Humanitárius szervezetek: Halasszák el a calais-i sátortábor bezárását!

2016. február 23. 16:54
Nyolc humanitárius szervezet az kéri a francia kormánytól, hogy halassza el a calais-i sátortábor déli részének felszámolását. A segítők szerint ugyanis, míg a belügyminisztérium azt állítja, hogy körülbelül ezren laknak a felszámolásra váró részen, a valóságban legalább 3500-an vannak a déli oldalon. A francia miniszterelnök szerint azért kell kiüríteni a tábort, mert méltatlanok az ottani körülmények.

Humánus megoldást kell találni az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan kialakult, de a hatóságok által eddig megtűrt sátortábor déli részén, amelynek a felszámolását szerdán kezdik meg a hatóságok – jelentette ki Manuel Valls francia miniszterelnök szerdán az RTL rádióban. 

„Módszeresen, a kellő időt biztosítva ürítjük ki a tábort, mert nem fogadhatjuk el azokat a szörnyű körülményeket, amelyek között a migránsok élnek, ez méltatlan” –mondta.

A humanitárius szervezetek a felszámolás elhalasztását kérik

 A lille-i közigazgatási bíróság kedden délután vizsgálja meg gyorsított eljárásban nyolc humanitárius szervezet kérelmét, amely a sátortábor déli része felszámolásának elhalasztását kéri a kormánytól. A segítők szerint a „dzsungel” felének megszüntetése növelni fogja a feszültséget, és még kiszolgáltatottabbá teszi a migránsokat.

A szervezetek azt állítják: a hatóságok úgy döntöttek a sátortábor megszüntetéséről, hogy azzal párhuzamosan nem ajánlottak fel megfelelő alternatív megoldást az embernek. A gondot szerintük az jelenti, hogy a kitelepítésre ítélt migránsok háromszor többen vannak a kormányzat által közöltnél, és mint ahány helyet a kabinet biztosítani akar.

„A migránsok alapjogainak megsértésről van szó. A felajánlott megoldás egyáltalán nem felel meg az igényeiknek. Hagyni kell, hogy itt maradjanak, amíg más megoldás nem születik” – mondta Julie Bonnier, a keresetet benyújtó ügyvéd.

A délutáni meghallgatás előtt a bíró újságírók és migránsok kíséretében végigjárta a tábort, hogy személyesen is lássa, milyen körülmények között élnek az emberek. Látogatást tett a dűnéken kialakított templomokban, mecsetekben, üzletekben és éttermekben is, valamint megnézte a fűtött konténereket is.

Több ezren laknak a felszámolásra ítélt oldalon

A Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán található kikötőváros egykori szeméttelepén tavaly tavasszal illegálisan kialakult, de a hatóságok által megtűrt sátortábor mellett január elején állítottak fel 125 fűtött lakókonténert, amelyekben 1500 embernek tudnak szállást biztosítani, de eddig csak a konténerek fele telt meg. A hatóságok ide akarják beterelni az elsősorban Szíriából, Afganisztánból, Szudánból és Eritreából érkezett migránsokat, vagy pedig az ország távolabbi részein található befogadóközpontokban ajánlanak fel nekik szállást. A belügyminisztérium számításai szerint a „dzsungelben” még csaknem négyezren élnek, közülük 800-1000-en a felszámolásra váró részen, a segélyszervezetek szerint viszont legalább 3500-an vannak még a déli oldalon, köztük háromszáz, kísérő nélküli gyerek.

A migránsoknak a rendelet alapján kedd este 8 óráig kell elhagyniuk a nyomortelepre emlékeztető tábort, utána a hatóságok elvileg erővel is elküldhetik őket, de ezt Fabienne Buccio prefektus kizárta. „Attól mert van egy kiürítési rendelet, még nem fogunk erőt alkalmazni” – mondta a prefektus kedden az Europe1 kereskedelmi rádióban. „Ha mindenki együttműködik, nincs ok arra, hogy erőt alkalmazzunk” – tette hozzá.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Látogatást tett a dűnéken kialakított templomokban, mecsetekben, üzletekben és éttermekben..."

Nem értem, mi a probléma. Berendezkedtek.

"A felajánlott megoldás egyáltalán nem felel meg az igényeiknek."

Az én igényeimnek sem felel meg. Annyi a különbség, hogy ők és én egymással ellentétes végső megoldással lennénk elégedettek. :D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés