A belgák visszaállítják a határellenőrzést a franciákkal közös határaikon

2016. február 23. 17:05
Annak érdekében, hogy megakadályozzák a calais-i menekülttábor felszámolása miatt útnak induló migránsok bevándorlását, Belgium ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzést a Franciaországgal közös határán – jelentette be Jan Jambon belga belügyminiszter, aki hozzátette: a célzott ellenőrzések addig fognak tartani, ameddig szükséges.

Belgium ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzést a Franciaországgal közös határán annak érdekében, hogy megakadályozza az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan kialakult és jelenleg felszámolásra váró táborban tartózkodó migránsok esetleges beáramlását az országba – jelentette be a belga kormány kedd délután.

„Értesítettük az Európai Bizottságot, hogy átmenetileg korlátozzuk a schengeni szabályok alkalmazását” – mondta sajtótájékoztatóján Jan Jambon belga belügyminiszter a belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást lehetővé tevő rendszerre utalva.

A tárcavezető tájékoztatása szerint már hétfő este fokozták az ellenőrzést a határ térségében, ezt azonban erősítik és 250-290 rendőrt vezényelnek ki. A fokozott ellenőrzés addig fog tartani, amíg csak szükséges – hangsúlyozta Jambon.

A belgák elkerülnék a sátortáborok kialakulását

Sajtótájékoztatóján a miniszter elmondta, mindenáron szeretnék elkerülni, hogy a Calais-ihoz hasonló sátortáborok jöjjenek létre Belgiumban. Jan Jambon szerint tegnap este harminckét menekültet tartóztattak fel a határtérségben, de a dzsungelként is emlegetett tábor felszámolása nyomán akár több ezren is megpróbálhatnak bejutni az országba, hogy onnan továbbutazzanak Nagy-Britanniába.

A belga hatóságok januárban csaknem ezer, többségében iraki, illetve iráni állampolgárságú, Nagy-Britanniába tartó migránst fogtak el és utasítottak ki az országból. „Belgium nem zárja le a határait, ez nem erről szól, mi célzott ellenőrzéseket végzünk egy bizonyos jelenség miatt” – szögezte le a belga belügyminiszter.

A bíróságra várnak

A Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán található kikötőváros egykori szeméttelepén tavaly tavasszal illegálisan kialakult, de a hatóságok által megtűrt sátortábor déli részének felszámolását szerdán kezdték volna meg, egy bírósági kereset miatt ez azonban egyelőre késik. A segítők szerint a „dzsungel” felének megszüntetése növelni fogja a feszültséget, és még kiszolgáltatottabbá teszi a migránsokat, akik elfogadhatatlan körülmények között várnak egy lehetőségre, amikor megkísérelhetnek törvénytelen módon átjutni Nagy-Britanniába.

A migrációs válság miatt megváltozott körülményekre való tekintettel eddig a schengeni rendszer hét részes állama rendelte el ideiglenesen és szakaszosan a határellenőrzés visszaállítását: Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Norvégia és Svédország.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rémes Orbánizmus ütötte fel a fejét Belgiumba csak még az idióták nem vették észre Brüsszelben.

Tulajdonképp egyetértés van az EUBAN a migránsok ügyében:más országba terelni őket, közben a magyarokat szidni.

Akkor most mi lesz az elképzelt mini Schengennel? A belgák a franciákat hagynák ki belőle, vagy fordítva?

Igazából a franciáktól lett volna jogos lezárni a határt, miután a terroristák Brüsszelben, az EU parlament szomszédságában háborítatlanul szőtték a terrorakciók terveit.

Tulajdonképpen most az UNIO egy államforma, vagy egy társulás?
Egyértelmű, hol a migránsok helye. Merkel rezidenciáján.

Ha Shengent be kell áldozni, még mindig jobb, mint halott lányokat, asszonyokat, harcoló egységeket látni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés