatkozatát az atv.hu."

Képzeljük el Szanyit, ha a magyar kormány csendben, titokban kerítést épít:-))))))
Ha merkeltől elfogadta volna, sőt helyeselte volna a csendben dolgozást a migráns ügyön, akkor ezt itthon is járható útnak kellene tartania.
Szanyi megint csak beszélt, de nem gondolkodott.

Ha mar nem csinalod ami a dolgod lenne, legalabb ne akadalyozd aki csinalja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés