Ami már átcsap a fejük fölött

2016. február 23. 11:00

Kis János
Vasárnapi Hírek
A teljes elzárkózás a menekültek befogadásától szétveri az uniót. Ha az egyik ország kerítést épít, előbb-utóbb a másik is ezt teszi. Interjú.

„– Új könyvének őszi bemutatóján ön a menekültekkel kapcsolatos orbáni politikát bírálta. Azóta sok minden változott. Az Orbán-féle álláspontot korábban elutasító európai kormányok mintha maguk is orbanizálódnának. Van ebben a fordulatban jelentősége annak, hogy a menekülők tömege azóta millióssá duzzadt?

– A menedékhez való jog a menekültet mint egyént illeti meg. Mindegy, hogy egyedül menekül-e,vagy egymillió másik emberrel együtt. Azok az államok, melyek képesek menekültek befogadására, kötelesek együttműködni annak érdekében, hogy minden menekülő biztonságos körülmények közé jusson. Nagyon messze vagyunk attól, hogy Európa elérte volna befogadóképességének határait. A 78 milliós Törökországban kétmillió menekült tartózkodik. A 6 és fél milliós Jordániában másfél millió. Európa népessége 500 millió, gazdasága jóval fejlettebb, mint Törökországé vagy Jordániáé. Az európai választók tűrőképessége azonban jóval kisebb a kontinens tényleges befogadóképességénél. Más szóval, jóval kevesebb menekülőt hajlandók befogadni, mint amennyinek a vállalása gazdaságilag és kulturálisan lehetséges volna. Ebben a helyzetben a politikai vezetők három dolgot tehetnek. Az egyik az, amit Orbán csinál: a választók félelmeire apellálni, felkorbácsolni az idegengyűlöletet, és lezárni országukat a menekültek előtt. A másik: követni a közvéleményt, de csak addig a pontig, ameddig muszáj, hogy elkerüljék a politikai földcsuszamlást, a szavazók masszív átvonulását a szélsőjobbra. Ilyesmivel próbálkozik a francia szocialista párti kormány. A harmadik: kitartani amellett, hogy az európai demokráciáknak a menekültkérdés emberséges kezelésére kell törekedniük, vállalva az átmeneti népszerűségvesztést, aztán megküzdeni a közvélemény visszanyeréséért. Ezt az utat járja Merkel. Aki erre az útra lép, óriási politikai kockázatot vállal. A német közvéleményt ugyanis csak akkor lehet újra megfordítani, ha a német polgárok azt tapasztalják, hogy a többi európai ország osztozik velük a menekültekkel szembeni felelősségben, és így nekik nem a terhek oroszlánrészét, csak az arányos hányadát kell vállalniuk. Ehhez azonban Merkelnek meg kellene szereznie az uniós kormányok többségének szolidáris együttműködését. Az pedig csak úgy volna lehetséges, ha számos kormány vállalná ugyanazt a politikai kockázatot, amit Merkel vállalt.

– Úgy tűnik, inkább azt gondolják: Merkel álláspontja erkölcsileg tiszteletre méltó, de a reálpolitikától tökéletesen idegen.

– Ha így gondolják, tévednek. A teljes elzárkózás a menekültek befogadásától szétveri az uniót. Ha az egyik ország kerítést épít, előbb-utóbb a másik is ezt teszi. Mindenki a másikhoz fogja lökdösni a menekülteket. A kelet-európai népekben a németek iránt fog forrni az indulat, akik kvótákat akarnak rájuk kényszeríteni. A németekben a kelet-európaiak iránt, akik nem hajlandók részt vállalni a közös felelősségből. Ez így nem működhet. Azok az országok, amelyek nem érintkeznek Európa külső határaival, talán le tudják a határaikat zárni, de Európa határait nem lehet lezárni. A visegrádi országok kormányfői most azzal álltak elő, hogy a macedón–görög határon kellene kerítést építeni. Ha ez megvalósul, a menekültáradat Görögországban torlódik fel, és a görög állam összeomlik. Ez azonban a visegrádiakat szégyenletes és egyben ostoba módon egyáltalán nem érdekli.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 124 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A belinkelt oldalon tizenkétszer szerepel Orbán neve. Nyilvánvaló, hogy ő a hibás! :)

az egész menekültválságot Orbán okozta!
a németek csak szenvedő alanyai az egésznek!

nem is tudtátok????


LOL

Kis János logikája a nomád életmódra hajaz. Arra az életmódra, amely során az állatokkal feletették a területen lévő zöld takarmányt, majd továbbálltak. Kis János logikáját elfogadva a szegényebb országokból a népek jogosan mennek a gazdagabb országok felé, akiknek kötelességük befogadni őket. Majd amikor a fogadó ország is szegényebb lesz továbbmennek a másik gazdag országba.

A merkeli megoldás pedig nem keresztényi és így nem humánus.
Egyes nyilatkozatiból sejteni lehet a gazdasági érdeket, amely elszívást jelent. Ugyanakkor a több száz, vagy ezer kilométeres utaztatás sem mondható humánus megoldásnak. Főleg akkor nem, ha ez ellenőrizetlen, ha széltében-hosszában csatangolhatnak Európában.

Sajnálom, de le kell írnom: nem a migránsok ellenőrzésére felépített kerítést kell lebontani, hanem Kis Jánosnak kellene lebontani a fejében az általa épített ideológia korlátokat.

Bocsánat, Kis János megszámolta, hogy mennyi a menekült és mennyi a migráns?

Ha nem , akkor mi a faszt prédikál?

Ön nem bölcs, és a fentiek alapján esze sem sok van.
Miért kell zsidózni meg emberi hulladékozni?
Csak erősíti a már így is meglévő előítéleteket.

Lehet velük elvonulni a Himalájára, majd küldünk kaját meg sátrat!
Azonnal meg lehet alapítani egy államot, el lehet nevezni Kis-SZDSZ-nek!

Korrekt és alapos, mint Kis János minden megszólalása.

Korrekt és alapos, mint Kis János minden megszólalása.

Annak idején befogadtuk a pogromok elől menekülőket. Rossz vége lett. Most is az lehet, de a befogadók számára.

"Ha ez megvalósul, a menekültáradat Görögországban torlódik fel, és a görög állam összeomlik."
Már régen összeomlott.
Ha rosszindulatú lennék, azt mondanám, az IMF-nek és az UNIO-nak köszönhetően.
A kérdés az: Mit fog tenni több millió éhes ember, ha rájönnek, hogy nekik már nem szól a meghívó?

"A teljes elzárkózás a menekültek befogadásától szétveri az uniót. "

A mohóság verte szét az UNIO-t.
Az UNIO pedig Európát veri szét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés